• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

    ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Ενισχύονται η στρατιωτική «κινητικότητα» και η ένταση Ρωσίας - ΝΑΤΟ

    ΝΑΤΟικό F-16 επιχείρησε χτες να πλησιάσει αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας 
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΜΟΣΧΑ.--
    Ενταγμένο στις ευρύτερες αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ είναι το νέο, χτεσινό περιστατικό που εκδηλώθηκε πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ ενισχύει σχεδιασμένα τη στρατιωτική του παρουσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και η Ρωσία μελετά τις δικές της κινήσεις, στο πλαίσιο και των ευρύτερων ανταγωνισμών που φουντώνουν σε «μέτωπα» όπως αυτό της Συρίας.

    Ενα ΝΑΤΟικό μαχητικό F-16 επιχείρησε να πλησιάσει αεροσκάφος στην ουδέτερη ζώνη της περιοχής, το οποίο μάλιστα μετέφερε τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στην πιο δυτική πόλη της Ρωσίας, Καλίνινγκραντ. Ενα ρωσικό μαχητικό, Su-27, που συνόδευε το αεροπλάνο του Σόιγκου, αναχαίτισε το F-16, το οποίο τελικά αποχώρησε.

    Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, αντίστοιχη αναχαίτιση δύο αμερικανικών αναγνωριστικών RC-135 από ρωσικά μαχητικά Su-27, όταν τα πρώτα πλησίασαν «προκλητικά» ένα από τα δεύτερα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

    Καθόλου τυχαία, μιλώντας σε συνάντηση στο υπουργείο Αμυνας, ο Σόιγκου είπε: «Η κατάσταση στα δυτικά σύνορά μας τείνει να επιδεινωθεί. Αυτό συνδέεται με την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Η βορειοατλαντική συμμαχία εντείνει την παρουσία της στα κράτη της Βαλτικής. Η υποδομή στα λιμάνια τους, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναπτύσσεται».

    Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο σχηματισμό συνολικά 5.000 στρατευμάτων με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό», λέγοντας ότι όλα αυτά «μας αναγκάζουν να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, ιδιαίτερα στα δυτικά σύνορά μας». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «περίπου 20 στρατιωτικές μονάδες και βάσεις θα εγκατασταθούν στη δυτική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας πριν το τέλος του χρόνου και βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία στρατιωτικών υποδομών σε 40 πόλεις».

    Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκότεμελερ, δήλωσε χτες ότι η πρόληψη τέτοιων περιστατικών με ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, λέγοντας πως «είναι σημαντικό και οι δυο πλευρές να αποφεύγουν επικίνδυνα περιστατικά».

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία κλήθηκε από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, επειδή τη Δευτέρα ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος (Su-27) πετούσε κοντά σε σουηδικό αναγνωριστικό αεροσκάφος στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

    Τέλος, σε σχέση με την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να προσθέσει στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ακόμη 38 άτομα και επιχειρήσεις, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η απάντηση της Ρωσίας «θα βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας» και ήδη συζητιούνται πιθανά μέτρα αντιποίνων. Σαν «αντίποινα» ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ακύρωσε την αυριανή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Σάνον, προκειμένου να συζητήσουν «προβλήματα στις διμερείς σχέσεις».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Ενισχύονται η στρατιωτική «κινητικότητα» και η ένταση Ρωσίας - ΝΑΤΟ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top