• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

    Ιστορικά μέτρα αντιμετώπισης της απότομης διόγκωσης του σχετικού υπερπληθυσμού της εργασίας

    1. Εποικισμός του πλεονάζοντος πληθυσμού (εγκατάστασή του σε αποικίες, περιλαμβανομένων αποικιών-στρατοπέδων εργασίας) (17ος-19ος αιώνας). Μετανάστευση σε χώρες με μεγαλύτερα περιθώρια απορρόφησης της φτηνής εργατικής δύναμης (20ος-21ος αιώνας). Εσωτερική μετανάστευση από αγροτικές σε βιομηχανικές περιοχές (18ος-21ος αιώνας)
     
    2. Ποινικοποίηση της επαιτείας, φυλάκιση αστέγων και πλανόδιων, αναγκαστική απλήρωτη εργασία (φυλακές, workhouses, poorhouses, chain gangs, τιμωρητικές αποικίες, αναγκαστική απλήρωτη εργασία σε πληρώματα εμπορικών πλοίων [impressment], στρατόπεδα συγκέντρωσης) (17ος-21ος αιώνας)
     
    3. Στείρωση, ευθανασία, αυστηροποίηση της πληθυσμιακής πολιτικής και έλεγχος γεννήσεων (19ος-20ος αιώνας)
     
    4. Ρατσισμός και ρατσιστική βία ενάντια στην εργατική δύναμη των μεταναστών ώστε να αποτραπεί μετανάστευση που θα διογκώσει περαιτέρω τον πληθυσμό των ήδη υπεράριθμων εργατών σε ένα καπιταλιστικό κράτος (19ος-21ος αιώνας).
     
    5. Αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και άνοδος των μέτρων "ασφάλειας" στη φύλαξη συνόρων με αποτέλεσμα τη θανάτωση τμήματος των εργατών που αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες (21ος αιώνας)
     
    6. Εθνοκαθάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, σε συνδυασμό με εποικισμό πλεονάζοντος πληθυσμού σε εδάφη από όπου έχει εξαλειφθεί δια της βίας μεγάλη μερίδα του ντόπιου πληθυσμού (19ος-21ος αιώνας).
     
    7. Δραστική μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στην ευρύτερη κοινωνική πρόνοια με αποτέλεσμα να πεθαίνει γρηγορότερα το πιο γηρασμένο κομμάτι του πληθυσμού και να αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα (21ος αιώνας)
     
    8. Ιμπεριαλιστικοί "τοπικοί" πόλεμοι, ιμπεριαλιστικός παγκόσμιος πόλεμος και συνεπώς μαζική θανάτωση τμήματος του πλεονάζοντος πληθυσμού εργατών (19ος-21ος αιώνας)
     
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ιστορικά μέτρα αντιμετώπισης της απότομης διόγκωσης του σχετικού υπερπληθυσμού της εργασίας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top