• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

    Με ενθουσιασμό και συγκίνηση ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

    Μαζί με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και παρατηρητές, την έναρξη παρακολούθησαν και δεκάδες προσκεκλημένοι από φορείς του κινήματος και τους χώρους των Γραμμάτων, της Τέχνης, του Πολιτισμού

    Πηγή: rizospastis.gr

    Στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, ξεκίνησαν χτες το πρωί οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού, στην έναρξη του Συνεδρίου συναντήθηκαν γενιές και γενιές κομμουνιστών, από τους παλαίμαχους της «δρακογενιάς» της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέχρι τους νεότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τα προσκαλεσμένα στελέχη της ΚΝΕ.
     
    Κάθε γωνιά του κτιρίου είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με μεράκι και εθελοντική δουλειά ημερών, για να υποδεχτεί το σπουδαίο γεγονός, τους εκατοντάδες εκλεγμένους αντιπροσώπους και παρατηρητές, που από το πρωί κατέφταναν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κυρίαρχο στα γιγαντοπανό που κρέμονταν από τις προσόψεις του κτιρίου, ήταν το σύνθημα του Συνεδρίου: «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ, για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία - το σοσιαλισμό».

    Ανάμεσα στους πολλούς που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την έναρξη των εργασιών, ήταν δεκάδες εκπρόσωποι από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, φορέων του επιστημονικού κόσμου και των μαζικών κινημάτων. Αγωνιστές που συμπορεύονται χρόνια με το ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του εργατικού κινήματος, του αγροτικού, του κινήματος των ΕΒΕ, τους αγώνες των γυναικών και της νεολαίας.

    Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Σπύρος Λυκούδης, οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μώραλης αντίστοιχα, και ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών, Κώστας Αγοραστός.

    Τα βλέμματα όλων, μπαίνοντας στο φουαγέ της αίθουσας Συνεδρίων, έπεφταν στα ταμπλό και τις προθήκες της μόνιμης έκθεσης υλικών από την Ιστορία του ΔΣΕ και την πορεία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας, που λειτουργεί στην είσοδο των γραφείων της ΚΕ του Κόμματος. Τα εκθέματα αυτά συμπληρώθηκαν πρόσφατα με δεκάδες μοναδικά έντυπα και ντοκουμέντα σχετικά με τα 100χρονα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, που βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ. Ολόκληρη η έκθεση θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον «Ριζοσπάστη» στο κυριακάτικο φύλλο.

    Στο φουαγέ, επίσης, είχε προετοιμαστεί η κατάλληλη υποδομή ώστε δεκάδες σύνεδροι και προσκαλεσμένοι που δεν χώρεσαν στην κατάμεστη αίθουσα, να παρακολουθήσουν την έναρξη των εργασιών από μεγάλες οθόνες, μεταφέροντας μέχρι έξω τον ενθουσιασμό και τον παλμό που ήταν διάχυτος μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου.

    «Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες»...

    Μόλις έφτασε η καθορισμένη ώρα της έναρξης, μια τρομπέτα στην αρχή, από μια γωνία της αίθουσας, ξεκίνησε να παίζει το μουσικό θέμα του «Οδηγητή» - σε μουσική Χρήστου Λεοντή -, ενώ ακουγόταν από τα μεγάφωνα η χαρακτηριστική φωνή του Κώστα Βάρναλη να απαγγέλλει...

    «Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης
    Ο πλαστουργός της νιας ζωής
    Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης
    Κι ώριμο τέκνο της οργής».

    Στους ήχους της τρομπέτας προστίθονταν σιγά - σιγά και άλλα όργανα (τρομπόνι, φλάουτο, κλαρινέτο, κρουστά, κιθάρες) από διάφορα σημεία της αίθουσας Συνεδρίων, την ώρα που μέσα από τον κόσμο σηκώνονταν ένας - ένας οι τραγουδιστές και οι φωνές τους έσμιγαν η μια μετά την άλλη, ακόμα πιο σταθερά, ακόμα πιο δυνατά...

    «Δε δίνω λέξες παρηγόρια,
    δίνω μαχαίρι σ' ολουνούς
    καθώς το μπήγω μες το χώμα
    γίνεται φως, γίνεται νους».

    Καθώς οι στίχοι και η μελωδία απλώνονταν σε όλη την αίθουσα, νέα παιδιά, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, σηκώνονταν από τις θέσεις τους και κατευθύνονταν προς το κέντρο, με γαρύφαλλα στο χέρι και υψωμένες γροθιές, τραγουδώντας όλοι μαζί, φέρνοντας στο μυαλό την 100χρονη πορεία του Κόμματος, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης...

    «Ενας δεν είμαι μα χιλιάδες
    Οχι μονάχα οι ζωντανοί
    Κι οι πεθαμένοι μ' ακλουθάνε
    Σε μιαν αραδά σκοτεινή».

    Η αίθουσα πλημμύρισε με χειροκροτήματα, λίγο πριν χαμηλώσει ο φωτισμός για να προβληθεί ένα βίντεο με χαρακτηριστικές στιγμές από την εκατοντάχρονη Ιστορία του Κόμματος, πλαισιωμένες με δυνατές εικόνες και επιβλητική μουσική.

    Το άνοιγμα των εργασιών

    Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχαρίστησε από το βήμα τους προσκεκλημένους και απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό εκ μέρους του Κόμματος στους δεκάδες βετεράνους συντρόφους και συναγωνιστές, που βρίσκονταν στην αίθουσα. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη συμπλήρωση 65 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και των τριών συντρόφων του, Δημήτρη Μπάτση, Νίκου Καλούμενου και Ηλία Αργυριάδη, που έγινε σαν χτες, στις 30 Μάρτη του 1952.

    Ακολούθησε η αναφορά στα στελέχη του Κόμματος, μέλη της ΚΕ και του ΠΓ για πολλά χρόνια, που «έφυγαν» από τη ζωή στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο 19ο Συνέδριο. Ανάμεσά τους, οι Τάκης Τσίγκας, Ορέστης Κολοζώφ, Μπάμπης Αγγουράκης, Διονύσης Γεωργάτος, Μιχάλης Σπυριδάκης, Δημήτρης Κρεωνάς, Παναγιώτης Μακρής, Κώστας Λιαπάτης, Γιάννης Μαυρομάτης, Νίκος Μπατιστάτος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Νίκος Κυρίτσης και ο Θανάσης Θεοδοσιάδης από την ΚΕΟΕ.

    Ακολούθησαν ενός λεπτού σιγή και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα μέσα κι έξω από την αίθουσα, πριν πάρει το λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να παρουσιάσει την Εισήγηση της ΚΕ στο Συνέδριο (δημοσιεύεται ολόκληρη στον σημερινό «Ριζοσπάστη»). Οι εργασίες της χτεσινής πρώτης μέρας συνεχίστηκαν αμέσως μετά με τη συμμετοχή μόνο των εκλεγμένων αντιπροσώπων και των παρατηρητών από τις Κομματικές Οργανώσεις, με ομιλίες των συνέδρων.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Με ενθουσιασμό και συγκίνηση ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top