• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

    ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική δράση

    Το σχετικό λογότυπο της Συνόδου, όπως ετοιμάζεται στο ελληνικό ΥΠΕΞ
    Με αφορμή τη Διάσκεψη για τη Λεκάνη της Μεσογείου στη Ρόδο

    Πηγή: rizospastis.gr

    Διάσκεψη «για την Ασφάλεια και Σταθερότητα» στη Λεκάνη της Μεσογείου, με τον ...λογοτεχνικό τίτλο «Χτίζοντας σταθερές γέφυρες συνεργασίας» διοργανώνει στις 8 και 9 Σεπτέμβρη στη Ρόδο το υπουργείο Εξωτερικών, σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

    Αναβάθμιση, μέσα από την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο, όπως και σε επίπεδο στρατιωτικής διπλωματίας, τη βαθύτερη, ουσιαστικά, εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί επιταχύνονται μετά κι από όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, ενόσω μάλιστα οξύνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

    Το «τρίγωνο» και οι «ευκαιρίες»

    Δίνοντας το υπόβαθρο της Διάσκεψης της Ρόδου, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παραπέμπουν στο σχήμα ανάλυσης των περιφερειακών εξελίξεων, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ανέπτυξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας: «Σήμερα η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι εγκλωβισμένη σε ένα τρίγωνο αστάθειας ανάμεσα σε τρεις εμπόλεμες περιοχές: την Ουκρανία, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη Συρία και το Ιράκ. Από τις γωνίες του τριγώνου έρχονται κύματα αποσταθεροποίησης. Με τη συνεργασία στην περιοχή μας οφείλουμε να αναστρέψουμε τέτοιες τάσεις. Να εξασφαλίσουμε κύματα σταθερότητας από εμάς προς όλες τις πλευρές του τριγώνου. Να δράσουμε θετικά».

    Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν δίνοντας μιαν ιδέα των σκέψεων και σχεδίων της ντόπιας αστικής τάξης: «Η ευρύτερη περιοχή διέρχεται μια περίοδο ρευστότητας, που επηρεάζει σημαντικά την εξωτερική πολιτική πολλών κρατών. Η Ελλάδα, ωστόσο, υπερβαίνει τη δική της κρίση και έχει μετατρέψει την περιφερειακή συγκυρία σε ευκαιρία ανάδειξης της χώρας σε άξονα προάσπισης του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής σταθερότητας. Με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, με συνεχείς και προσεκτικά μελετημένες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών, συγκεράζοντας συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα».

    Τα μέχρι τώρα βήματά τους

    Ως επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής απαριθμούν:

    -- «Εχει υπάρξει ουσιαστική εμβάθυνση και ποιοτική αναβάθμιση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με Αίγυπτο και Ισραήλ, τα οποία πλέον καλύπτουν το σύνολο των Υπουργείων των εμπλεκόμενων χωρών».

    -- «Δημιουργήθηκαν νέα σχήματα τριμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με Ιορδανία και Λίβανο».

    -- «Τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε - με θετικότατο αντίκτυπο για την Ελλάδα, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη Εκθεση του State Department για το ρόλο της Ελλάδας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας - η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή». Το ακούσαμε κι αυτό: Η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» να επιχαίρει για τα συχαρίκια των Αμερικανών...

    -- «Τον Απρίλιο του 2016 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία, μια Τετραμερής που αποφασίστηκε να αποκτήσει μόνιμα και θεσμικά χαρακτηριστικά».

    -- «Στις αρχές Ιουνίου, τέλος, μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σόφια άτυπη συνάντηση των τεσσάρων βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ: της Ελλάδας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας».

    Με μπούσουλα το ΝΑΤΟ

    Τώρα, στον απόηχο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το δικό της ρόλο στην ευόδωση των σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αυτού του σημαντικότατου θαλάσσιου διαύλου και των ζωνών που τον περικλείουν.

    Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, αποφασίστηκε η αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «ACTIVE ENDEAVOUR» που αναπτύχθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την 11η Σεπτέμβρη ενάντια στην τρομοκρατία, σε γενικότερη επιχείρηση επιτήρησης και περιπολιών στη θαλάσσια επικράτεια, μετονομάζοντάς την σε «SEA GUARDIAN». Θα έχει ως αντικείμενο τα πάντα: Από την επιτήρηση και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας έως την προστασία κρίσιμων υποδομών (βλ. πλατφόρμες άντλησης και αγωγούς μεταφοράς καυσίμου). Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα μπορεί να πάει και σε άλλες ζώνες της Μεσογείου στα σχέδια του ΝΑΤΟ να διευρύνει και μονιμοποιήσει την παρουσία του και στην Κεντρική Μεσόγειο.

    Με βάση και αποφάσεις που πήραν στη Σύνοδο ανώτατοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ για αλληλοσυμπλήρωση των δυνάμεών τους που επιχειρούν στην Κεντρική Μεσόγειο, στην ανοικτή θάλασσα βόρεια της Λιβύης - όπου σημειωτέον έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου - σε πρώτη φάση ρόλος του ΝΑΤΟ θα είναι να υποστηρίξει την εκεί ευρωενωσιακή ναυτική επιχείρηση «SOFIA» με πληροφορίες και λοτζίστικς, ακολούθως να βοηθήσει τις λιβυκές αρχές να αναπτύξουν ικανότητές τους («η ΕΕ μπορεί να εκπαιδεύσει τη λιβυκή ακτοφυλακή και το ΝΑΤΟ το λιβυκό ΠΝ - θα πάμε στην Τρίπολη και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τι μπορούμε να τους παράσχουμε ως εκπαίδευση», έλεγε χαρακτηριστικά τότε ΝΑΤΟικός αξιωματούχος), και τρίτον, το ΝΑΤΟ να κάνει εμπάργκο όπλων στα ανοικτά της Λιβύης προς αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων που δρουν στη χώρα και αμφισβητούν την κυβέρνησή της.

    Και τώρα Μεσόγειος

    Εχοντας, προφανώς, αυτά και άλλα κατά νου, στην Αθήνα διπλωματικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ξένα και ντόπια κέντρα σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης:

    «Στο επόμενο χρονικό διάστημα η λεκάνη της Μεσογείου θα βρεθεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με την πραγματοποίηση στη Ρόδο, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

    Στην καρδιά της πρωτοβουλίας του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται η πεποίθηση πως ο εύθραυστος γεωπολιτικά χώρος της Μεσογείου χρειάζεται να σταθεροποιηθεί και αυτό προϋποθέτει συνεχείς πρωτοβουλίες για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες ανάμεσα στις δύο όχθες της: την ευρωπαϊκή και την αραβική. Οι γέφυρες συνεργασίας θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τη σταθερότητα της περιοχής και αυτή η σταθεροποίηση θα δημιουργήσει με τη σειρά της ένα πιο εδραιωμένο περιβάλλον ασφάλειας».

    Προσθέτουν ότι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα - από το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο μέχρι τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού - προϋποθέτει την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με χώρες - κλειδιά της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Χώρες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή και να συμμετάσχουν σε πολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές ή ακαδημαϊκές συνέργειες που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση του γεωπολιτικού αυτού χώρου».

    «Παράγοντας» και «γεφυροποιός»

    Ταυτόχρονα, διαμηνύουν ως προς το ρόλο που θέλει να παίξει η ελληνική αστική τάξη: «Η Ελλάδα, χώρα ευρισκόμενη στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, με ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, κράτος - μέλος της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα χώρα με γεωγραφική ταυτότητα βαλκανική και μεσογειακή, ξεπερνά την οικονομική της κρίση, αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας σε μια περιφερειακή συγκυρία αστάθειας και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας.

    Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα εγγράφεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αντανακλώντας τηβούληση της Ελλάδας να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιφέρειάς της σε συνεργασία με χώρες που, αν καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έχουν πραγματική δυνατότητα επιρροής στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της περιοχής».

    `Η ακόμα: «Η Αθήνα ενισχύει σταθερά το ρόλο της ως "γεφυροποιού", υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων - ανάγκη που συμμερίζονται πλέον όλες οι χώρες. Αυτή είναι άλλωστε και η κινητήρια δύναμη της Διάσκεψης: το κοινό πολιτικό όραμα μιας σταθεροποιημένης και ευημερούσας Μεσογείου».

    Στα διαδικαστικά

    Στα διαδικαστικά της Συνόδου, από το ΥΠΕΞ διαχέονται τα εξής στοιχεία:

    Μέχρι στιγμής, έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή 7 + 7 υπουργών Εξωτερικών από Ευρώπη και αραβικό κόσμο αντίστοιχα (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Τυνησία).

    «Ενδεικτικό του νέου ρόλου της Ελλάδος είναι ότι ενδιαφέρον συμμετοχής έχει εκφραστεί και από άλλες χώρες, όπως π.χ. από τη Βόρεια Αφρική και έτσι δεν αποκλείεται να είναι τελικά 16 οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

    Συμπληρώνουν ότι «είναι ελληνική πρωτοβουλία», «συγκαλείται για πρώτη φορά» και «στόχος είναι να αποτελέσει ένα forum ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, που θα αποκτήσει σταδιακά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά».

    Τέλος, τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Περιφερειακές προκλήσεις για της ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Συνέργειες και πρωτοβουλίες (πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές) που μπορούν να αναληφθούν για να σταθεροποιηθεί η περιοχή».

    Θ. Μπ.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική δράση Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top