• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

    Οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική

    Συστοιχίες των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S400»
    Πηγή: rizospastis.gr

    Η απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-400» και συστοιχίες πυραύλων «Iskander» στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, ως απάντηση στη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων και των ΗΠΑ ιδιαίτερα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κίνηση αυτή συνιστά μια «αποσταθεροποιητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», ενώ συμπλήρωσε: «Η Ρωσία είχε διατυπώσει απειλές ότι θα μετακινούσε πυραύλους Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ την τελευταία δεκαετία, αντιδρώντας σε διάφορες εξελίξεις στην Ευρώπη, καμιά από τις οποίες όμως δεν απαιτούσε μια τέτοια αντίδραση από στρατιωτική άποψη» και κατέληξε: «Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από λόγια ή πράξεις που δεν συνάδουν με τον στόχο της προώθησης της ασφάλειας και της σταθερότητας».

    Επίσης, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, σημείωναν ότι «η ανάπτυξη πυραύλων δεν βοηθά στη μείωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της προβλεψιμότητας στις σχέσεις μας» και καλούσαν σε «μεγαλύτερη διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες για την αποφυγή ατυχημάτων και τον κίνδυνο παρανοήσεων».

    Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να διασφαλίσει τα σύνορά της. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της εν μέσω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της. Η συμμαχία είναι πράγματι ένα επιθετικό μπλοκ και η Ρωσία απαντάει ανάλογα. Στην περίπτωση αυτή έχει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για το έδαφός της».

    Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Ανω Βουλής της Ρωσίας, Βίκτορ Οζέροφ, που είχε δηλώσει σε ΜΜΕ ότι η ανάπτυξη των πυραύλων στα δυτικά σύνορα της χώρας αποτελεί απάντηση στην αμερικανική «πυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη. Κινητικότητα, επίσης, με ανάπτυξη μονάδων και οπλικών συστημάτων της Ρωσίας παρατηρείται και στις νότιες περιοχές της χώρας, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει απειλή από την πλευρά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

    Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στη Βαρσοβία, με τη συμφωνία και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίστηκε η ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών μεραρχιών 4.000 ανδρών με τον ανάλογο εξοπλισμό στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία έως το Γενάρη του 2017, ενώ και η Μαύρη Θάλασσα έχει γεμίσει με ΝΑΤΟικά πλοία.

    Ολες αυτές οι εξελίξεις είναι ενδεικτικές της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία για ξαναμοίρασμα αγορών, έλεγχο ενεργειακών πόρων και σφαιρών επιρροής που κορυφώθηκαν με την επέμβαση στην Ουκρανία και την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όταν αυτός παζάρευε τα ζητήματα της Ενέργειας και των εμπορικών συμφωνιών και με την ΕΕ και με τη Ρωσία.

    Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα από τα πεδία, όπου εκδηλώνεται αυτός ο ανταγωνισμός, που τον βλέπουμε επίσης στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Ασία και τον Ειρηνικό, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, όπου συγκρούονται τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, στη διαπάλη τους και με άλλα κέντρα και αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top