• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 4 Απριλίου 2017

    Πολλές Μικρές ΔΕΗ με στόχο τα υδροηλεκτρικά

    του Στέφανου Πράσσου
    Πηγή: kommon.gr - Πριν

    Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία Κυβέρνησης και «θεσμών» για πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.

     Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όμως πραγματοποιείται διαρκώς εδώ και αρκετά χρόνια, από την έναρξη υλοποίησης της «Απελευθέρωσης Ενέργειας» και επιταχύνθηκε την εποχή των μνημονίων, αλλάζοντας κάθε φορά μορφή. Μόνο κριτήριο για την αλλαγή των μορφών ξεπουλήματος της ΔΕΗ, άσχετα με αυτό που προβάλλεται, είναι το όσο δυνατόν περισσότερο και ανώδυνο κέρδος των Καπιταλιστικών, πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια. Οι πολυεθνικές αυτές έχουν τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη αφού συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι καπιταλιστικοί Ευρωπαϊκοί όμιλοι της ενέργειας (RWE, EDISON, EDF, Iberdrola, Endesa Enel)  σε  συμμαχία με το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας (Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Μπόμπολας, Περιστέρης).

    Ξεκινώντας από τη μετοχοποίηση του 49%, περάσαμε από διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησης (Swaps, στρατηγικός επενδυτής, μικρή ΔΕΗ, ΝΟΜΕ κ.α)  αλλά και την προετοιμασία για το τελικό «γιουρούσι» που γίνεται σήμερα (τριχοτόμηση, λογιστικός διαχωρισμός κλπ). Σήμερα εκτός από την εκποίηση μονάδων υπάρχει και το 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα.  Όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέλαβαν την Κυβέρνηση με έπαρση δήλωναν πως σταμάτησαν το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Όμως ο ΑΔΜΗΕ ήδη ξεπουλιέται και τη μικρή ΔΕΗ την απέρριψε τότε το ίδιο το κεφάλαιο γιατί προέκρινε τα ΝΟΜΕ και την παραχώρηση του 50% των πελατών της ΔΕΗ.

    Ο Γ. Σταθάκης ήρθε με προτάσεις για πώληση κατ αρχήν των λιγνιτών μονάδων. Στη συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Μακεδονία τους ξεκαθάρισε το σχέδιο συμφωνίας, που είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η συνέχιση της εκχώρησης ηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ) αλλά αν όλα αυτά «δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα» μέχρι τον Ιούλη, τότε τον Σεπτέμβρη θα προχωρήσουν στην πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Στόχος είναι οι μονάδες να έχουν πουληθεί στο Α’ εξάμηνο του 2018.

    Σχέδιο ξεπουλήματος παραπλανητικό και επικίνδυνο

    Για όσους στοιχειωδώς γνωρίζουν τα ηλεκτρενεργειακά τεκταινόμενα στη Χώρα καταλαβαίνουν εξ αρχής ότι εδώ παίζεται ένα άθλιο παιχνίδι της Κυβέρνησης και των δανειστών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ενέργεια. Σ αυτό το παιχνίδι «παίζει» και η ΝΔ που βγήκε σαν «λαγός» πριν λίγες μέρες με ένα πρόγραμμα εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων στην Ηλεκτρική Ενέργεια.  

    Οι λιγνιτικές μονάδες που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ είναι 14 και το όριο ζωής που έθεσε η κομισιόν για τις 10 από αυτές είναι το 2020! Η ΔΕΗ έχει ζητήσει επανειλημμένως παράταση της ζωής αυτών των μονάδων αλλά η Κομισιόν το αρνήθηκε. Άλλες δυο μονάδες στη Μεγαλόπολη λήγουν το 2025 οπότε μας μένουν μόνο δυο μονάδες που έχουν ζωή μέχρι το 2040. Η μία στον ΑΗΣ Μελίτης που όμως έχει συμφωνηθεί να δοθεί στην Κινέζικη CMEC η οποία θα κατασκευάσει και τη Μελίτη 2. Άρα η μοναδική μονάδα που μπορεί να πουληθεί είναι η 5η του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Αν όμως πουληθεί αυτή τότε θα έχουν δώσει στους ιδιώτες το 100% της λιγνιτικής παραγωγής και όχι το 40%. Ερωτηματικά υπάρχουν και τι θα γίνει με τα Ορυχεία. Θα τα πάρουν «πακέτο» με τα εργοστάσια ή θα παραμείνουν στη ΔΕΗ και θα τροφοδοτούν με καύσιμο λιγνίτη στον ιδιώτη, πιθανά έναντι «συμβολικού τιμήματος»;  Τελευταία ακούγεται και η 5η του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο κατασκευής και έχει δαπανήσει ήδη μισό δις Ευρώ και θα χρειαστεί άλλο ένα δις ευρώ ίσως και 1,5 δις. Υπάρχει κανένας ιδιώτης επενδυτής που είναι διατεθειμένος να βάλει αυτό το ποσό; Όχι φυσικά γι αυτό θα τη φτιάξει η ΔΕΗ με χρήματα του Ελληνικού λαού και θα τη δώσει μετά «κοψοχρονιά»!

    Όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον η πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι προπέτασμα καπνού για να πουληθούν τα υδροηλεκτρικά που είναι το πραγματικό φιλέτο και να συνεχιστεί να διατίθεται ενέργεια σε ακόμα χαμηλότερες τιμές μέσα από τα ΝΟΜΕ.

    Η Κομπίνα των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ) θα συνεχιστεί.

    Το παρασιτικό κεφάλαιο της χώρας μας ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τους λιγνίτες αλλά για το προϊόν το οποίο παράγεται από αυτούς, το ρεύμα. Για να πάρουν αυτό το προϊόν φθηνότερα από το κόστος παραγωγής του, αντέγραψαν από τη Γαλλία, που είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα λόγω πυρηνικών, τα ΝΟΜΕ. Έτσι υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να βγάζει σε δημοπρασίες ποσότητες ενέργειας με τιμή εκκίνησης πολύ κάτω του κόστους παραγωγής για να το παίρνουν οι ιδιώτες και να το ξαναπουλάνε με κέρδος! Σε δύο δημοπρασίες που έγιναν δόθηκαν 460 Mwh/h με τελική τιμή 37,50 ευρώ ανά  Mwh/h και 145 με τελική τιμή 41 ευρώ όταν το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής Mwh/h στη ΔΕΗ ξεπερνάει τα 60 ευρώ! Μ αυτόν τον τρόπο θα διατεθεί το 30% της συνολικής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

    Το ρεσάλτο στους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς Παραγωγής (ΥΗΣ)

    Αφού λοιπόν δεν θα καρποφορήσει η πώληση λιγνιτικών μονάδων, όπως προβλέπει η συμφωνία, θα διατεθούν προς πώληση υδροηλεκτρικές μονάδες σε ποσοστό 40% της υπάρχουσας εγκατεστημένης υδραυλικής ισχύος που ανήκουν στη ΔΕΗ. Το πλεονέκτημα αυτών των μονάδων είναι ότι έχουν πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής, ελάχιστους εργαζόμενους και χαμηλό κόστος συντήρησης. Επίσης όποιος ελέγχει το φράγμα και τον ΥΗΣ κάνει κουμάντο και στους ταμιευτήρες από όπου αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και παρέχουν ύδρευση σε πάρα πολλές περιοχές. Από την αρχή της Άνοιξης και ολόκληρο το καλοκαίρι η ΔΕΗ κλείνει τα φράγματα για να μαζευτεί νερό για πότισμα το καλοκαίρι. Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι οι κερδοσκόποι καπιταλιστές που «δεν δίνουν στον άγγελό τους νερό» θα έχουν «διαφυγόντα κέρδη» για να ποτίζουν οι αγρότες τα χωράφια τους και να πίνουν νερό οι κάτοικοι;   

    Και φυσικά δεν χρειάζεται τα τραστ να αγοράσουν μονάδες με δικά τους λεφτά. Τον δρόμο τον δείχνει η Γερμανική FRAPORT που αγοράζει με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμιά μας!

    Απέναντι στο νέο αυτό ξεπούλημα στέκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ (Τακτικοί, έκτακτοι, εργολαβικοί) και στο πλευρό τους οι κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάζονται από αυτές τις εξελίξεις όπως είναι και η Δυτική Μακεδονία.  Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν πάλι ενάντια στο ξεπούλημα της περιουσίας του λαού, όπως έκαναν μαζικά και το 2014 παρότι πραγματικά δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο στους βουλευτές και τους πολιτικούς εκπροσώπους κυβέρνησης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

    Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ προβαίνει σε συγκρατημένους λεονταρισμούς, δείχνει να μην έχει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και πετάει το μπαλάκι στον Περιφερειάρχη, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον κλήρο!  Ήδη μετά τη «μεγαλειώδη υποδοχή» του Γ. Σταθάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από εργαζόμενους και συνδικάτα της ΔΕΗ έχει αποφασιστεί από τη ΓΕΝΟΠ ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο για τις 7 Απρίλη στην Πτολεμαΐδα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Περιοχής θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις χωρίς όμως να τρέφουν αυταπάτες για το ρόλο που έπαιξαν και θα παίξουν αυτές οι δυνάμεις

    Οι ταξικές, αγωνιστικές δυνάμεις της Περιοχής φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν σ΄ αυτή τη μάχη σε έναν ιδιαίτερο αγωνιστικό ρόλο με συσπείρωση όλων των δυνάμεων της περιοχής που κινούνται σ αυτή την κατεύθυνση. Οι δυνάμεις αυτές πρέπει αυτή τη φορά με πρόγραμμα και πολιτικό πλαίσιο να είναι έτοιμες να αναλάβουν τη συνέχιση του αγώνα όταν, όπως είναι πολύ πιθανό, οι συνδικαλιστικές και οι τοπικές ηγεσίες προσπαθήσουν να πουλήσουν τον αγώνα.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Πολλές Μικρές ΔΕΗ με στόχο τα υδροηλεκτρικά Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top