• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: Καταδίκη της Ελλάδα για καταναγκαστική εργασία στα φραουλοχώραφα

  Πηγή: 902.gr

  Την απόφασή του για «καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας της Μανωλάδας» στον Νομό Ηλείας, εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταδικάζοντας την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας. Το δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

  Το Δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές που είχαν εργαστεί από τον Οκτώβρη του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και επιδίκασε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

  Να υπενθυμίσουμε για την «ιστορία», ότι ο εργοδότης τους αρνήθηκε να τους πληρώσει τους μισθούς τους και τους ανάγκασε να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και υπό την εποπτεία ένοπλων φρουρών. Τον Απρίλη του 2013, περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους και μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά. Όλοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος των εργατών γης την «γλίτωσαν» με αθώωση ή με ποινές - «χάδι» από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον έμπορο φράουλας Ν. Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κ. Χαλούλο. Άλλοι δύο επιστάτες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς τους επιβλήθηκαν ποινές εξαγοράσιμες και με ανασταλτικό χαρακτήρα. Τον Οκτώβρη του 2014 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «επισφράγισε» την απόφαση του Εφετείου αφήνοντας σε ισχύ την αθώωση των δύο κατηγορουμένων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: Καταδίκη της Ελλάδα για καταναγκαστική εργασία στα φραουλοχώραφα Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top