• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

    ΚΥΠΡΟΣ: «Συνωστισμός» πολυεθνικών της Ενέργειας και νέοι διχοτομικοί σχεδιασμοί

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

    «Συνωστισμός» ενεργειακών μονοπωλίων

    Διχοτομική «φόρμουλα» για το Κυπριακό φέρεται να προτείνει ο ηγέτης του ψευδοκράτους με «δύο διακυβερνήσεις στο εσωτερικό και κοινή εκπροσώπηση στο εξωτερικό»

    Το κυπριακό σεισμογραφικό πλοίο «Ramform Hyperion»
    αρχίζει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου στα «οικόπεδα» 10 και 6
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
    Την ώρα που μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ενέργεια, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδίδοντας απανωτές NOTAM και NAVTEX, προχωρώντας σε στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο χτες για νέες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία «δεσμεύοντας» και πάλι, παράνομα, τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί χτες και σήμερα. Οι δεσμεύσεις αφορούσαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα «οικόπεδα» 6, 7 και 10.

    Πρόκειται για την περιοχή όπου αναμένεται να κατευθυνθεί και το κυπριακό νεότευκτο σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Hyperion», που χτες απέπλευσε από τη Λεμεσό και κινήθηκε προς τα βόρεια, συγκεκριμένα τα «οικόπεδα» 10 και 6, που εκμεταλλεύονται η αμερικανική «Exxon Mobil» και η καταριανή «Qatar Petroleum» καθώς η γαλλική «Total» και η ιταλική ENI, αντίστοιχα.

    Την ίδια ώρα, χτεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής Κύπρου» εμφάνιζε στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό να εξετάζεται μια «ενδιάμεση φόρμουλα», που φέρεται να πρότεινε ο Μ. Ακιντζί, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση. Στο εσωτερικό θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις και στο εξωτερικό η Κύπρος θα έχει μια κοινή εκπροσώπηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την πρόταση κατέθεσε ο ηγέτης του ψευδοκράτος επιμένοντας ότι πρέπει να βρεθεί «εναλλακτική» πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις τον Ιούλη, ενώ αν αυτή γίνει δεκτή λέγεται ότι μπορεί η Αγκυρα να δεχτεί «μείωση των στρατευμάτων».

    Το Ισραήλ στο «παιχνίδι» της Ενέργειας

    Ενδιαφέρον στο φόντο αυτών των σύνθετων εξελίξεων έχουν και τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εθνικών Υποδομών, Ενεργειακών και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Σαούλ Μεριντόρ, που σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» σχολίασε για τις τουρκικές γεωτρήσεις: «Πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο αέριο υπάρχει στην περιοχή, είναι καλό για το Ισραήλ και καλό για όλους, γιατί αυτό καθιστά τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη πηγή αερίου. Αρα, πρέπει να είμαστε υπέρ των ερευνών των Νότιων Κυπρίων, των Αιγυπτίων και των δικών σας».

    Πρόσθεσε ακόμα: «Πρέπει να διαθέτουμε διαδρόμους. Ενας από αυτούς είναι (αυτός που σχεδιάζουμε) με την Τουρκία και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον αγωγό "East Med" ή με τις αιγυπτιακές μονάδες LNG. Ολα αυτά αποτελούν διαδρόμους και όλοι οι διάδρομοι είναι σημαντικοί για την εξαγωγική στρατηγική του Ισραήλ, από τη στιγμή που διαθέτουμε πολύ αέριο και έχουμε πολύ περισσότερο ακόμα να ανακαλύψουμε».

    Ενώ σχετικά με το Κυπριακό είπε: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει θέση σε αυτό το σύνθετο θέμα, εξαιτίας των εξαγωγών αερίου (του). Μπορώ να πω ότι φυσικά θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν το θέμα λυνόταν. Δεν είμαι βέβαιος ότι (σ.σ. μια λύση του Κυπριακού) αποτελεί προϋπόθεση για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο ο αγωγός να περάσει από τα ανατολικά της Κύπρου».

    Οι δηλώσεις Μεριντόρ είναι αποκαλυπτικές της συνθετότητας και της οξύτητας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δεδομένου του ότι το Ισραήλ έχει ανακηρυχθεί σε έναν από τους «στρατηγικούς εταίρους» της Κύπρου. Μάλιστα, η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει να προβάλλει την ισραηλινο-κυπριακή συνεργασία ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και διασφάλισης των «εθνικών συμφερόντων» της Κύπρου. Ομως, η αλήθεια είναι ότι για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου μόνος γνώμονας είναι η διασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους και πάνω εκεί μπορούν να χτιστούν ή και να ανασταλούν οποιεσδήποτε συνεργασίες.

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του (κυβερνητικού κόμματος) ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνάντησε χτες την πρέσβειρα των ΗΠΑ, Καθλίν Ντόχερτι, από την οποία - όπως είπε ο ίδιος - ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Θεωρούμε σημαντική χώρα τις ΗΠΑ και σημαντική τη συνδρομή τους στο να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα βρεθεί στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε συνέδριο για την Ενέργεια.

    Σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Νεοφύτου είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα «ο διεθνής παράγοντας να στείλει τα δικά του μηνύματα», αλλά χρειάζεται «πρώτα η πολιτική βούληση που πρέπει να επιδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όχι «μέσα από γενικά και αόριστα ευχολόγια».

    Τέλος, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε χτες «κρίσιμες» τις επόμενες δύο συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί, εκτιμώντας ότι είναι σημαντικό η διαδικασία να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την τελευταία μέρα της Διάσκεψης της Γενεύης, όταν υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της προόδου που είχε σημειωθεί.


    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέθεσε στη βρετανική εταιρεία «LSE Consulting» μελέτη για να υπολογιστούν «οι επιπτώσεις των τουρκικών εμπορικών περιορισμών στη Δημοκρατία». Πρόκειται για περιορισμούς που είχαν επιβληθεί τον Απρίλη του 1987. Το ίδιο δημοσίευμα κατέγραφε εκτιμήσεις του ΥΠΕΞ ότι μία πιθανή άρση του τουρκικού εμπάργκο θα έχει «πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την Κύπρο».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΥΠΡΟΣ: «Συνωστισμός» πολυεθνικών της Ενέργειας και νέοι διχοτομικοί σχεδιασμοί Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top