• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

    ΗΠΑ: Εξαγγελίες Τραμπ ενάντια στην ΤPΡ - Εντείνονται οι πιέσεις για την κρίσιμη συνεδρίαση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στις 19 Δεκέμβρη

    Πηγή: rizospastis.gr

    OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--
    Τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του από την «πρώτη μέρα» της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Γενάρη, ανακοίνωσε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω βιντεοσκοπημένου διαγγέλματος, ενώ εντείνονται οι διεργασίες και οι πιέσεις για πολυποίκιλες αλλαγές, με δεδομένες τις ενδοαστικές κόντρες στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του τόνισε πως η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΡΡ) χαρακτηρίζοντάς την «φονική για τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών». Αντ' αυτού, εξήγησε, θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί διμερείς συμφωνίες.

    Ανακοίνωσε πως για καθένα νέο κανονισμό που θα προωθεί η κυβέρνησή του θα αποσύρονται δύο παλιότεροι. Για την εθνική ασφάλεια είπε πως θα δώσει εντολή στις αρμόδιες αρχές να καταστρώσουν ένα νέο σχέδιο για τη βελτίωση της θωράκισης των ΗΠΑ «κατά των κυβερνοεπιθέσεων και άλλων επιθετικών ενεργειών».

    Οσον αφορά τη μετανάστευση, είπε πως θα διατάξει το υπουργείο Εργασίας να ερευνήσει όλες τις παραβάσεις της νομοθεσίας για βίζα μεταναστών. Αναφερόμενος στον «τομέα της ηθικής» διαβεβαίωσε πως θα προωθήσει νόμο ώστε να απαγορευθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να συμμετέχουν σε εταιρείες προώθησης συμφερόντων (λόμπι) και ισόβια απαγόρευση στη συμμετοχή τους σε εταιρείες που αφορούν την προώθηση συμφερόντων ξένων χωρών.

    Συνάντηση με Δημοκρατική βουλευτή για τη Συρία

    Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η συνάντησή του, μεταξύ άλλων, με την 35χρονη Δημοκρατική βουλευτή από τη Χαβάη (και βετεράνο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003) Τούλσι Γκάμπαρντ.

    Η Γκάμπαρντ, που ήταν από τους στενούς συνεργάτες του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, δήλωσε πως συζήτησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο νομοσχέδιο που η ίδια προωθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων «για να τερματιστεί ο παράνομος πόλεμος της χώρας μας για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης». Σημείωσε ότι τη συνάντηση ζήτησε ο Τραμπ «για να συζητήσει μαζί της τον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και της "Αλ Κάιντα", την κατάσταση στη Συρία και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Υποστήριξε ότι η ίδια έκρινε ότι «είναι σημαντική η ευκαιρία» να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τραμπ «προτού τα τύμπανα του πολέμου, που χτυπούν οι νεοσυντηρητικοί, μας σύρουν σε μία κλιμάκωση του πολέμου για να ανατρέψουμε τη συριακή κυβέρνηση».

    Η Γκάμπαρντ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν συμμετείχε στην πρόσφατη κίνηση 169 Δημοκρατικών βουλευτών κατά του πρόσφατου διορισμού στο Λευκό Οίκο του πρώην διευθυντή της ακροδεξιάς ιστοσελίδας «Breitbart News», Στίβεν Μπάνον.

    Ο διορισμός του Μπάνον φαίνεται πάντως να εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για το επιτελείο συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ. Χτες, το αμερικανικό πολιτικό περιοδικό «The Atlantic» δημοσιοποίησε τρίλεπτο βίντεο που δείχνει περίπου 200 μέλη του ακροδεξιού κινήματος «Alt Right» (σ.σ. «Εναλλακτική Δεξιά») που συνδέεται με τον Μπάνον, να ακούν με ικανοποίηση ρατσιστικό λογύδριο του αρχηγού τους, Ρίτσαρντ Σπένερ, για την ανωτερότητα της «λευκής φυλής», να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν «Χάιλ Τραμπ» (Ζήτω ο Τραμπ), «Ζήτω το Εθνος» και «Ζήτω η νίκη» (πάντα με τη χρήση της γερμανικής λέξης «χάιλ»).

    Σενάρια

    Μέσα σε αυτό το κλίμα όξυνσης, Αμερικανοί πανεπιστημιακοί καθηγητές προειδοποιούν για την προφανή σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον επιχειρηματία Τραμπ και το αξίωμα που αναμένεται να αναλάβει, πλην απροόπτου, στις 20 Γενάρη. Ενώ ανακινούνται και διώξεις για φοροδιαφυγή.

    Ενδιαμέσως, πολλαπλασιάζονται οι αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ σε σχέση με την προγραμματισμένη για τις 19 Δεκέμβρη και 6 Γενάρη συνεδρίαση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, που θεωρείται καθοριστική για την «πραγματική εκλογή» του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

    Εξι εκλέκτορες των Δημοκρατικών ξεκίνησαν εκστρατεία προσπαθώντας να πείσουν τουλάχιστον 37 Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» και να αγνοήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα που βγήκε από τις πολιτείες που εκπροσωπούν ώστε να εμποδίσουν (ή για την ακρίβεια να καθυστερήσουν...) την εκλογή Τραμπ. Θεωρούν ότι θα καταφέρουν να εντείνουν τις αντιδράσεις κατά του απαρχαιωμένου, όπως λένε, θεσμού του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που υπερτερεί των πραγματικών ψήφων. Σημειώνουν ότι είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών (και η δεύτερη από το 2000) που ένας υποψήφιος κερδίζει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων αλλά χάνει στις ψήφους...

    Στις φετινές εκλογές, η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 1.700.000 ψήφους, που δεν αποκλείεται να γίνουν 2.000.000 μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης (που ακόμη δεν έχει τελειώσει! Συνεχίζεται ακόμη στην πολιτεία του Μίσιγκαν).

    • Μέσα σε όλα αυτά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χτες οδηγία για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών και άλλων στην Ευρώπη την περίοδο των γιορτών έως τις 20 Φλεβάρη.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΗΠΑ: Εξαγγελίες Τραμπ ενάντια στην ΤPΡ - Εντείνονται οι πιέσεις για την κρίσιμη συνεδρίαση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στις 19 Δεκέμβρη Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top