• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

    ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ξεκινά στην Ελβετία με φόντο σοβαρές αντιθέσεις

    Από σήμερα το σκληρό παζάρι στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα. Συστάσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων για «ευελιξία» και συμβιβασμούς

    © KEYSTONE / SALVATORE DI NOL
    Συμβιβασμούς και πολιτική βούληση ζήτησε ο εκπρόσωπος
    του ΟΗΕ Ε. Μπ. Αϊντε στη χτεσινή συνέντευξη (φωτ.)
    Πηγή: rizospastis.gr

    Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας η νέα συνάντηση για το Κυπριακό, ως συνέχεια της Διάσκεψης που ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη με στόχο την αναζήτηση συμβιβασμού πάνω στο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, ενώ σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι σχεδιασμοί, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη χάραξη των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

    Στη Διάσκεψη επίσημα παίρνουν μέρος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμα, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία θα αντιπροσωπεύσουν οι ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπορίς Τζόνσον. Συμμετέχει και η ΕΕ (με την επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι) σε ρόλο «παρατηρητή» επειδή θεωρείται «ενδιαφερόμενο μέρος».

    Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, εξήγησε ότι στη συνάντηση «δεν έχουμε καταληκτική ημερομηνία, αλλά για λόγους σχεδιασμού η τελευταία μέρα είναι η 7η Ιουλίου» και επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εγγυητριών θα είναι ξεχωριστές από τις δικοινοτικές, αλλά «αλληλένδετες».

    Ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι θέσεις των αντιπροσωπειών είναι πολύ διαφορετικές, συμπληρώνοντας πάντως: «Δε γίνονται συμβιβασμοί πριν από τη Διάσκεψη, αλλά κατά τη διάρκειά της. Μόνο αν όλοι είναι έτοιμοι να επιδείξουν την κατάλληλη πολιτική βούληση, εμπιστοσύνη και να σκεφτούν νέα πράγματα, μόνο τότε θα μπορούμε να βρούμε λύση», σημείωσε.

    Το κείμενο που αναμενόταν να αξιοποιηθεί ως «μπούσουλας» στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, όπως δήλωσε, δεν θα παρουσιαστεί «ως κοινό έγγραφο» αλλά αποφασίστηκε «να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε», επειδή «προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε κοινό έγγραφο, αλλά οι δύο πλευρές νιώθουν ότι δεν έχουμε».

    Βεβαίως, η ουσία είναι πως στόχος είναι η διχοτόμηση της Κύπρου μέσα από τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας με δύο ίσες «συνιστώσες πολιτείες», η εμπλοκή της βαθύτερα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια μέσα από ένα νέο «σύστημα ασφάλειας» και δημιουργία νέου τύπου πολυεθνικών «δυνάμεων ασφαλείας».

    Σε δική του δήλωση, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «ενθαρρυμένος» και καλωσόρισε την «αποφασιστικότητα» όλων των πλευρών, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να εκμεταλλευτούν «την ευκαιρία για επανένωση κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», καλώντας σε επίδειξη «της βούλησης και της ηγετικής ικανότητας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας συνολικής διευθέτησης».

    Εκκληση για «ευελιξία» και συμβιβασμούς

    Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι «είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και για τις δύο κοινότητες να βρουν μία λύση με διάρκεια για την Κύπρο, η οποία θα φέρει τεράστια οφέλη σε ολόκληρο το νησί και την περιοχή. Δε θα είναι εύκολο, αλλά με πολιτική βούληση, δημιουργικότητα και ευελιξία πιστεύω ότι μία συμφωνία μπορεί να συμβεί».

    Πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ εμφάνιζαν το Λονδίνο να εστιάζει στο ότι «το (σημερινό) στάτους κβο κρύβει κινδύνους, ενώ μόνο η αλλαγή θα υλοποιήσει τις ευκαιρίες μίας επανενωμένης Κύπρου» και στο ότι «υπάρχει μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από το παρελθόν και να διαμορφώσουμε ένα νέο μέλλον».

    Την ίδια στιγμή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κάθλιν Ντόχερτι, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι είναι «η καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες», επισημαίνοντας ότι κάθε διαπραγμάτευση πάντοτε καταλήγει σε «ανταλλαγές» και καλώντας όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με ειλικρινές πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού. Τέλος, σε μια επισήμανση με πολλές ερμηνείες συνέδεσε την προστασία των δικαιωμάτων της Κύπρου και τη μοιρασιά των πόρων της ΑΟΖ με την επίτευξη «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

    Πρέπει να καταγραφεί ότι σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, η Τουρκία έχει εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX για ασκήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, από σήμερα.

    «Ολα στο τραπέζι»

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε χτες το απόγευμα ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να μην απογοητεύσουμε τον κυπριακό λαό, είτε Ελληνοκυπρίους είτε Τουρκοκυπρίους, με την αποτυχία να επιτευχθεί απλώς πρόοδος». Πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια λύση που να μην δημιουργεί νικητές και ηττημένους αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση λύση γιατί «υπάρχει ο κανόνας ότι τίποτε δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές πως «εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ».

    Το πρωί, ο Μ. Ακιντζί είχε υποστηρίξει αναχωρώντας για την Ελβετία πως η δημιουργία μιας δικοινοτικής Κύπρου με ομοσπονδιακές αρχές στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών είναι εφικτή. Είπε πάντως ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επιφυλακτική αλλά δεν επιθυμεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τις προσδοκίες σε σχέση με το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, την οποία χαρακτήρισε Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων, καταλήγοντας ότι οι συνομιλίες των τελευταίων 50 χρόνων έφτασαν στο τελικό τους στάδιο.

    Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στην Ελβετία οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε χτες - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - ότι δε συμμερίζεται την αντίδραση της κυβέρνησης για το έγγραφο Αϊντε και ότι σε αυτό υπάρχουν αρνητικά ζητήματα, εξήγησε, αλλά όχι στο βαθμό που παρουσιάζονται. Οταν βρίσκεσαι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν συγκρούεσαι με αυτόν που έχει την ευθύνη του συντονισμού, είπε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, από την Αθήνα, όπου είχε προχτές επαφές με την πολιτειακή ηγεσία, τόνισε ότι «εναπόκειται στην Τουρκία να δείξει καλή θέληση για να καταλήξουμε σε μία λειτουργική λύση».

    Στο μεταξύ, σήμερα προγραμματίζεται διακοινοτική συγκέντρωση «υπέρ της λύσης και της επανένωσης», στην οποία καλούν ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, όπως οι ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, KOOP-SEN, DAU-SEN, BES.

    Τέλος, σε άρθρο του με τίτλο «Οχι στο νέο έγκλημα!» ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης καλεί σε προσεκτική μελέτη όλων των δεδομένων «σχετικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα ανεπανόρθωτη εθνική καταστροφή».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ξεκινά στην Ελβετία με φόντο σοβαρές αντιθέσεις Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top