• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

    ΣΥΡΙΑ: Ρωσικοί βομβαρδισμοί από ιρανική βάση

    Κουρδικές δυνάμεις που κατέλαβαν την πόλη Μανμπίτς στο Χαλέπι απομακρύνοντας τους ένοπλους του «Ισλαμικού Κράτους»
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--
    Σε μία ένδειξη ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύΡωσίας και Ιράν στη Συρία, ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου «Tu-23M3» και «Su-34»απογειώθηκαν χτες το μεσημέρι από την ιρανική αεροπορική βάσηΧαμαντάν (280 χλμ. ΝΔ της Τεχεράνης) βομβαρδίζοντας αποθήκες όπλων και διοικητικά κέντρα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ») σε Χαλέπι, Ντέιρ Εζόρ, Ιντλίμπ.

    Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν, σύμφωνα με ανακοινώσεις Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων, σημαντικά πλήγματα και «δεκάδες» νεκρούς στις οργανώσεις των ισλαμιστών μισθοφόρων και θεωρήθηκαν ως απτή απόδειξη όχι μόνο της «πολύ αποτελεσματικής» αντιτρομοκρατικής συμμαχίας της Μόσχας με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, αλλά και της «υψηλής ικανότητας» των Ρώσων πιλότων...

    Είναι η πρώτη φορά που αφενός το Ιράν επιτρέπει τη χρήση ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από ξένη δύναμη, αφετέρου που οι Ρώσοι εξαπολύουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Συρία από έδαφος άλλης χώρας της Μέσης Ανατολής. Ο επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής ΑσφάλειαςΑλί Σαμχανί, σημείωσε πως η ιρανο-ρωσική συνεργασία «είναι στρατηγική» και πως με την «εποικοδομητική και διευρυμένη συνεργασία μεταξύ Ιράν - Ρωσίας και Συρίας η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ για τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους"».

    Το ίδιο διάστημα, ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει από το Ιράν και το Ιράκ την άδεια να περάσουν πάνω από τα εδάφη τους πύραυλοι τύπου «Κρουζ», ώστε να πλήξουν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία.

    Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως προχωρούν οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες για στρατιωτική συνεργασία στο Χαλέπι κατά των τζιχαντιστών. «Βρισκόμαστε τώρα σε μια πολύ δραστήρια φάση των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας... Προχωράμε βήμα - βήμα πιο κοντά σε ένα σχέδιο - και μιλάω μόνο για το Χαλέπι εδώ - που θα μας επιτρέψει πραγματικά να αρχίσουμε να πολεμάμε μαζί για να φέρουμε την ειρήνη...» σημείωσε ο Σόιγκου.

    Αντίθετα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, διαψεύδοντας ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.

    Αίσθηση δημιούργησε, ακόμη, η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, πως ελπίζει «να προχωρήσει η συνεργασία με τη Ρωσία» και το συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους» αρχικά στις συριακές επαρχίες Χαλέπι και Χομς και στη συνέχεια και σε άλλες.

    Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου

    Η πρόσφατη ανάκτηση ελέγχου της βόρειας συριακής πόλης Μανμπίτς από Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη από την Τουρκία.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, κάλεσε προχτές τους Κούρδους μαχητές «να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη»μετά την ανάληψη του ελέγχου της πόλης Μανμπίτς, που είχε πέσει στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Θύμισε ότι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG θεωρούνται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση», καθώς και τις διαβεβαιώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Αγκυρα πως την επιχείρηση στο Μανμπίτς θα αναλάβουν κυρίως Σύροι Αραβες...

    Κινεζικό ενδιαφέρον...

    Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την επιθυμία για στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με τη Συρία. Αφορμή έδωσε η επίσκεψη στην Δαμασκό του Γκουάν Γιουφέι, διευθυντή του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, και η συνάντησή του με τον Σύρο υπουργό Αμυνας, Φάχαντ Τζάσιμ αλ-Φρέιτζ.

    Ο Γκουάν σημείωσε ότι οι στρατοί Κίνας και Συρίας «έχουν παραδοσιακά φιλική σχέση» και ότι ο στρατός της Κίνας «είναι πρόθυμος να συνεχίσει να ενισχύει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με το στρατό της Συρίας».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΣΥΡΙΑ: Ρωσικοί βομβαρδισμοί από ιρανική βάση Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top