• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

    ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ – Παραμένει η ένταση σε Αλβανία και Σερβία

    Από την εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ
    Πηγή: Associated Press
    Πηγή: 902.gr

    Με αναζωπυρωμένα τα σενάρια περί επερχόμενου πραξικοπήματος ξημερώνει η Παρασκευή στην ΠΓΔΜ, μετά την μονομερή εκλογή από τους βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) αλβανόφωνου προέδρου της Βουλής και την εισβολή οπαδών του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι στο κτήριο.

    Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Το κτίριο της Βουλής παραμένει περικυκλωμένο από ισχυρή αστυνομική δύναμη και μεταλλικά οδοφράγματα, ενώ πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο μπροστά από το κοινοβούλιο.

    Για σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, έχει καλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. «Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε σε διάγγελμά του ο Ιβάνοφ.

    Για «ηρεμία» και να «επιτρέψουν στην δημοκρατία να λειτουργήσει» καλούν ΕΕ και ΗΠΑ. «Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ. O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια. «Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της», αναφέρει. Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει: «Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις.

    Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

    Παραμένει η ένταση σε Αλβανία και Σερβία

    Στα Τίρανα, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά απέρριψε τις προτάσεις του προέδρου της Βουλής, Ιλίρ Μέτα, για ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων για διεξαγωγή «ελεύθερων, δίκαιων εκλογών». Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων δυνάμεων (που ζητούν την παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 18ης Ιούνη), υποστηρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν την εξαγορά ψήφων «από τα κυκλώματα εγκλήματος και διαφθοράς» και θα προχωρήσουν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής.

    Το ίδιο διάστημα, και ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις Σέρβων και Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά των δηλώσεων μεγαλοϊδεατισμού από Αλβανούς ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ο αλβανικός σταθμός «Top Channel» (που πρόσκειται στην κυβέρνηση) μετέδωσε πως η χώρα «εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο», λόγω τάχα της «πατριωτικής στάσης» του Ράμα, και πως υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις ότι τουλάχιστον δύο άλλες χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την αποσταθεροποίηση» της χώρας. Οι χώρες αυτές προσδιορίζονται ως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, και ελληνικοί «εθνικιστικοί κύκλοι», που φέρεται πως «προστατεύουν την πλατφόρμα προσάρτησης της Βορείου Ηπείρου».

    Χτες, η σερβική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, μετά την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να μην εκδώσει τελικά τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, στο Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου. Η εξέλιξη χαροποίησε την ηγεσία του Κοσσόβου και της Αλβανίας, αλλά προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακάλεσε τον Σέρβο πρέσβη στο Παρίσι και διαμήνυσε ότι θα διαμαρτυρηθεί «με τον πιο έντονο τρόπο».

    Αργότερα, ο Αλ. Βούτσιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, που έσπευσε να χαρακτηρίσει την εξέλιξη «νίκη των Αλβανών». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η εξέλιξη «είναι καλά νέα για το Κόσσοβο, γιατί η Σερβία διέπραξε εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των πολιτών του Κοσσόβου».

    Μέσα σε όλα αυτά, σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει η Βουλή στο Μαυροβούνιο για να εγκρίνει τη διαδικασία επικείμενης ένταξης του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ. Ο στρατός των μόλις 2.000 ανδρών θεωρείται «συμβολικός» για τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία, και το Μαυροβούνιο ένα από τα κομμάτια - «κλειδιά» στο παζλ της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής τους κόντρας στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα.

    (Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ – Παραμένει η ένταση σε Αλβανία και Σερβία Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top