• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις


    Πηγή: 902.gr

    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους απαιτούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους με μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις.

    Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που πετά χιλιάδες συμβασιούχους στο δρόμο, αποδυναμώνοντας παραπέρα τις υπηρεσίες των δήμων, δημιουργώντας τους όρους για την ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα και με Οδηγία της ΕΕ. 

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ συνεδρίασε το απόγευμα και αποφάσισε τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

    Στην Αθήνα η μαχητική πορεία ολοκληρώθηκε με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Νωρίτερα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους ζήτησε να τους επιτραπεί η είσοδος για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στα πολιτικά κόμματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την είσοδο και επιχείρησαν να τους απωθήσουν με χημικά. Τρεις άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Τελικά, αντιπροσωπεία των συνδικάτων μπήκε στη Βουλή και συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο η οποία ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτα». (Δείτε εδώ το video).

    Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή για συζήτηση την πρόταση νόμου που κατέθεσε πριν λίγες μέρες το ΚΚΕ, για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

    Νωρίτερα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και Επιτροπές Συμβασιούχων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου και ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης. (Δείτε εδώ το video με τις δηλώσεις δημάρχων).

    «Οι μάσκες έπεσαν, οι αυταπάτες διαλύθηκαν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει σε χιλιάδες απολύσεις». τόνισε ο Βαγγέλης Βασιλάκος από την Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων. «Δεν ξέρω τι λένε οι νόμοι τους. Ξέρω ότι οι υπηρεσίες των δήμων χρειάζονται τόσους και ακόμα περισσότερους εργαζόμενους. Ξέρω ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να φέρνουμε ένα κομμάτι ψωμί στην οικογένειά μας. Ξέρω ακόμη ότι θα το παλέψουμε. Θα απαιτήσουμε αυτό που δικαιούμαστε, αυτό που μας στερούν».

    «Ξέρουμε ότι η μάχη που δίνουμε δεν είναι εύκολη. Πρόκειται για μέτρα ταξικά, κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ, τόσο για τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσο και για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που είναι κερδοφόρες για το κεφάλαιο, όπως η καθαριότητα» τόνισε ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. «Μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων είναι η συνολική σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές», πρόσθεσε.

    Παράλληλα κατήγγειλε ότι οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές στη χθεσινή ΕΕ της ΑΔΕΔΥ δήλωσαν ότι ανατριχιάζουν μόνο και με την ιδέα να γίνουν μέλη των συνδικάτων οι συμβασιούχοι. Επίσης κατήγγειλε τη δημοτική αρχή του Δήμου Δάφνης - Υμηττού που φώναξε την Αστυνομία τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Ωστόσο η τρομοκρατία δεν πέρασε καθώς βγήκε μπροστά το Σωματείο Εργαζομένων. 

    Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Νίκος Τσάκαλης, συμβασιούχος από τη Σπάρτη, ο οποίος δήλωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

    Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν πλήθος σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και άλλων φορέων. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

    Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης

    Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια διαβάστηκε και εγκρίθηκε το πρόγραμμα δράσης των επόμενων ημερών. Το πρόγραμμα θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες ώρες και μέρες και θα εμπλουτιστεί στη σύσκεψη που θα γίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα το πρόγραμμα θα δοθεί και στην ΠΟΕ - ΟΤΑ.

    Συγκεκριμένα: Αύριο Παρασκευή 23 Ιούνη προχωρούν σε καταλήψεις στα γκαράζ και Γενικές Συνελεύσεις. Το Σαββατοκύριακο απέχουν από την εργασία τους. Τη Δευτέρα 26 Ιούνη συνεχίζουν τις καταλήψεις στα αμαξοστάσια. Την Τρίτη 27 Ιούνη θα γίνει παναττικό συλλαλητήριο των Επιτροπών Αγώνα των Συμβασιούχων. Την Τετάρτη 28 Ιούνη πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλους τους δήμους της χώρας. Την Πέμπτη 29 Ιούνη νέα 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. 

    Η σημερινή απεργία αποτελεί κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης όλων των προηγούμενων ημερών: Από το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων έως το τέλος του 2017, ταξικά συνδικάτα, κλαδικά και σωματεία δήμων, οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων ανέλαβαν δράση για να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση.

    Από τη Δευτέρα πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις, με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις στα αμαξοστάσια της πλειοψηφίας των δήμων.
    Απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

    Με νέες καταλήψεις αμαξοστασίων, εποπτειών και άλλων υπηρεσιών των δήμων συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης, ενώ το Σαββατοκύριακο θα προχωρήσουν σε αποχή από την εργασία.

    Σήμερα όλη την μέρα περιφρούρησαν μαζικά την απεργία διατηρώντας με βάρδιες τις απεργιακές φρουρές στα διάφορα πόστα της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

    Αντιπροσωπείες των εργαζομένων από τους διάφορους δήμους του νομού και μαζί συνάδελφοί τους από το Κιλκίς και την Αμφίπολη πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Εκεί μίλησε ο Γιώργος Τσαγκάρης, γραμματέας του Συλλόγου ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος κάλεσε σε περιφρούρηση του αγώνα και κλιμάκωση των εξορμήσεων στις γειτονιές για να ενημερωθεί ο λαός και να πάρει θέση μαχητικά δίπλα τους στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα στους δήμους. Ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Σωματείου για δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού των συμβασιούχων και τέλος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

    Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην είσοδο του υπουργείου οι εργαζόμενοι ανάρτησαν γιγαντοπανό το οποίο ανέγραφε «Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα». (Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση ΕΔΩ).

    Στη συνέχεια μέσα από μαζική συνέλευση στο ΕΚΘ αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με όλες τις μορφές.

    Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από μια σειρά δήμους του νομού.

    Καθημερινά η συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων κλιμακώνεται με ολοένα και περισσότερα εργατικά σωματεία άλλων κλάδων και φορείς να παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ των αιτημάτων τους.

    Στο πλευρό των συμβασιούχων και στον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά παίρνουν τη θέση τους καθημερινά και νέα εργατικά Σωματεία και φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Νομαρχιακό Τμήμα Σερρών της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Ημαθίας, η Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης Β. Ελλάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

    Προκαλεί η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

    Την ίδια ώρα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κλιμακώνει τις προκλήσεις με πρόσχημα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συσσώρευση σκουπιδιών.

    Έτσι σήμερα, μέρα της 24ωρης απεργίας, ο γγ του Δήμου Θεσσαλονίκης Θ. Ψαράς, προέτρεψε την Εισαγγελία να παρέμβει αυτεπάγγελτα και την ίδια ώρα ανακοίνωσε την πρόθεση του δήμου «να αναζητήσει λύση μέσα από ιδιώτες», προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την απόφαση της διοίκησης να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβέρνησης και να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την αυταρχική και τρομοκρατική συμπεριφορά της διοίκησης και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι, που δίνουν τη μάχη υπεράσπισης του δικαιώματός τους στην εργασία, δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται.
    Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις 

    Στην Πάτρα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Δημαρχείο και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία προπορεύονταν απορριμματοφόρα.

    Την αλληλεγγύη του Δήμου Πατρέων στο δικαίωμα των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά εξέφρασε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης που παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση και χαιρέτισε τον αγώνα τους. Κάλεσε επίσης σε μαζική συμμετοχή και στην κινητοποίηση που διοργανώνει ενάντια στην ανεργία την Κυριακή 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

    «Καλούμε τους δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια που ήδη έχουν δηλώσει την εναντίωσή τους στις απολύσεις να συνταχτούν με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της να λυθεί άμεσα, να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς νέα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι δήμοι. Συντασσόμαστε, και θα συνδράμουμε με ό,τι μέσο έχουμε στην διάθεση μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας», σημείωσε ο Κ. Πελετίδης. 

    Στη Λάρισα, επιτυχία σημείωσε η απεργία στο Δήμο, ενώ από το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στους χώρους των καταλήψεων (αμαξοστάσιο, φυτώριο). Μαζική ήταν η συγκέντρωση στο δημαρχείο Λάρισας, με τη συμμετοχή των συμβασιούχων και των μονίμων υπαλλήλων και δόθηκε ραντεβού για νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο την Παρασκευή 23 Ιούνη στις 10:30 π.μ..

    Στην Καλαμάτα, τη μάχη της απεργίας δίνουν από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και οι συμβασιούχοι του Δήμου. Από τις 8.30 το πρωί, ξεκίνησαν πορεία από τα συνεργεία του Δήμου στους δρόμους της πόλης της Καλαμάτας και πραγματοποίησαν εξόρμηση με την ανακοίνωσή τους απαιτώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top