• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

    ΕΕ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Στον «αφρό» γενικότεροι ανταγωνισμοί με αφορμή τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

    Πηγή: 902.gr

    Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις του λεγόμενου ευρωπαϊκού νότου, που ματώνουν τους λαούς τους εξίσου με τις χώρες του «ευρωπαϊκού βορά», εκφράζουν την οργή τους για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί «ποτών και γυναικών», οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για να έρθουν στην επιφάνεια οι γενικότεροι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ.

    Ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ζήτησαν την παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Ο Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε «ανόητες» τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ότι οι χώρες του Νότου σπατάλησαν τα χρήματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε «ποτά και γυναίκες», σημειώνοντας ότι η απομάκρυνσή του πρέπει να γίνει «για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών». Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του, «μολονότι ο Ντάισελμπλουμ ανήκει στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», όπως είπε.

    Με αφορμή τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ματέο Ρέντσι πρότεινε την απευθείας εκλογή των αξιωματούχων της ΕΕ από τους πολίτες, θεωρώντας ότι με αυτό το τέχνασμα μπορεί τάχα να εμφανιστεί πιο φιλολαϊκή η λυκοσυμμαχία.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι τα σχόλια του Ολλανδού πολιτικού είναι «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά». Όπως είπε, «η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του».

    Σε ανάλογο ύφος, ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πορτογαλικής κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».

    Τη στήριξή του στον Γερούν Ντάισελμπλουμ προσέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε. «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά τη δουλειά του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο προσδοκά ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μίκαελ Ρέινς, προχώρησε σε «διευκρινιστική» δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα και σε καμία ομάδα χωρών» στην επίμαχη συνέντευξη.

    «Το μήνυμα του προέδρου αφορούσε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και ήταν ότι “η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις”», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως «οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στους δημοσιονομικούς κανόνες».

    Αποστάσεις από τον πρόεδρο του Eurogroup πήρε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνοντας πως «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει». Αν και υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει δηλώσεις, έσπευσε να προσθέσει πως «ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΕΕ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Στον «αφρό» γενικότεροι ανταγωνισμοί με αφορμή τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top