• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

    ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια δημιουργεί επικίνδυνα «τετελεσμένα»

    Το ΝΑΤΟ υιοθέτησε αίτημα της Τουρκίας για εξαίρεση της Λήμνου από άσκηση ως «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης». Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ντόπια αστική τάξη επιμένουν για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και πολεμικά σενάρια

    Πηγή: rizospastis.gr

    Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δίνει νέα πατήματα για την εκδήλωση των ανταγωνισμών μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους δυο λαούς, και στρώνει το έδαφος για να προβάλλονται οι μόνιμες και διαχρονικές απαιτήσεις της δεύτερης στο Αιγαίο, ήρθε χτες.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, αυτές τις μέρες επρόκειτο να γίνει στον ελλαδικό χώρο η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ «Rammstein Guard 2017», αυτή τη φορά «επ' ωφελεία» της Ελλάδας. Γι' αυτό το σκοπό είχε μεταφερθεί εδώ ΝΑΤΟικος εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου, προκειμένου να φορτωθεί σε αεροσκάφη και σκάφη ώστε να δοκιμαστούν διάφορα σενάρια και να γίνουν μετρήσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός, μάλιστα, ήταν η εν λόγω ΝΑΤΟική άσκηση να συνδυαστεί με την άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17», που διεξάγεται στο κεντρικό Αιγαίο από αργά χτες το βράδυ έως το βράδυ της 22/3.

    Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, η Τουρκία, μέσω αξιωματικού που υπηρετεί στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, απαίτησε να εξαιρεθεί η Λήμνος από τη ΝΑΤΟική άσκηση, επαναφέροντας τη θεωρία της περί «αποστρατικοποιημένων ελληνικών νησιών» του Αιγαίου.

    Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε το αίτημα και «ενημέρωσε» σχετικά την Αθήνα, η οποία επέμεινε για συμπερίληψη της Λήμνου στην άσκηση, έβαλε διορία μέχρι χτες το μεσημέρι να γίνει σεβαστό το αίτημά της (τα σενάριο της άσκησης να συμπεριλαμβάνει εκ νέου τη Λήμνο), το ΝΑΤΟ δεν απάντησε και η άσκηση επισήμως «ματαιώθηκε».

    Η εξέλιξη κονιορτοποιεί, για άλλη μια φορά, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθεί για λογαριασμό της αστικής τάξης (π.χ. παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές αποστολές, επιχειρήσεις και ασκήσεις, φιλοξενία εδώ δομών της λυκοσυμμαχίας), τάχα διασφαλίζουν τη «σταθερότητα» και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
    Ολα αυτά την ώρα που κλιμακώνονται οι κινήσεις και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων με σκοπό τη δημιουργία «τετελεσμένων», με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΝ, Μπουλέντ Μποστάνογλου, μιλώντας στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Proceedings», που εκδίδει η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων των ΗΠΑ, να αναφέρει με νόημα ότι «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι μακροχρόνιες διαφορές στην οριοθέτηση ναυτικής δικαιοδοσίας έχουν γίνει πιο εμφανείς»...

    Βαθύτερη εμπλοκή σε πολεμικά σενάρια

    Τα παραπάνω βέβαια δεν «πτοούν» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της, στον ανταγωνισμό της και με άλλα κεφάλαια, μπλέκει βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα των πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

    Π.χ., όπως έγραψε η «Καθημερινή», την Πέμπτη αρχίζει η κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ υπό την κωδική ονομασία «Noble Dina», η οποία θα εκκινήσει από την Ελλάδα και στα μέσα Απρίλη θα καταλήξει στη ναυτική διοίκηση Ισραήλ στη Χάιφα. Στόχο έχει την παραπέρα δραστηριοποίηση ελληνικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια κρίσιμη περίοδο.

    Σημασία έχει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά συζητήθηκε πιθανότητα συμμετοχής και της Κύπρου (έστω συμβολικής αφού η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει μόνο ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης), αυτό τελικά απορρίφθηκε για «πολιτικούς λόγους», όπως διαχέεται, κυρίως λόγω των διαφορών που παραμένουν με την Τουρκία στο Κυπριακό. Ετσι η Κύπρος θα περιοριστεί σε καθεστώς «παρατηρητή». Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με πλοία όλων των μεγεθών, φρεγάτα, πυραυλάκατο και υποβρύχιο.

    Αργότερα, από 27/3 έως και τις 6/4, πάντα στην προσπάθεια οικοδόμησης «αξόνων» με άλλα κεφάλαια της περιοχής, και στο πλαίσιο της ίδιας επικίνδυνης εμπλοκής, διεξάγεται με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ανδραβίδας η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 17», με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Αλλο ένα σημάδι βαθύτερης εμπλοκής είναι και η αναμενόμενη τον επόμενο μήνα ανάληψη της διοίκησης από ελληνικής πλευράς της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian», με ταυτόχρονη εκτέλεση σεναρίων ασκήσεων νοτίως της Κρήτης.

    Αντίστοιχα σενάρια βαθύτερης εμπλοκής αποτυπώνει και το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Εστίας», υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην αμερικανική τη μεταστάθμευση ΝΑΤΟικών αεροσκαφών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στην Κάρπαθο, με την παροχή τέτοιων «προσφορών» από ελληνικής πλευράς να συνδέεται με την υλοποίηση πολεμικών αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια δημιουργεί επικίνδυνα «τετελεσμένα» Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top