• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

    ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Πύρρειος νίκη των Συντηρητικών

    • Πρώτη χωρίς δυνατότητα αυτοδυναμίας βγαίνει η Μέι, με σημαντικές απώλειες να υφίστανται και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές, που πίεζαν για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο
    • Εντονες πιέσεις ασκεί η ΕΕ για άμεση έναρξη παζαριών για το Brexit
    • Ενισχυμένοι οι Εργατικοί του Κόρμπιν, που δηλώνουν «παρών» για κυβέρνηση μειοψηφίας, «χωρίς συνεργασίες με άλλα κόμματα»

    Copyright 2017 The Associated
    Η Μέι σε δηλώσεις μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ  

    Πηγή: rizospastis.gr
    ΛΟΝΔΙΝΟ.--
    Σε περίοδο ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό εισέρχεται η Βρετανία, μετά την πύρρειο νίκη των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι στις προχτεσινές εκλογές, ενόψει και των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ (Βrexit), οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

    Το σχεδόν πλήρες εκλογικό αποτέλεσμα (απέμενε η κατανομή μίας έδρας από το σύνολο των 650 εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων έως αργά χτες το μεσημέρι) δίνει την πλειοψηφία στους Συντηρητικούς της Μέι με 318 (ή 319) έδρες (από 331 στις εκλογές του 2015, κάτω από την αυτοδυναμία των 326 εδρών) και ποσοστό 42,4%, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν 261 έδρες (από 232 στις προηγούμενες εκλογές) και ποσοστό 40%, στο Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) 35 έδρες (από 56), στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 12 (από 8), στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας (DUΡ) 10 έδρες (από 8), στο Σιν Φέιν (Βόρεια Ιρλανδία) 7 έδρες (από 4) και στο ουαλικό σοσιαλδημοκρατικό «Plaid Cymru» 4 έδρες (από 3). Οι «Πράσινοι» διατήρησαν τη μία έδρα, ενώ το αντιμεταναστευτικό UKIP δεν έβγαλε ούτε έναν βουλευτή, αναγκάζοντας τον αρχηγό του, Πολ Νάταλ, να δηλώσει παραίτηση. Η αποχή από τις εκλογές κυμάνθηκε στο 31,3% (2,3% λιγότερο από τις εκλογές του 2015).

    Η Μέι χτες το μεσημέρι πήγε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, δηλώνοντας έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση «σε μία κρίσιμη περίοδο» σε συνεργασία «με τους φίλους» στο βορειοϊρλανδικό κόμμα των Ενωτικών, DUP. «Η κυβέρνηση της οποίας θα ηγούμαι θα θέσει την ισονομία και την ευκαιρία στην καρδιά όλων όσα κάνουμε. Την επόμενη πενταετία θα οικοδομήσουμε μία χώρα στην οποία κανένας και καμία κοινότητα δεν θα μένει πίσω», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη ακολούθως και στους ιστορικούς δεσμούς των Συντηρητικών με το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Παραίτηση Μέι ζητάει ο Κόρμπιν

    Ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να εγκλωβίσει σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος με μεγαλόστομες υποσχέσεις, όπως κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, εθνικοποίηση σιδηροδρόμων, μέρος του συστήματος ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας κ.α. Στον εγκλωβισμό αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το ΚΚ Βρετανίας και το Νέο ΚΚ Βρετανίας στήριξαν τον Κόρμπιν και τον εμφάνιζαν ως «λύση για αριστερόστροφη κυβέρνηση». Ο Κόρμπιν δήλωσε χτες ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, ερμηνεύοντάς το σαν απόδειξη ότι «ο λαός μπούχτισε από τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας». Ζήτησε την παραίτηση της Μέι και δήλωσε έτοιμος να συγκροτήσει, εάν χρειαστεί, κυβέρνηση μειοψηφίας «για να υπηρετήσει τη χώρα», δίχως συνεργασίες με άλλα κόμματα. Απαίτησε επίσης άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, «ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα συγκροτήσει κυβέρνηση».

    Αμήχανη η Σκοτσέζα πρωθυπουργός

    Στους μεγάλους χαμένους αυτών των εκλογών συμπεριλαμβάνεται και το εθνικιστικό κόμμα (SNP) της Σκοτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον, καθώς οι ψηφοφόροι φάνηκαν να απορρίπτουν τις πιέσεις της για ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω νέου δημοψηφίσματος. «Υπάρχει σαφώς μια αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, η οποία θα αποτελέσει σαφώς έναν παράγοντα στα αποψινά αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας: «Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτεί το SNP».

    Κραδασμοί και ανησυχία

    Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα άσκησε χτες το πρωί πιέσεις και στη στερλίνα, που έχασε τρία σεντς σε σχέση με το δολάριο σε διεθνείς χρηματαγορές, ενώ πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις βρετανικών ομολόγων. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) κάλεσε τους ηγέτες των αστικών κομμάτων στη χώρα να «προστατεύσουν» τις επενδύσεις και τη βρετανική οικονομία από πιθανή περίοδο αβεβαιότητας. Επίσης, οικονομολόγοι της αμερικανικής «JP Morgan» προέβλεψαν πιθανή μία καθυστέρηση στη διαδικασία για το Brexit, επειδή «οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία».

    Εντονες πιέσεις από την ΕΕ

    Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα περιπλέξει τα πράγματα σε διάφορα επίπεδα, με πρώτα από όλα τα επικείμενα παζάρια αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αφού δεν «λύνει τα χέρια» της Τ. Μέι ή όποιου αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το επόμενο διάστημα. Οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ δείχνουν ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις «αύριο το πρωί στις 9.30!». Από την Πράγα όπου βρέθηκε, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, που συναντήθηκε μαζί του, τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί άλλη παράταση στη Βρετανία για τις διαπραγματεύσεις πέρα από τα δύο χρόνια που έχουν ήδη οριστεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σπαταλήθηκε πολύς χρόνος από το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη 2016».

    Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Ουλρίκε Ντέμερ, ζήτησε επίσης να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε, σχολιάζοντας το βρετανικό εκλογικό αποτέλεσμα, ότι ο βρετανικός λαός δεν επιθυμεί το λεγόμενο «σκληρό Brexit» (δηλαδή αποχώρηση από την ΕΕ δίχως εξασφάλιση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ). Τόνισε ότι ο χρόνος διαπραγμάτευσης μπορεί να παραταθεί «μόνο με ομόφωνη γνώμη όλων των χωρών - μελών».

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε επίσης τη Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες για την αποχώρηση της χώρας, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα κινδυνεύσει να φύγει χωρίς συμφωνία». «Δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Brexit. Ξέρουμε όμως ότι θα τελειώσουν το Μάρτη του 2019», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε προβληματισμένη για το βρετανικό εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι «ακόμα δεν ξέρουμε τη βρετανική θέση για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ».

    Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Μέι έχασε το στοίχημα των πρόωρων εκλογών και ότι η εξέλιξη είναι «κακή» για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το Βrexit.

    Ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, δήλωσε πως μία αδύναμη κυβέρνηση στη Βρετανία μπορεί να οδηγήσει σε «κακό αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Πύρρειος νίκη των Συντηρητικών Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top