• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

    Σκάνδαλο Energa - Hellas Power: Στο εδώλιο οδηγούνται τελικά τα 19 στελέχη

    Στο εδώλιο οδηγούνται τελικά τα 19 στελέχη για την υπόθεση Energa - Hellas Power

    26/06/2014

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως
    πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο
    κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης
    περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ,
    αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο
    Εντυπωσιακή αντιστροφή στην διαφαινόμενη αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη οι 19 κατηγορούμενοι για την υπόθεση Energa - Hellas Power, έκανε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο επικύρωσε την παραπομπή τους σε δίκη για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που  επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.

    Σύμφωνα με το capital.gr, η αντιστροφή έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει  η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από αίτηση του κατηγορούμενου Άρη Φλώρου. Ετσι οι δικαστές απέρριψαν την εισαγγελική θέση πως το βούλευμα πάσχει από «έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές ως προς τη σχέση εντολής για την προμήθεια ρεύματος και τη λειτουργία των εταιρειών, όπως και για τις σχετικές συμβάσεις και τις ιδιότητες των συμβαλλομένων προσώπων».

    Έτσι τίθεται εκ νέου σε ισχύ το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις  επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο επίμαχες εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 270 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: energypress.gr

    ***
    Το σκάνδαλο EnergaHellas Power από το newsbomb.gr

    Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

    -Παραπέμπονται σε δίκη με βάση τις διατάξεις του ν. 4022/11 περί διαφθοράς. -Το σύνολο της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Αντεισαγγελέας Εφετών, Στυλιανός Κ. Κωσταρέλλος, με πρότασή του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ζητεί την παραπομπή σε δίκη 25 ατόμων που κατηγορούνται για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power.

    Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας να καθίσουν στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 25 άτομα που είχαν κληθεί σε απολογίες από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών, που διενήργησε την ανάκριση για την υπόθεση, Σπυρ. Γεωργουλέα.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Κωσταρέλλος, με μια πρόταση – ποταμό που αριθμεί 316 σελίδες, αξιολογεί τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη 25 κατηγορούμενοι – με βασικούς τους Αριστείδη Φλώρο και Βασίλη Μηλιώνη – προκειμένου να δικαστούν για τα εξής αδικήματα:
    • Υπεξαίρεση από διαχειριστή ξένης περιουσίας στρεφόμενης κατά του δημοσίου από κοινού και μη, κατ’ εξακολούθηση, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις
    • Απιστία περί την υπηρεσία κατά του δημοσίου κατ’ εξακολούθηση υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις
    • Λαθρεμπορία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
    • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από εγκληματική οργάνωση κατ’ επάγγελμα εντός των πλαισίων εγκληματικής ομάδας.
    Ο Αντεισαγγελέας είναι καταπέλτης στην πρότασή του για τις ποινικές ευθύνες των 25 κατηγορουμένων που προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη με βάση τις διατάξεις του ν. 4022/11 περί διαφθοράς.

    Μάλιστα, ζητεί να διατηρηθεί η ισχύς των ενταλμάτων που έχουν εκδοθεί για τη σύλληψη τεσσάρων εμπλεκόμενων στην υπόθεση, καθώς και των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί σε κατηγορουμένους είτε αμέσως μετά την απολογία τους είτε δια βουλεύματος με το οποίο αντικαταστάθηκε η προσωρινή τους κράτηση.

    Παράλληλα, προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις για άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που έχουν υποβάλει δύο εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης.

    Ο Αντιεισαγγελέας στην πρότασή του συνδυάζει την αξιόποινη συμπεριφορά των κατηγορουμένων με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Η εν λόγω περιγραφόμενη πράξη τελέστηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις καθόσον το προϊόν αυτής είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και εκτήθη κατά κατάχρηση της θέσεως των ως άνω ανωνύμων εταιρειών στο επιχειρηματικό πεδίο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δια της συστηματικής και επανειλημμένης μη απόδοσης των οφειλομένων κατά περίπτωση ποσών, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή χρονική συγκυρία για τη χώρα, ενόψει της οικονομικής κατάστασης την οποία έχει αυτή περιέλθει, λόγω της μεγάλης υστέρησης που εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα, της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της διαρκώς καταρρέουσας ρευστότητας, σε σημείο που κατέστη ορατός ο κίνδυνος αφενός μεν της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, αφετέρου δε της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.»

    Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στις ενέργειες των υπευθύνων των εταιρειών Energa και Hellas Power, οι οποίοι φέρονται ότι αντί να καταβάλλουν στο δημόσιο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το τέλος ακίνητης περιουσίας (που εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ ως πάροχοι ρεύματος), έβγαζαν στο εξωτερικό τα επίμαχα ποσά και τα κατέθεταν σε αλλοδαπούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές το σύνολο της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

    Τρίτη 04 Μαρτίου 2014

    Σε δίκη με βαρύτατα κακουργήματα που επισύρουν μέχρι και ποινές ισόβιας κάθειρξης παραπέμπονται 19 στελέχη των εταιριών “ENERGA” και “HELLAS POWER” που κατηγορούνται ότι ενώ εισέπρατταν το Ειδικό Τέλος Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ εντούτοις δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία ύψους 270 εκατ. ευρώ.

    Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι 19 από τους αρχικά 25 κατηγορούμενους θα δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ σε βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αφού “τσέπωναν” τα χρήματα, στη συνέχεια τα τοποθετούσαν σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχαν ασκηθεί διώξεις από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου η οποία διενέργησε την προκαταρκτική εξέταση, ενώ στο στάδιο της ανάκρισης που είχε αναλάβει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας εκδόθηκαν και εντάλματα σύλληψης.

    Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέμειναν στη φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 ως 200.000 ευρώ. Προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας για τους οποίους το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτησή τους για ακόμη έξι μήνες, χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται ότι θα έχει αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

    Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

    Το νόμιμο είναι πάντοτε και ηθικό;

    Πλήθος ερωτηματικών δημιουργεί αφενός η στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν παρέστη όπως τουλάχιστον θα περίμενε κανείς, στην εκδίκαση της υπόθεσης Energa - Hellas Power, δύο εταιρειών που κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο κατά 270 εκατ. ευρώ, και αφετέρου η απόφαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη να αναλάβει την υπεράσπιση του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης.

    Οι δύο εταιρίες, με τις «πλάτες» ή με τις παραλείψεις κάποιων, κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, καθώς ενώ εισέπρατταν το χαράτσι της ΔΕΗ, τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα κρατικά ταμεία.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει σε δίκη 19 στελέχη των δύο εταιρειών, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, επικαλούμενος έλλειψη αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.

    Η αναίρεση συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, απόντος του Δημοσίου.

    Την ίδια ώρα δηλαδή που το κράτος στρέφεται εναντίον απλών πολιτών ακόμα και για μερικές εκατοντάδες ευρώ, επιλέγει -ίσως από ολιγωρία - να μην παραστεί καν ως πολιτική αγωγή στη δίκη, ελαφρύνοντας ουσιαστικά τη θέση των κατηγορουμένων και ενισχύοντας τους ισχυρισμούς εκείνων που υποστηρίζουν ότι για μία ακόμα φορά όσοι καταχρώνται δημόσια χρήματα...στο τέλος «βγαίνουν λάδι» γιατί τα «έφαγαν και εξακολουθούν να τα τρώνε όλοι μαζί».

    Το γεγονός προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές αντιδράσεις, μεταξύ αυτών και του τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο οποίος δήλωσε ότι «προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση Σαμαρά διότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στην δίκη των υπευθύνων των εταιρειών Energa και Hellas Power οι οποίοι υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίων ήταν και το "Χαράτσι της ΔΕΗ" το οποίο εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν στο δημόσιο».

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι ιδιαίτερα προκλητικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε κατασχέσεις για οφειλές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες να καλύπτει τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίοι καταχράστηκαν δημόσια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η μη παράσταση του υπουργείου Οικονομικών ως πολιτική αγωγή συνιστά παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Στουρνάρα και για την κυβέρνηση συνολικά.

    «Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση οφείλουν να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν σύντομα στον ελληνικό λαό γιατί χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους καταχραστές και απατεώνες», τόνισε ο κ. Πετράκος και πρόσθεσε:

    «Εκτός βέβαια από την παράβαση καθήκοντος η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. είναι υπόλογη και για σαφείς ενδείξεις διαπλοκής, διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει όταν δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της κ. Βορίδης. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην Ν.Δ. ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό».

    Μετά τις αντιδράσεις τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και του Τύπου, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην έκδοση ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η βούλησή του για την καταδίκη των υπευθύνων και την απόδοση στο Δημόσιο των ποσών που υπεξαιρέθηκαν»

    «Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση των κακουργηματικών πράξεων (υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κοκ) κατά του Ελληνικού Δημοσίου, εταιρειών του Ελληνικού Δημοσίου (ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), καθώς και των ΟΤΑ, από τους εκπροσώπους των εταιρειών ENERGA POWER ΑΕ., ΚΕΝΤΩΡ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΑΕ και HELLAS POWER ΑΕ., ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι ο φάκελος της ποινικής αυτής υπόθεσης έχει χρεωθεί στο αρμόδιο Γραφείο Νομικού Συμβούλου Φορολογίας, το οποίο έχει την ευθύνη του δικαστικού χειρισμού της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και προστίθεται ότι με εντολή του υπουργού Οικονομικών κατόπιν της επικοινωνίας του με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά την οποία κατέστη σαφές ότι δεν έχει απωλεσθεί κανένα ουσιαστικό ή δικονομικό δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου, το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου, προβάλλοντας το σύνολο των νομίμων αξιώσεών του κατά των κατηγορουμένων.

    «Προκειμένου να μην υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση και προς αποκατάσταση της αλήθειας, είναι σαφές, ότι κατά τη δικάσιμο της 28.4.2014, η υπόθεση δεν μπορούσε να εισαχθεί για ουσιαστική εκδίκαση (εξαιτίας δικονομικών ζητημάτων, όπως και έγινε), λόγω του ότι εκκρεμούσε αναίρεση κατά του υπ' αριθμόν 365/2014 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι αυτονόητο ότι, κατά την ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, η οποία και θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα παρασταθεί, όπως πάντοτε παρίσταται κατά την ουσιαστική εκδίκαση των υποθέσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ασκώντας πολιτική αγωγή με τους αρμόδιους λειτουργούς του. Η βούληση του υπουργείου Οικονομικών για τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων καθώς και για την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο των ποσών που έχουν υπεξαιρεθεί σε βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Εφόσον η υπόθεση έχει πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης, εμείς αναμένουμε απλά και αυτονόητα να επαληθευθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και να επιδειχθεί η δέουσα επιμέλεια.

    Πηγή: newsbomb.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Σκάνδαλο Energa - Hellas Power: Στο εδώλιο οδηγούνται τελικά τα 19 στελέχη Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top