• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Εργατικό ατύχημα στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ V

  Πηγή: 902.gr

  Άλλο ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη 24 Μάη μέσα στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V, με εργαζόμενο της εταιρείας MEKATE να τραυματίζεται ευτυχώς ελαφρά στον ώμο, ύστερα από χτύπημα με φορτίο γερανού. Μεταφέρθηκε στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο, όπου του έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

  «Η εντατικοποίηση της εργασίας και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας που επιβάλλουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι προξενούν τα εργατικά ατυχήματα», αναφέρει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες που έχουν σημειωθεί μέσα στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V παρόλο που η ΤΕΡΝΑ και οι εργολάβοι προσπαθούν να κουκουλώσουν μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι που οδηγούν τους εργάτες να μη δηλώνουν τα εργατικά ατυχήματα, καθώς ακόμα και την αποζημίωση ή την όποια άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος έπειτα από εργατικό ατύχημα, οι εργοδότες τα αντιμετωπίζουν και αυτά ως κόστος».

  «Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής για τους μεγαλοκατασκευαστές σημαίνει τεράστια κέρδη για αυτούς», τονίζει το Σωματείο, υπογραμμίζοντας ότι «για τους οικοδόμους σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας.

  Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν κεφάλι και πρώτα από όλα να καταγγέλλουν στο Σωματείο τους τα εργατικά ατυχήματα, όπως και την οποιαδήποτε έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εντός του εργοταξίου. Να καταγγέλλουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τα εξαντλητικά ωράρια ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί, την πίεση από τους "παραπάνω" για εντατικοποίηση της εργασίας».

  «Τα μέσα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στην 5η Μονάδα», επισημαίνει το Σωματείο, «πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης απέναντι στην εργοδοσία. Κανένας οικοδόμος να μη δέχεται να δουλέψει χωρίς να του έχουν παρασχεθεί όλα τα απαραίτητα ΑΜΠ (Ατομικά Μέσα Προστασίας).

  Απαιτούμε:

  • Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στο εργοτάξιο. Έλεγχοι που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν.

  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη οικοδόμων για τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γιλέκα, κράνη, μπότες, ατομικά σχοινιά και ζώνες ασφαλείας για αυτούς που εργάζονται σε υψόμετρο κ.ά.). Να τα πληρώσουν η ανάδοχος εταιρεία και οι υπεργολάβοι».

  Καταλήγοντας το Σωματείο αναφέρει ότι «μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V θα μπορέσει επιτέλους να μπει ένα φρένο στους μεγαλοεργολάβους, που μπροστά στην αδυσώπητη δίψα τους για κέρδος βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Εργατικό ατύχημα στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ V Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top