• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

    Πως η ιταλική ακτοφυλακή άφησε να πνιγούν 260 πρόσφυγες και μετανάστες


    Συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα που αποκάλυψε το ιταλικό περιοδικό «L’ Espresso» δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η ιταλική ακτοφυλακή μολονότι δέχτηκε συνεχείς τηλεφωνικές εκκλήσεις από επιβαίνοντες σε δύο σκάφη που βούλιαζαν, άφησε να πνιγούν 260 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και 60 παιδιά!

    Στο πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο οι ιταλικές αρχές συμβουλεύουν σε έναν επιβαίνοντα στο προσφυγικό πλοίο να «καλέσει τη Μάλτα» παρόλο που το ναυάγιο βρισκόταν περίπου 61 μίλια μακριά από τη Λαμπεντούζα και 118 μίλια μακριά από τη Μάλτα.
    Στα δεύτερο ντοκουμέντο του «L’Espresso» που αφορά δύο ναυάγια, που συνέβησαν έξω από τις ιταλικές ακτές το 2013, ακούγεται ένας άνδρας που λέει πως είναι γιατρός από τη Συρία με το όνομα Μοχάμεντ Τζάμο και καλεί σε βοήθεια, καθώς όπως λέει στους Ιταλούς λιμενικούς το σκάφος παίρνει νερό και βυθίζεται.

    «Παρακαλούμε βιαστείτε» επαναλαμβάνει. «Το σκάφος πηγαίνει κάτω, βυθίζεται» φωνάζει.

    Όταν αργότερα καλεί ξανά την ιταλική ακτοφυλακή για να ρωτήσει εάν είχαν στείλει κάποιο σκάφος σε βοήθεια, ένας λιμενικός λέει στον Σύρο γιατρό να καλέσει την ακτοφυλακή της Μάλτας.

    «Επειδή είσαι κοντά στη Μάλτα» εξηγεί. «Καλέστε απευθείας τη Μάλτα, θα έρθουν πολύ γρήγορα, είναι κοντά, εντάξει;»

    Ο γιατρός καλεί πάλι την ιταλική ακτοφυλακή για να πει ότι κάλεσε τη Μάλτα και ότι η βάρκα, όπως του είπαν ήταν πιο κοντά στη Λαμπεντούζα, παρά στη Μάλτα.

    «Πεθαίνουμε, σας παρακαλώ» τους εκλιπαρούσε.

    Ο Ιταλός λιμενικός όμως επαναλάμβανε την εντολή, λέγοντάς του: «Πρέπει να καλέσετε τη Μάλτα, κύριε».
    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το περιπολικό του ιταλικού ναυτικού «Libra» περιμένει εντολές σε απόσταση μεταξύ 10 και 19 μιλίων.

    Σε μια κλήση προς την αίθουσα επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας, ένας Ιταλός άνδρας της ακτοφυλακής εκφράζει την ανησυχία του ότι εάν αποσταλεί το περιπολικό σκάφος θα πρέπει να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην πλησιέστερη ακτή, η οποία θα ήταν η Λαμπεντούζα.

    «Νομίζω ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστούμε» εξηγεί επειδή αυτό θα σήμαινε την απώλεια ενός «περιουσιακού στοιχείου μας στην περιοχή, το οποίο βοηθά για να εντοπίσουμε άλλους στόχους και πιθανώς τα σκάφη προσφύγων».

    Οι αρχές της Μάλτας δήλωσαν σαφώς στην ιταλική ακτοφυλακή ότι το σκάφος του ιταλικού ναυτικού ήταν το πλησιέστερο στους πρόσφυγες.


    Πέντε ώρες μετά την αρχική έκκληση του Τζάμο στην ιταλική ακτοφυλακή, το αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στέλνοντας πάνω από 260 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 60 παιδιών, στα βάθη της Μεσογείου.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Πως η ιταλική ακτοφυλακή άφησε να πνιγούν 260 πρόσφυγες και μετανάστες Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top