• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

    Ανατολική Ουκρανία: Στρατιωτικο-διπλωματική αντιπαράθεση παράλληλα με παζάρια

    Συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από το στρατό κατοικημένες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία
    Πηγή: rizospastis.gr

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των κυβερνήσεων Ρωσίας και Ουκρανίας στις ανατολικές περιοχές και τη Χερσόνησο της Κριμαίας, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ανακοινώνει ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και στις δύο περιοχές και τη ρωσική πλευρά να απαντά με αυξημένη ετοιμότητα και μεταφορά πυραύλων «S 400» στην Κριμαία, που από το Μάρτη του 2014 ενσωματώθηκε στη Ρωσία, μετά από δημοψήφισμα το οποίο ακολούθησε την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής ουκρανικής κυβέρνησης.

    Τελευταίο «επεισόδιο» στην αντιπαράθεση η καταγγελία της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ότι απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις και μία ένοπλη εισβολή σαμποτέρ στην Κριμαία στις 6 - 7 Αυγούστου, που σχεδιάστηκαν από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας και τη Διεύθυνση Μυστικών Υπηρεσιών, οι οποίες είχαν στόχο τις υποδομές και την αποσταθεροποίηση της Κριμαίας πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι έχει συλλάβει 5 σαμποτέρ (Ουκρανούς και Ρώσους υπηκόους), που ομολόγησαν ότι εργάζονταν για τη συγκεκριμένη υπηρεσία της Ουκρανίας. Την υπόθεση αυτή χαρακτηρίζει προβοκάτσια η κυβέρνηση του Κιέβου, ωστόσο η Ρωσία ισχυρίζεται ότι θα δώσει και επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά φασιστικά τάγματα) στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Στην περιοχή της Γκορλόφκα 8 σπίτια υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς το βράδυ της Δευτέρας και ταυτόχρονα ζημιές έγιναν και στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

    Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Γερμανίας

    Για το ζήτημα της Ουκρανίας και τις συνεχείς παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ 2 από το Φλεβάρη του 2015 (που έχει μείνει στα χαρτιά) συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας. Στις 15 Αυγούστου ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επισκέφτηκε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αγία Πετρούπολη, ζητώντας, από τη μια, τη συνέχιση της συμφωνίας του Μινσκ και, από την άλλη, τη διερεύνηση σε βάθος από την Ουκρανία και τη Ρωσία της υπόθεσης των επιχειρήσεων σαμποτάζ στην Κριμαία. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Κριμαία, αλλά δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, όμως είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

    Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε ότι στις συζητήσεις εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αποκατασταθεί η λειτουργία του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), που έχει προωθήσει και τις συμφωνίες του Μινσκ 1 και 2, κάλεσε όμως «τους δυτικούς συμμάχους να δουλέψουν με τους φίλους τους στο Κίεβο ώστε να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες εισβολής στα εδάφη μας». Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία να ενισχυθεί ο ρόλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη γραμμή αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία ώστε να σταματήσουν οι προκλήσεις και να υπάρξει διευθέτηση σε όλους τους τομείς. Επίσης, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να τερματίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία, αλλά θέλει συνεργασία. Αντίστοιχη δήλωση, για «μη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», ήρθε και από τον ΥΠΕΞ της κυβέρνησης του Κιέβου, Πάβελ Κλίμκιν.

    Βεβαίως, αν ήταν τόσο εύκολο να διευθετούνται τα πράγματα, θα σήμαινε ότι τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας, που οδήγησαν στην ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, θα μπορούσαν να συγκεραστούν. Ομως, στον καπιταλισμό, ο όποιος συμβιβασμός έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι την επόμενη αντιπαράθεση για τη μοιρασιά της λείας.

    Πάντως, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τις γερμανο-ρωσικές σχέσεις ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε τη θέληση να διατηρηθεί ο διάλογος και να ξεπεραστούν «παρεξηγήσεις στα ζητήματα ασφάλειας». Δεν παρέκαμψε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά σημείωσε ότι «είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια οι σχέσεις της Ρωσίας και της Ευρώπης πρέπει να βελτιωθούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι το γερμανικό κεφάλαιο, που εκπροσωπεί και ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, συνεχίζει τις μπίζνες στην Ενέργεια και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς με τα ρωσικά μονοπώλια (και τα τελευταία χρόνια των αντιπαραθέσεων), ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν και απώλειες εξαιτίας των κυρώσεων και αντικυρώσεων λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία κάνει τους καπιταλιστές να ανησυχούν για τα κέρδη τους.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ανατολική Ουκρανία: Στρατιωτικο-διπλωματική αντιπαράθεση παράλληλα με παζάρια Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top