• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

    Για την ελευθερία στη Σοβιετική Ένωση - Μπέρτολτ Μπρέχτ*

    Πολλοί διανοούμενοι καταπολεμούν την ΕΣΣΔ με σύνθημα «Ζήτω η ελευθερία». Καταγγέλλουν την ανελεύθερη, υποτίθεται, κατάσταση του ατόμου, καθώς και των εργατοαγροτικών μαζών στην ΕΣΣΔ. Υποτίθεται πως τη σκλαβιά αυτήν οργανώνουν ορισμένοι ισχυροί και βίαιοι άνθρωποι, με επικεφαλής τον Ιωσήφ Στάλιν. Αυτά τα συνθήματα και περιγραφές αναμασιούνται όχι μονάχα από φασίστες, αστούς δημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, μα κι από μαρξιστές θεωρητικούς που αγωνίζονται τίμια ενάντια στους φασίστες, τους αστούς δημοκράτες και τους σοσιαλδημοκράτες. Οι θεωρητικοί αυτοί εκφράζουν, ταυτόχρονα, τα αισθήματα και τις απόψεις πολλών διανοουμένων.

    Οι ίδιοι αρνούνται πως κάνουν αντισοβιετικό αγώνα, όταν οι αντίπαλοί τους, οι φασίστες, αστοί δημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, τους λένε συμμάχους, εκείνοι απαντούν πως τάχα εναντιώνονται «στη σημερινή μόνο κατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης», σε ορισμένους εκεί ισχυρούς και βίαιους ανθρώπους, τελικά σε έναν μονάχα, στον Ιωσήφ Στάλιν. Αν όμως η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν σε πόλεμο, η διάκριση αυτή που κάνουν θα τους έβαζε σε μεγάλες δυσκολίες: δεν θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την ΕΣΣΔ παρά με όρους, μονάχα δηλαδή χωρίς τον Στάλιν - και μια νίκη της ΕΣΣΔ δεν θα μπορούσαν να την επιδοκιμάσουν αν ήταν νίκη με τον Στάλιν δηλαδή, κατά τη γνώμη τους, νίκη του Στάλιν. Και δεν μπορούν να αρνηθούν, πως οι πολεμικές προετοιμασίες ενάντια στην ΕΣΣΔ διευκολύνονται κιόλας από τα επιχειρήματά τους, που τάχα «εναντιώνονται μόνο στον Στάλιν».

    Η βασική αιτία που τα επιχειρήματά τους βοηθούν την προετοιμασία ενός αντισοβιετικού πολέμου, είναι πως οι αντίπαλοι της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκουν στα επιχειρήματα αυτά στήριγμα για να πουν; Ορίστε, κύριοι σοσιαλιστές, στη Ρωσία έγινε αυτό που θέλατε. Φωνάζατε για ελευθερία. Υποδεικνύατε τα μέσα, για να κατορθωθεί. Λοιπόν, εφαρμόστηκαν - και τώρα εσείς οι ίδιοι λέτε, πως αυτό δεν είναι ελευθερία. Ανατρέψατε ολόκληρη την οικονομία, αλλάξατε όλες τις σχέσεις ιδιοκτησίας. Διακηρύσσατε πάντα, πως μονάχα με την ριζική οικονομική ανατροπή και κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας θα υπάρξει ελευθερία - να λοιπόν που γίνηκε, και πάλι ελευθερία δεν υπάρχει.

    Σε αυτά οι αντισταλινικοί δεν απαντούν - παρά στρέφονται αγανακτισμένοι στους «σταλινικούς» (γι’ αυτούς όλοι που σήμερα υποστηρίζουν την ΕΣΣΔ είναι «σταλινικοί», δηλαδή άνθρωποι εξαγορασμένοι ή σκλαβωμένοι στον Ιωσήφ Στάλιν) και λένε: «καλά να τα πάθετε».

    Αποσπασματικό

    * ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ - Μπέρτολτ Μπρέχτ, Μετάφραση Βασίλης Βεργωτής, Εκδόσεις Στοχαστής
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Για την ελευθερία στη Σοβιετική Ένωση - Μπέρτολτ Μπρέχτ* Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top