• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

    ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ: Ελάχιστοι άνεργοι βρίσκουν δουλειά

    Φωτό αρχείου
    Πηγή: 902.gr

    Στη «δεξαμενή» του «οικονομικά ανενεργού πληθυσμού» (σ.σ. δεν αναζητούν εργασία) βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανέργων στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τις ροές μετάβασης μεταξύ της απασχόλησης, της ανεργίας και του «οικονομικά ανενεργού πληθυσμού» (εργαζόμενοι και άνεργοι που αναζητούν εργασία).

    Έτσι από το σύνολο των ανέργων το τέταρτο τρίμηνο του 2015, το 18,9% (3,7 εκατομμύρια) σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά το πρώτο τρίμηνο του 2016 και το 65,7% (13 εκατομμύρια) παρέμεινε άνεργο. Το υπόλοιπο 15,4% (3 εκατομμύρια άνεργοι) βρήκε δουλειά, ταυτόχρονα όμως, αλλά 2,9 εκατομμύρια απασχολούμενοι έχασαν τη δουλειά τους (αντιστοιχεί στο 1,7% των απασχολουμένων). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μετάβαση από την απασχόληση στην ανεργία και αντίστροφα έχει ουσιαστικά μηδενικό ισοζύγιο.

    Επίσης, από το σύνολο των απασχολουμένων, το 2,2% μετέβη στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό». Σε απόλυτους αριθμούς, από το σύνολο των ανέργων και των απασχολουμένων, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι μετέβησαν στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό». Τα στοιχεία σηματοδοτούν τις δυσκολίες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ από την κρίση, καθώς και τον προσωρινό χαρακτήρα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται με κύρια χαρακτηριστικά τα χαμηλά μεροκάματα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

    Την ίδια ώρα, η μεθοδολογία που ακολουθεί η Eurostat, που είναι κοινή για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, προβλέπει την καταγραφή εργαζόμενων και άνεργων στην κατηγορία «οικονομικά ανενεργός πληθυσμός», προκειμένου να επιτυγχάνεται τεχνητά η μείωση της ανεργίας.

    Ζοφερή η κατάσταση στην Ελλάδα

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των ανέργων μόλις το 4,3% βρήκε δουλειά, ενώ το 94,6% παρέμεινε άνεργο. Από την άλλη μόνο 1,1% μετέβη στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό».

    Ακόμη, από τα στοιχεία της Eurostat για το μήνα Ιούλη προκύπτει, η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ευρωζώνη έφτασε στο 10,1% και στο 8,6% στην ΕΕ των «28», παραμένοντας στα ίδια ακριβώς ποσοστά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνης 2016) και μειωμένη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Ιούλης 2015) όταν Ευρωζώνη και ΕΕ-28 κατέγραφαν ποσοστά ανεργίας 10,8% και 9,4%, αντίστοιχα. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ υπολογίζεται σε 21,063 εκατομμύρια.

    Η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ (23,5% με βάση στοιχεία του Μάη) και ακολουθεί η Ισπανία (19,6%). Τη χαμηλότερη ανεργία έχουν Μάλτα (3,9%), Τσεχία και Γερμανία (4,2% και οι δύο).
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ: Ελάχιστοι άνεργοι βρίσκουν δουλειά Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top