• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

    Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση: Παραπέρα στρατιωτικοποίηση, προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

    Πηγή: rizospastis.gr

    Ψήφισμα, με το οποίο ζητά τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης» ενέκρινε χτες το Ευρωκοινοβούλιο (369 ψήφοι υπέρ, 225 κατά, 70 αποχές), ως βήμα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των κρατών - μελών, και ενιαία του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού άξονα, ώστε συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ να παρατάξει πρόσθετες δυνάμεις στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και στρατηγικών διαύλων.

    Οπως αναφέρεται από τις Βρυξέλλες, βάζοντας μπροστά γνωστά προσχήματα, «η τρομοκρατία, οι υβριδικές απειλές και η ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στον τομέα της Ενέργειας δεν αφήνουν άλλη επιλογή στις χώρες της ΕΕ πέρα από το να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών τους ενόπλων δυνάμεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας ΕΑΕ».

    Σε αυτό το πλαίσιο, βάζουν στόχους όπως το 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για πολεμικές δαπάνες (στόχος και του ΝΑΤΟ), το σχηματισμό πολυεθνικών δυνάμεων (όπως τα πολυεθνικά τάγματα που παρατάσσει το ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), τη δημιουργία «κεντρικών ευρωπαϊκών γραφείων για το σχεδιασμό και την έναρξη επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων» (στρατηγεία), και την ανάληψη δράσης από την ΕΕ στις περιπτώσεις όπου το ΝΑΤΟ «εμφανίζεται απρόθυμο να αναλάβει δράση».

    Πρόκειται για ζητήματα που τροφοδοτούν ανησυχίες και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (και εντός ΕΕ), για το εάν και πόσο η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει πιο αυτόνομη δράση από την Ουάσιγκτον, αλλά και για τα όρια της σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ολα αυτά και στη «σκιά» και των αμερικανικών πιέσεων για ανάληψη από τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ μεγαλύτερου μεριδίου των βαρών στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

    «Η Ενωσή μας δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες προκλήσεις στον τομέα της άμυνας. Για σχεδόν 30 χρόνια τώρα, τα περισσότερα κράτη - μέλη της μειώνουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, κάτι που οδηγεί σε μικρότερης ισχύος ένοπλες δυνάμεις. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών είναι περιστασιακή και η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ», δήλωσε σχετικά ο εισηγητής του σχεδίου ψηφίσματος Urmas Paet, αποτυπώνοντας το τέτοιο ...κενό.

    Σε μια τέτοια βάση, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη «να προχωρήσουν σε κοινή αγορά δυνάμεων και υλικού και σε κοινή χρήση μη θανατηφόρου υλικού, όπως είναι τα οχήματα και τα αεροσκάφη μεταφοράς, τα οχήματα και τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού και άλλο υλικό υποστήριξης».

    Προτείνει, επίσης, την καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου Αμυνας, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κράτος - μέλος θα συμβουλεύεται τους κύκλους σχεδιασμού και τα σχέδια προμηθειών των άλλων κρατών» καθώς και την ενίσχυση και διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας. Τέλος, ζητά οριοθέτηση μιας «κοινής αμυντικής πολιτικής» της ΕΕ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση: Παραπέρα στρατιωτικοποίηση, προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top