• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

    Άγνωστο σπάνιο φιλμ από τις μέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, Οκτώβριος 1944

    Τα αμερικανικά Εθνικά Αρχεία («National Archives»), που βρίσκονται στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα φιλμ του αμερικανικού στρατού, από το 1944, διάρκειας 9.54», με ημερομηνία 29/11/1944 και περιγραφή «Athens Greece / Surrender of 50,000 German Soldiers, Beaugency, France (Nov. 29, 1944)», τμήμα της συλλογής «WWII Archive», και με κωδικό «National Archives Identifier: 17222«.

    Στο ίδιο φιλμ, υπάρχουν στην αρχή και σκηνές διάρκειας περίπου 4.30», των οποίων η λήψη είχε γίνει στην Ελλάδα, κατά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Πρόκειται, σε μεγάλο βαθμό, για σκηνές άγνωστες μέχρι τώρα.

    Το φιλμ:
     

    Και με μια πρόχειρη ταυτοποίηση (κάθε προσθήκη και κάθε διόρθωση ευπρόσδεκτες) μπορούμε να κάνουμε μια σύντομη περιγραφή του τι ακριβώς βλέπουμε.

    Η χρονική σήμανση είναι κατά προσέγγιση, ασφαλώς (δεν είμαστε επαγγελματίες, ούτε έχουμε ειδικά μηχανήματα, για να δώσουμε τους ακριβείς χρόνους):

    0.01 – Αρχή, τίτλοι, σήμανση του φιλμ.

    0.17 – Συμμαχικό πλοίο (κατά πάσα πιθανότητα εγγλέζικο) πλέει προς κάποιο ελληνικό λιμάνι, αποβιβάζει άνδρες του βρετανικού στρατού, και ξεφορτώνει προμήθειες, νερό κά

    1.20 – Παρέλαση συμμαχικών στρατευμάτων στο Σύνταγμα και σε άλλα κοντινά σημεία της Αθήνας.

    1.40 – Χειροποίητη αφίσα που γράφει «WELCOME GREAT ALLIES» και υπογραφή «ΚΚΕ».

    1.45 – Χειροποίητη αφίσα που γράφει «THE GREEK PEOPLE WELCOME YOU» και υπογραφή «ΕΑΜ».

    1.48 – Συμμαχικά τεθωρακισμένα στους δρόμους της Αθήνας (λ.χ. στην οδό Πανεπιστημίου) και ο αθηναϊκός λαός να τους χαιρετά και να ζητωκραυγάζει.

    2.17 – Πανοραμικές λήψεις της Αθήνας, του Λυκαβηττού, των Στηλών του Ολυμπίου Διός.

    2.33 – Σύμμαχοι αξιωματικοί στην Ακρόπολη.

    2.48 – Σκηνές σε υπαίθρια αγορά, σε περίπτερο και ξανά σε υπαίθρια αγορά. Οι πληθωριστικές τιμές είναι στα ύψη, τα χαρτονίσματα που αλλάζουν χέρια μετριούνται σε δεσμίδες και σε δισεκατομμύρια.

    3.23 – Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου αποβιβάζεται, και με τη συνοδεία του στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι επιθεωρούν τμήμα του ΕΛΑΣ, ο οποίος λογιζόταν, ασφαλώς, σαν συμμαχικός στρατός [Σ.Σ. Οι συγκεκριμένες σκηνές είναι, κατά πάσα πιθανότητα, οι μόνες γνωστές σκηνές, και προέρχονται από τα βρετανικά επίκαιρα· η ημερομηνία είναι 18 Οκτωβρίου 1944].

    3.41 – Παπανδρέου και Σκόμπι σε αυτοκίνητο κινούνται στους αθηναϊκούς δρόμους, με τον κόσμο να ζητωκραυγάζει, μέχρι να φτάσουν στο Σύνταγμα, όπου ο Παπανδρέου καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ η πλατεία Συντάγματος είναι γεμάτη από κόσμο, που ήδη έχει χωριστεί πολιτικά και κομματικά, και κάθε ομάδα έχει τα δικά της πλακάτ.

    Πηγή: XYZ Contagion
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Άγνωστο σπάνιο φιλμ από τις μέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, Οκτώβριος 1944 Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top