• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

    «Τσεκούρι» σε αφορολόγητο, «εκσυγχρονισμοί» για το κεφάλαιο

    Πηγή: rizospastis.gr

    Η κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, μαζί με αυτή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες μαζί με τις παρεμβάσεις που αφορούν σε ορισμένα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, στις «απελευθερώσεις» στην κυριακάτικη αργία στα καταστήματα λιανικής πώλησης, σε ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και σε σειρά από άλλα αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις.

    Η καρατόμηση του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμόζεται από το 2020, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και από το 2019, στην περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι. Η επιστροφή φόρου που ισχύει σήμερα, καρατομείται κατά 650 ευρώ, στη βάση της οποίας το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η φοροληστεία στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) θα ξεκινά από εισοδήματα 406 ευρώ το μήνα.

    Ετσι, το αφορολόγητο όριο για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ετήσιου εισοδήματος στα 10.000 ευρώ, ο φόρος από 250 ευρώ σήμερα εκτοξεύεται στα 900 ευρώ, με την επιπλέον επιβάρυνση να φτάνει στα 650 ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, προδιαγράφοντας το πλαίσιο για τις «απελευθερώσεις» στα καταστήματα λιανικής υπογράμμισε πως θα λειτουργούν περίπου 30 Κυριακές το χρόνο και μάλιστα σε περιοχές - φιλέτα, σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και όπου δραστηριοποιούνται οι μεγάλες αλυσίδες. Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος"». Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό». Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν σε ζητήματα όπως η χρονική διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ο ορισμός της τουριστικής περιοχής.

    Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, με το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αναμένονται οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.ά.

    Διαδοχικά ορόσημα και επίθεση χωρίς τέλος

    Να σημειωθεί ότι ο κύκλος με τα αντιλαϊκά ορόσημα που προβλέπονται στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια, μεταξύ άλλων, προβλέπει τις εξής καταληκτικές ημερομηνίες:

    Σεπτέμβρης 2017: Νομοθεσία για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού απαρτίας για την ψήφιση μιας απεργίας στο 50% από τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη των σωματείων.

    Νομοθεσία για τον καθορισμό ανώτατων ορίων στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο για το 2017-18.

    Εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις.

    Δεκέμβρης 2017: Τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με έμφαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

    Μάρτης 2018: «Απλούστευση» της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στο χαμηλό συντελεστή.


    Να σημειωθεί ότι οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις για το 2018 αναμένεται να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο φέτος. Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται ο «εξορθολογισμός» των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην Κοινωνική Πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη καθώς και η κατάργηση των τελευταίων φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών. Επίσης, η νέα συρρίκνωση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, στα 52 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. σήμερα. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το ποσό της «εξοικονόμησης» θα αποδοθεί για «δαπάνες στέγασης» φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, τις οποίες η κυβέρνηση «σουμάρει» στα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίμετρα».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: «Τσεκούρι» σε αφορολόγητο, «εκσυγχρονισμοί» για το κεφάλαιο Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top