• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

    ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ: Στοιχεία συνδέουν ισλαμιστές με μυστικές υπηρεσίες

    Αντιπαράθεση Βρετανίας - ΗΠΑ για τις διαρροές από Αμερικανούς πράκτορες σε ΜΜΕ

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΛΟΝΔΙΝΟ.--
    Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα μετά τη δολοφονική επίθεση στο Μάντσεστερ - που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά που έβγαιναν από συναυλία - επιβεβαιώνουν τη σύνδεση των μυστικών υπηρεσιών με τις ισλαμιστικές οργανώσεις, που χρησιμοποιούνται και σήμερα ως πρόσχημα για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

    Ο Ραμαντάν Αμπέντι, πατέρας του 22χρονου Βρετανού λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι, που φέρεται πως ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας αργά το βράδυ της 22ης Μάη, αποκαλύφθηκε χτες πως είχε συμμετάσχει σε οργάνωση τζιχαντιστών που πολέμησε το 2011 στη Λιβύη για την ανατροπή του τότε Προέδρου της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι.

    Οπως αναφέρουν χτεσινά ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, η οικογένεια Αμπέντι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε βρει καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να «ξεφύγει από την κυβέρνηση Καντάφι», δίχως να αποκλείεται έκτοτε το ενδεχόμενο κατά την περίοδο της παραμονής στη Βρετανία το ζεύγος να στρατολογήθηκε από μυστικές υπηρεσίες των τότε βρετανικών κυβερνήσεων που μεθόδευαν την ανατροπή του Καντάφι προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα των βρετανικών και άλλων δυτικών μονοπωλίων. Αυτή η πρακτική των λεγόμενων «ανοιχτών θυρών» σε ισλαμιστές χρησιμοποιήθηκε από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

    Πάντως, ο Ραμαντάν Αμπέντι συνελήφθη χτες στην Τρίπολη από τους ισλαμιστές της ομάδας «Ράντα» της Τρίπολης (που έχουν εκπαιδευτεί από δυτικές μυστικές υπηρεσίες) και φέρεται πως γνώριζε για τα σχέδια του νεότερου γιου του Σαλμάν. Εκτός από τον πατέρα συνελήφθη και ο 20χρονος γιος του Χασέμ Αμπέντι, που δήλωσε πως αυτός και ο Σαλμάν ήταν «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», πέρα από τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, τον 23χρονο Ισμαήλ, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση στο νότιο Μάντσεστερ. Αλλα έξι άτομα συνελήφθησαν στη Βρετανία ως ύποπτα για σχέση με την επίθεση στο Μάντσεστερ.

    Κατά τα λοιπά, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους, διαρρέοντας στοιχεία σε σχέση με τα ταξίδια του Σαλμάν Αμπέντι στο εξωτερικό μερικές μέρες πριν από την επίθεση. Ο 22χρονος φερόμενος βομβιστής είχε μεταβεί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας τέσσερις μέρες πριν από την επίθεση, ενώ νωρίτερα, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, φέρεται πως είχε μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης συναντώντας τους γονείς και κάποια από τα αδέλφια του. Ο Σαλμάν φέρεται πως είπε στους γονείς τους ότι σκόπευε να πάει στη διάρκεια του Ραμαζανιού (που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο) στη Μέκκα για προσκύνημα.

    Επιχειρήθηκε επίσης να μετατεθούν «ευθύνες» στις τουρκικές αρχές επειδή ο Σαλμάν Αμπέντι είχε προσφάτως μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ως ενδιάμεσο σταθμό προκειμένου να πάει σε τρίτη χώρα, που δεν κατονομάστηκε αλλά που διαψεύστηκε πως ήταν η Συρία. Οι τουρκικές αρχές αντέκρουσαν αυτές τις προσπάθειες τονίζοντας πως ο Βρετανός Σαλμάν Αμπέντι δεν ήταν τότε χαρακτηρισμένος ως «ύποπτος για τρομοκρατία» και δεν είχαν λόγο να εμποδίσουν τις μετακινήσεις του. Επέμειναν επίσης πως δεν έχει καταγραφεί νόμιμη απόπειρα του νεαρού να περάσει από την Τουρκία στη Συρία.

    Τώρα, όσον αφορά πληροφορίες για τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποίησε ο φερόμενος δράστης, αποκαλύφθηκε πως ήταν «καλά συσκευασμένος» σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά και πως περιείχε το ασταθές χημικό εκρηκτικό υλικό TAΤΡ (που μπορεί να φτιαχτεί με οικιακά καθαριστικά). Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και να τρυπήσουν τοίχους. Γνωστοποιήθηκε επίσης πως ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι και πως η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που ξερίζωσε τον κορμό του από το υπόλοιπο σώμα, εκσφενδονίζοντάς τον στην άλλη άκρη του φουαγέ, ενώ τα περισσότερα θύματα σχημάτιζαν κύκλο γύρω του.

    Οργή Βρετανών για τις διαρροές των Αμερικανών

    Στο μεταξύ, θεριεύει η κόντρα ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ - Βρετανίας μετά από τις νέες διαρροές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» και άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, με τα οποία φαίνεται πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για τις διαρροές φωτογραφιών στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» που είχαν τραβήξει Βρετανοί αστυνομικοί από πειστήρια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, όπως υπολείμματα από το σακίδιο του αυτόχειρα βομβιστή και μία από τις βίδες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Η οργή των Βρετανών αξιωματούχων για τις νέες διαρροές των Αμερικανών συναδέλφων τους ήταν τέτοια που οδήγησε χτες σε παύση της συνεργασίας βρετανικών - αμερικανικών υπηρεσιών αναφορικά με την επίθεση στο Μάντσεστερ.

    Αργότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε νωρίτερα πως διέταξε άμεσα το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης να διενεργήσει «πλήρη έρευνα» και να ξεκινήσει διώξεις σε βάρος όλων όσοι ευθύνονται για τις διαρροές. «Δεν υπάρχει άλλη σχέση που να εκτιμούμε περισσότερο από την "ειδική σχέση" μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, σημειώνοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να ταυτοποιήσουμε αυτές τις διαρροές και να τις σταματήσουμε». Διαβεβαίωσε πως το μαχαίρι «θα μπει μέχρι το κόκαλο», δεδομένου ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις μυστικές υπηρεσίες για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται για παρέμβαση στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ: Στοιχεία συνδέουν ισλαμιστές με μυστικές υπηρεσίες Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top