• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

    ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Κλιμακώνεται το «εκρηκτικό» κλίμα

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΚΑΡΑΚΑΣ.--
    Οξύνεται το κλίμα αντιπαράθεσης στην Βενεζουέλα, καθώς έρχονται πληροφορίες για νέους νεκρούς, που είτε σχετίζονται με διαδηλώσεις είτε είναι θύματα άγνωστων ενόπλων, και αξιοποιούνται από την αντιδραστική αντιπολίτευση ενάντια στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

    Σε οικιστικό συγκρότημα εργατικών κατοικιών που φέρει το όνομα του επαναστάτη λαϊκού συνθέτη Αλι Πριμέρα, στο Μπαρκισιμέτο της δυτικής Βενεζουέλας, την Τετάρτη το βράδυ σκοτώθηκε ο 14χρονος Μπράιαν Πρινσιπάλ, όπως καταγγέλθηκε από σφαίρες που προήλθαν από ένοπλους οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, προερχόμενο από διπλανό ιδιωτικό μεσοαστικό συνοικισμό. Οπως δήλωσε η μητέρα του θύματος Μάρμπελις Χιμένες, είχε στείλει τον γιο της να αγοράσει κάποια πράγματα, όταν δέχτηκε τη σφαίρα στο στήθος. Την περίπτωση του 14χρονου συγκαταλέγουν η αντιπολίτευση, βενεζουελάνικα ΜΜΕ, διεθνή και ελληνικά - που αναπαράγουν «αμάσητο» ό,τι έρχεται από τα μεγάλα δίκτυα - ως «θύμα των ταραχών κατά του Μαδούρο». Σύμφωνα έτσι με τα στοιχεία που βγαίνουν, συνολικά 4 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι 3 από αυτούς από σφαίρες αστυνομικών που έχουν συλληφθεί. Επίσης, για έναν 19χρονο φοιτητή, ο πατέρας του απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί το όνομά του, γιατί δεν συμμετείχε στις βίαιες διαδηλώσεις.

    Η αντιδραστική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αξιοποιεί την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αποτράπηκε με την σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, η οποία παρά τις μεγάλες διακηρύξεις ακολούθησε λογική ταξικής συνεργασίας και συμβιβασμού με τμήματα του κεφαλαίου. Επίσης αξιοποιεί κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για περιορισμό της δράσης ηγετών της αντιπολίτευσης, όπως ο Ερνίκε Καπρίλες, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, που του στερήθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα για 15 χρόνια για παρατυπίες και κακοδιαχείριση. Ταυτόχρονα, αποδεδειγμένα τμήμα της αστικής τάξης, βιομήχανοι που ελέγχουν την αγορά ή αρτοποιοί που κερδοσκοπούν αφού έχουν πάρει την πρώτη ύλη από το κράτος, δημιουργούν ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γάλα, φάρμακα, για να δημιουργούνται συνθήκες χάους και να οξύνεται η δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού.

    Σε αυτό το «εκρηκτικό» κλίμα, για χτες και πάλι είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις από το κυβερνητικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα για τα 15 χρόνια της επετείου από την ανατροπή του πραξικοπήματος κατά του Τσάβες, το 2002, στο οποίο είχαν πρωταγωνιστήσει όλοι όσοι κατηγορούν σήμερα τον Μαδούρο ως «δικτάτορα». Η αντιπολίτευση επίσης έχει προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις για όλες τις μέρες έως το Πάσχα, αξιοποιώντας και τις συναθροίσεις καθολικών στις εκκλησίες, και στη συνέχεια στις 19 Απρίλη, όταν επίσης το κυβερνητικό μπλοκ θα κάνει δικές του συγκεντρώσεις.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Κλιμακώνεται το «εκρηκτικό» κλίμα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top