• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

    ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Αποφάσεις υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

    Στο επίκεντρο τα μέτρα «εμπορικής άμυνας», οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και η διαχείριση του Μεταναστευτικού με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου

    Πηγή: rizospastis.gr

    Με αποφάσεις αντιμετώπισης των «αθέμιτων» εμπορικών πρακτικών με τρόπο «αποτελεσματικό και δυναμικό» - στην πραγματικότητα με αποφάσεις για παραπέρα μέτρα «προστασίας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους - ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) στις Βρυξέλλες.

    Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η εμπορική πολιτική της ΕΕ και ειδικότερα η συμφωνία με τον Καναδά, οι σχέσεις με τη Ρωσία, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στη Συρία, και το Μεταναστευτικό.

    Μέτρα «εμπορικής άμυνας» στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών

    Για την εμπορική πολιτική της ΕΕ το Συμβούλιο, επικαλούμενο τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού και τη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου, επισημαίνει στα «συμπεράσματά» του ότι απαιτούνται μέσα «εμπορικής άμυνας» που θα αποτυπωθούν σε «μια επείγουσα και ισορροπημένη συμφωνία», στη βάση της ανακοίνωσης της Κομισιόν με τίτλο «Προς μια ισχυρή εμπορική πολιτική της ΕΕ προς όφελος της απασχόλησης και της ανάπτυξης».

    Καμουφλάροντας τα μέτρα υπεράσπισης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων πίσω από αναφορές στον... «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», το Συμβούλιο σημειώνει: «Τα εμπορικά συμφέροντα της ΕΕ περιλαμβάνουν την πλήρη προάσπιση και προώθηση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών προτύπων που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, καθώς και του δικαιώματος των κυβερνήσεων να θεσπίζουν κανονιστικές ρυθμίσεις».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της σύναψης της συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) και παραπέμπει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στα εκκρεμή ζητήματα. Επίσης, καλεί την Κομισιόν να συνεχίσει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Mercosur κ.ά.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον προστατευτισμό και στην προστασία των συμφερόντων κάποιου. Ο δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επικαλέστηκε το παράδειγμα των ΗΠΑ, που «προστάτευσαν τον τομέα της χαλυβουργίας τους πολύ περισσότερο απ' ό,τι η Ευρώπη, ενώ η Κίνα έχει τεράστια υπερπαραγωγή χάλυβα».

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι η υπουργός Εμπορίου του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία και για το λόγο αυτό αποχωρεί απ' τις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε πως οι ενστάσεις της Βαλονίας (το γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου) εμποδίζουν την υπογραφή της συμφωνίας. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, πάντως, διαβεβαίωναν ότι θα επιμείνουν στις συζητήσεις με τη Βαλονία.

    Ανεβαίνουν οι τόνοι στην κόντρα με τη Ρωσία

    Παράλληλα, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, καταδικάζοντας «απερίφραστα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι» και τους «καλεί να θέσουν τέρμα στις φρικαλεότητες και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας».

    Ζητά άμεση παύση των εχθροπραξιών και την επανέναρξη αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ δηλώνει ότι «η ΕΕ εξετάζει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι φρικαλεότητες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

    Τέλος, καλεί την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, να είναι παρούσα στις εξελίξεις με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, στην οποία διεκδικούν ρόλο και τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, αναφέροντας ότι θα πρέπει «να προσεγγίσει τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή με αντικείμενο την πολιτική μετάβαση καθώς και τις προετοιμασίες για τη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση μετά το πέρας της σύγκρουσης».

    Συνολικότερα, εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ προσήψε στη Ρωσία με δηλώσεις του «παραβιάσεις του εναέριου χώρου, εκστρατείες παραπληροφόρησης, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, παρέμβαση στις πολιτικές διαδικασίες στην ΕΕ» κ.ά., προσθέτοντας πως καθίσταται πλέον «σαφές ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει την ΕΕ». Παράλληλα, «κοιτάζοντας» τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ο Ντ. Τουσκ επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της ΕΕ έναντι της Ρωσίας...

    Αποφάσεις για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού

    Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και τον πιο ασφυκτικό έλεγχο στο ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστίασε στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, προσδιορίζοντας την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Οπως αναφέρεται στα «συμπεράσματα», «τα κράτη - μέλη στελεχώνουν και εφοδιάζουν με εξοπλισμό την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ώστε να επιτευχθεί πλήρης ικανότητα για ταχεία αντίδραση και επιστροφές έως το τέλος του έτους».

    Το κείμενο των «συμπερασμάτων» απευθύνει επίσης έκκληση για ταχεία θέσπιση του αναθεωρημένου κώδικα συνόρων του Σένγκεν, με τον οποίο επιβάλλονται συστηματικοί έλεγχοι σε όλους τους ταξιδιώτες που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ καλεί το Συμβούλιο να καθορίσει τη θέση του σχετικά με ένα σύστημα εισόδου/εξόδου πριν από το τέλος του 2016. Περιμένει δε την επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και άδειας ταξιδιού (ETIAS), ώστε να καταστεί δυνατή η διενέργεια, από πριν, ελέγχων ασφαλείας σε ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης και να μην τους επιτρέπεται η είσοδος, όπου κρίνεται αναγκαίο.

    Εξάλλου, προτείνονται μέτρα για την αναχαίτιση των απελπισμένων στη Μεσόγειο και τη βελτίωση των ποσοστών «επιστροφής». Στο κεντρικό της τμήμα θα συνεχιστούν οι λεγόμενες εταιρικές σχέσεις με αφρικανικές χώρες καταγωγής ή διέλευσης, ώστε πριν μπουν σε σκάφη να κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπογραμμίστηκε η συμβολή του σχεδίου δράσης της Βαλέτας, που κινείται στη σταθερή κατεύθυνση της ΕΕ: Καταστολή - διαλογή - κινητικότητα και υπερεκμετάλλευση των - χρήσιμων για το κεφάλαιο - προσφύγων.

    Προτείνεται, παράλληλα, διατήρηση και ενίσχυση του ελέγχου της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, απαιτείται η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και η συνεχής υποστήριξη των χωρών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων. Μέτρα όλα που εντείνουν τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας...

    Το Συμβούλιο, επίσης, επικρότησε την υπογραφή της «κοινής πορείας σε θέματα μετανάστευσης μεταξύ του Αφγανιστάν και της ΕΕ», η οποία ανοίγει το δρόμο για επιστροφές περίπου 80.000 Αφγανών που δε θεωρούνται πρόσφυγες...

    Ζητά, τέλος, να συνεχιστούν οι εργασίες σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, θέμα στο οποίο το Συμβούλιο θα επανέλθει το Δεκέμβρη.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Αποφάσεις υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top