• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

    ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟ: Προκλητική αποστολή πολεμικών πλοίων - Τους τόνους κατά της ΛΔ Κορέας υψώνει και η Ιαπωνία

    Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Καρλ Βίνσον»
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--
    Την ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού με κάθε τρόπο εκφράζουν σταθερά οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Κίνας ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολλά δεδομένα, και στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης.

    Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Fox News» (Φοξ Νιους), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στα πολεμικά πλοία που πλησιάζουν στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, μίλησε για «αρμάδα» «πολύ ισχυρή» και εξήγησε ότι «έχουμε υποβρύχια, πολύ ισχυρά, πολύ πιο ισχυρά από το αεροπλανοφόρο (σ.σ. το «Carl Vinson» που είναι επικεφαλής της αρμάδας)». Μάλιστα, συνέχισε σχολιάζοντας ότι «διαθέτουμε τους καλύτερους στρατιωτικούς της Γης. Και σημειώνω το εξής: αυτό που κάνει είναι λάθος (σ.σ. ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν)».

    Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στις «πιέσεις» που άσκησε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ώστε το Πεκίνο να «επιδράσει» στην Πιονγιάνγκ για να αλλάξει τη στάση της. «Είπα, κοιτάξτε, έχετε μια τεράστια δύναμη αφού εμπορεύεστε μαζί τους μέσω των συνόρων. Αν δε βρουν τρόφιμα, δε θα βρουν (από αλλού), δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν τον άνθρακά τους (βλ. κυρώσεις από ΟΗΕ)».

    Στο μεταξύ, σε δικές του δηλώσεις σχετικά με τα πολεμικά πλοία που οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, υποστήριξε ότι η άφιξή τους εκεί δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, αλλά είναι ζήτημα «πρόληψης», δηλαδή «κατάλληλης προετοιμασίας των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις».

    Την ίδια στιγμή, τους τόνους σηκώνει και η Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ισχυρίστηκε χτες πως «υπάρχει η πιθανότητα, η Βόρεια Κορέα να έχει ήδη τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πυραύλους, που θα φέρουν κεφαλές με αέριο σαρίν». Το σαρίν είναι παραλυτικό αέριο που χρησιμοποιείται σε χημικά όπλα, όπως αυτά που πριν δέκα μέρες προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων αμάχων στη Συρία και αξιοποιήθηκαν για να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε νέους βομβαρδισμούς, κλιμακώνοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή.

    Πάντως, να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή και νέων εμπορικών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο «Ρόιτερς», μεταξύ άλλων εξετάζονται ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού αερομεταφορέα της ΛΔ Κορέας στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων και σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά και πιθανή δίωξη κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.

    Χτες, επίσης, εγκαινιάστηκε στην Πιονγιάνγκ ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα, που ο πρωθυπουργός της χώρας, Πακ Πονγκ Τζου, είπε ότι «ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνικές στην αρχιτεκτονική επιστήμη και τεχνολογία και την ηλιακή και γεωθερμική τεχνολογία». Νωρίτερα, είχε αναγγελθεί ότι μέσα στην Πέμπτη θα «συμβεί ένα μεγάλο γεγονός».

    Και εμπορικές συνεργασίες

    Χτες ξεκίνησε στο Πεκίνο ο 12ος γύρος συναντήσεων μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, με στόχο την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (free trade agreement - FTA). Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Σουγουέν, είπε ότι οι τρεις πλευρές μπορούν να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο ένα θετικό μήνυμα κατά του προστατευτισμού και για τη διαφύλαξη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Ακόμα, είπε ότι η τριμερής FTA μπορεί να δώσει ώθηση και στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική συμφωνία, για την οποία ενδιαφέρονται συνολικά 16 χώρες της περιοχής, την RCEP («Regional Comprehensive EconomicPartnership»). Για την ολοκλήρωση της RCEP πρωτοστατεί η Κίνα και συνολικά συνδέονται οι 10 χώρες της ASEAN και ακόμα οι Κίνα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία, Ν. Κορέα και Ν. Ζηλανδία.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟ: Προκλητική αποστολή πολεμικών πλοίων - Τους τόνους κατά της ΛΔ Κορέας υψώνει και η Ιαπωνία Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top