• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Άγκυρα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Χάγη

    Η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Άγκυρα αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις
    Πηγή: 902.gr

    Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτλουμούς, δίνοντας ακόμη μια ένδειξη των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε κρίσιμα «μέτωπα», στους οποίους είναι βαθιά μπλεγμένη η τουρκική αστική τάξη. Μετά τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται η επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από τη διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

    «Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στη χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός Τουρκίας.

    «Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο μας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος. «Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

    Στο κάδρο και η συμφωνία για το Προσφυγικό

    Αφού ανακοίνωσε τις κυρώσεις που αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση κατά της Ολλανδίας (μεταξύ των οποίων το πάγωμα όλων των επαφών, η αναστολή όλων των αδειών διπλωματικών ολλανδικών πτήσεων μέσα από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας), ο Νουμάν Κουρτλουμούς επανέφερε και το θέμα της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εάν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας στο Προσφυγικό».

    Νωρίτερα ο υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του κατά της Ολλανδίας και της ΕΕ είχε πει ότι «η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς».

    Υπέρ της απαγόρευσης συγκεντρώσεων Τούρκων πολιτικών ο καγκελάριος της Αυστρίας

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, διαμήνυσε σήμερα πως η Βιέννη θα προσπαθήσει να απαγορεύσει σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εμφανιστούν σε προεκλογικές εκστρατείες στην Αυστρία για το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη.

    Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση της αυστριακής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να προσπαθήσει ένας Τούρκος υπουργός να εμφανιστεί σε κάποια προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία, για να εξασφαλίσει τη στήριξη Αυστριακών πολιτών με διπλή υπηκοότητα - την τουρκική, ο Κερν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι «θα προσπαθήσουμε να το απαγορεύσουμε αυτό για λόγους δημόσιας ασφάλειας».

    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - «Reuters»)
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Άγκυρα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Χάγη Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top