• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Πώληση λιγνιτικών μονάδων και νέα βάρη στο λαό

    Πηγή: rizospastis.gr

    «Σκληρό» πακέτο μέτρων περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και στα θέματα της Ενέργειας, τα οποία επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, την περαιτέρω μείωση των μεριδίων της επιχείρησης στη λιανική αγορά, την εφαρμογή των στόχων που θέτει η ενεργειακή ένωση της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού, ενώ δίνονται κατευθύνσεις και σε ό,τι αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ και την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου.

    Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η «μεταβίβαση» λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορά την κατάργηση της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Μέχρι τα μέσα Μάη θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής (DG Comp) συγκεκριμένα τα βήματα που θα ακολουθηθούν στην παραπάνω κατεύθυνση, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα αγοράς για την αναζήτηση επενδυτών και στη συνέχεια θα νομοθετηθούν, ώστε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνη του 2018.

    Σχετικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, συμφωνήθηκε η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων στο 16% για φέτος, στο 19% για το 2018 και στο 22% για το 2019, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα μέτρα σχετικά με το λιγνίτη, θα υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος. Επίσης, υπάρχει ειδική επισήμανση στη συμφωνία αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το επόμενο διάστημα «Πλάνο Δράσης» για την αντιμετώπισή τους, που σημαίνει ένταση των πιέσεων προς τους καταναλωτές και ειδικά τα λαϊκά νοικοκυριά που διατηρούν χρέη προς την επιχείρηση.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προβλέψεις σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και την ανάκτηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ για τα έτη 2012 - 2015 (υπολογίζονται περί τα 700 εκατ. ευρώ), οι οποίες θα καταβληθούν σε βάθος 5ετίας, επιφέροντας έτσι μια άμεση επιπλέον επιβάρυνση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει και να υποβάλει το επόμενο διάστημα έναν «οδικό χάρτη» για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενεργειακής ένωσής της, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Μοντέλου Στόχου» (Target Model). Επίσης, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

    Τέλος, για τον ΔΕΣΦΑ επισημαίνονται οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση του 66% της επιχείρησης μέχρι τέλος του έτους, ενώ επίσης θα πρέπει μέχρι το Σεπτέμβρη να έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση σχέδιο για την πλήρη «απελευθέρωση» της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, επιδίωξη που αν και δεν ανακοινώνεται επίσημα, περνάει μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Πώληση λιγνιτικών μονάδων και νέα βάρη στο λαό Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top