• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

    ΧΙΟΣ: Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας

    Πηγή: Eurokinissi
    Πηγή: 902.gr

    Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας το μεσημέρι της Πέμπτης στη Χίο. Ο 29χρονος άνδρας έμενε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ και σύμφωνα με πληροφορίες από το «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, φέρει σοβαρά εγκαύματα, περίπου στο 90% του σώματός του. Στο νοσοκομείου της Χίου παραμένει νοσηλευόμενος με εγκαύματα αστυνομικός, ο οποίος τραυματίσθηκε στα χέρια και στο πρόσωπο στην προσπάθεια του να αποτρέψει τον πρόσφυγα. Ο τελευταίος αναμένεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των προσφύγων στα νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία των «Γιατρών του Κόσμου» τα ψυχιατρικά επεισόδια, περιορισμένα τον πρώτο καιρό, σημείωσαν ραγδαία αύξηση (394%) -πρόκειται για πάνω από 900 περιστατικά- μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας (Μάρτης 2016) και τον εγκλωβισμό των ανθρώπων στα νησιά.

    Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία ΕE - Τουρκίας που έκλεισε πριν λίγες μέρες ένα χρόνο, είναι μια συμφωνία απάνθρωπη. Οι ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί, όμως οι ηγέτες της ΕΕ λησμονούν να αναφερθούν στους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κονγκό, την Τουρκία, την Υεμένη γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη. Σύμφωνα δε με στοιχεία των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 69 από αυτούς στην Ελλάδα, τρεις σε μια βδομάδα στην Μόρια. Αντιμέτωποι με συρματοπλέγματα οι πρόσφυγες ακινητοποιούνται. Χωρίς άλλη εναλλακτική λύση σπρώχνονται στα δίκτυα των διακινητών και σε ακόμη πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές προς τη βόρεια Ευρώπη.

    Στη Χίο, επίσης, έως το πρωί εντοπίσθηκαν δυο βάρκες με 69 συνολικά επιβαίνοντες οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νησί. Στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο, στην περιοχή του αεροδρομίου, έφτασε μια βάρκα με 46 επιβαίνοντες. Εξάλλου, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής στη χώρα τους όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει σε πρώτο βαθμό, αποφασίζουν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Tύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τις εθελούσιες επιστροφές, σε σχετική εγκύκλιο, που θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες, θα προβλέπεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες των οποίων απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου σε πρώτο βαθμό και βρίσκονται στην ενδοχώρα ή τα νησιά, θα έχουν το δικαίωμα σε διάστημα πέντε ημερών από την επίδοση της απόφασης να ζητήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβοηθούμενης εθελούσιας επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους, που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Εφόσον, αντίθετα, οι αιτούντες θελήσουν να προχωρήσουν σε προσφυγή, σε δεύτερο βαθμό, κατά της απορριπτικής απόφασης ασύλου, τότε χάνουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα αυτό. Σε όσους έχουν κάνει ήδη αίτημα ασύλου σε δεύτερο βαθμό, θα δοθεί παράταση μέχρι τις 9 Απρίλη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών. Επίσης, στο πρόγραμμα υποβοηθούμενης εθελούσιας επιστροφής θα υπάρχει η δυνατότητα για ένταξη όσων έχει εγκριθεί πρωτοβάθμια η επιστροφή τους στην Τουρκία, με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά η γειτονική χώρα έχει αρνηθεί για διάφορους λόγους να τους δεχτεί.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΧΙΟΣ: Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top