• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 29 Απριλίου 2017

    ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ: Νέες διεργασίες στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μετά από νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας

    Για νέα ναυτικά γυμνάσια και ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων κάνουν λόγο οι ΗΠΑ (φωτ. από ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας την Παρασκευή)
    Πηγή: Associated Press
    Στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκαν οι έντονες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις
    Φωτό αρχείου

    Πηγή: 902.gr

    Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκαν σήμερα οι έντονες αντιθέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων σχετικά με τις εξελίξεις στην Κορεατική χερσόνησο, που σχετίζονται με τα σχέδια και τον ανταγωνισμό τους στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» απέναντι στη ΛΔ Κορέας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εξαπολύσει «πυρηνική επίθεση» εναντίον της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή ακόμα και των ΗΠΑ.

    «Η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική και ενδεχομένως είναι θέμα χρόνου προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει ικανότητες να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Τίλερσον, ο οποίος προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει «προτού το κάνει η Βόρεια Κορέα».

    Επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε σήμερα την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «οικονομική επιρροή» που ασκεί στη σύμμαχο Πιονγγιάνγκ με στόχο να την υποχρεώσει να τερματίσει τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά της.

    «Όχι στη χρήση βίας» από Κίνα και Ρωσία

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, που ήταν «παρών» στη συνεδρίαση, απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε ευθύνη για τις βορειοκορεατικές ενέργειες και προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι «η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές».

    Ο Ουάνγκ είπε ότι «η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο» ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα «υπονομεύει σοβαρά» τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της ΛΔ Κορέας.

    Ο ΥΠΕΞ της Κίνας επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνου να «παγώσουν» τα προγράμματα της ΛΔ Κορέας (βαλλιστικό και πυρηνικό) σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, πρόταση που έχει ήδη απορριφθεί από τις ΗΠΑ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, που απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα είπε ότι η χρήση βίας κατά της Πιονγιάνγκ θα είναι «εντελώς απαράδεκτη».

    «Η επιθετική ρητορική που συνοδεύεται με επίδειξη δύναμης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή διερωτάται σοβαρά πότε θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος», είπε ο Ρώσος υφυπουργός επισημαίνοντας ότι μια λαθεμένη εκτίμηση ή ένα βήμα που μπορεί να παρερμηνευθεί «μπορεί να έχει πιο τρομακτικές και θλιβερές συνέπειες».

    Παράλληλα, ο Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Νότιο Κορέα να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην περιοχή, καθώς συνιστά όπως είπε παράγοντα αποσταθεροποίησης.

    Συνάντηση Μέι - Άμπε

    Οι εξελίξεις με τη ΛΔ Κορέας απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχαν η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η Μέι είπε ότι οι πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια.

    «Ο πρωθυπουργός Άμπε και εγώ συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διατηρήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα και να αντιμετωπίσουμε την απειλή για την ασφάλεια που θέτει η παράνομη επιδίωξή της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αλλά και να εργαστούμε για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης», κατέληξε.
    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters)
    ***
    Νέες διεργασίες στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μετά από νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας

    Πηγή: 902.gr

    Νέος γύρος διεργασιών, που σηματοδοτούν την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο, σημειώνεται με αφορμή τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την ΛΔ Κορέας.

    Η πυραυλική δοκιμή έγινε την Παρασκευή, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σχετικά με τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο. Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τη δοκιμή «ανεπιτυχή», αναφέροντας ότι ο πύραυλος δεν βγήκε από την επικράτεια της ΛΔ Κορέας.

    Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί το πρωί της Πέμπτης η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τις ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια μέχρι μια ατόλη στο μέσο του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως και πιο πριν η άφιξη στη Νότια Κορέα του αμερικάνικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου "USS Michigan" με περίπου 150 πυραύλους τόμαχοκ.

    Στην πρώτη του χαρακτηριστική αντίδραση μετά την πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, σε διαδικτυακή του ανάρτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην Κίνα, σημειώνοντας: «Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!».

    Κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, εξάλλου, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να αντιδράσει στην πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας, επισπεύδοντας τα σχέδιά της για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες.

    Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο, ο ίδιος αξιωματούχος, με πρόσχημα τις κινήσεις τις ΛΔ Κορέας, ανέφερε ότι όσο αυτές συνεχίζονται η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποφασίσει τη διεξαγωγή νέων ναυτικών γυμνασίων και την ανάπτυξη περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών μέσων των ΗΠΑ στην περιοχή.

    Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Γιουν Μπιάνγκ-σε, είπε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη ΛΔ Κορέας, διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

    Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον και ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

    «Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει προβληματική, επαναβεβαιώνουν τον στόχο της αποπυρηνικοποίησής της και δεσμεύονται σε μια ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ τάσσονται επίσης υπέρ μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου καταδίκασε και το Τόκιο, κάνοντας λόγο για παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    902.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ: Νέες διεργασίες στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μετά από νέα πυραυλική δοκιμή της ΛΔ Κορέας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top