• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

    ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ανησυχία Κάμερον για την ενότητα της χώρας

    Ο Κάμερον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων
    Ενώ η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Ν. Στάρτζεον, ξεκίνησε «σταυροφορία» στις Βρυξέλλες για τη διατήρηση των σχέσεων με την ΕΕ, προκαλώντας αντιδράσεις

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΛΟΝΔΙΝΟ.--
    Οι «φυγόκεντρες» δυνάμεις, που ενισχύει στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, δημιουργούν προβληματισμό στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα, ένα μέρος της αστικής τάξης και των βρετανικών μονοπωλίων (π.χ. ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος «Vodafone») τηρούν στάση αναμονής ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τις νέες σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ. «Η διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψίστης σημασίας», σημείωσε χτες, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας «είναι απολύτως ύψιστο εθνικό συμφέρον». Προειδοποίησε ότι η Βρετανία βρίσκεται «αντιμέτωπη με δύσκολους οικονομικά καιρούς», διαβεβαιώνοντας ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να εξασφαλιστεί η διατήρηση ισχυρών σχέσεων με την ΕΕ».

    Τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει τους κανόνες για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, απορρίπτοντας αίτημα του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για περισσότερες επενδύσεις, ενώ τον κάλεσε να παραιτηθεί.

    Εντείνονται οι πιέσεις έναντι του Κόρμπιν

    Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις σε βάρος του Κόρμπιν για παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, ιδιαίτερα μετά την προχτεσινή κίνηση 172 Εργατικών βουλευτών που αμφισβήτησαν την αρχηγία του. Παράλληλα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας αξίωσε να αναλάβει το κόμμα του ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι «Εργατικοί έχουν διαλυθεί» και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

    Η σκοτσέζικη αστική τάξη επιμένει

    Οι πολιτικές εντάσεις έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, προωθώντας την παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ.

    Η Στάρτζεον συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Συναντούμε τακτικά περιφερειακούς ηγέτες... Ομως, ζούμε σε εποχές ασυνήθιστες», είπε ο εκπρόσωπος του Σουλτς, χωρίς να αναφερθεί στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Στην συνέχεια, η Στάρτζεον είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που αναγνώρισε ότι η Σκοτία «έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

    Ομως, δεν βλέπουν όλοι θετικά τις κινήσεις της Στάρτζεον. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, αντιτάσσεται στις κινήσεις της, θεωρώντας ότι δημιουργούν αποσχιστικές τάσεις (με δεδομένα τα ζητήματα που έχει με Καταλονία και Βάσκους). Παρόμοια στάση υιοθετούν οι κυβερνήσεις Εσθονίας, Τσεχίας, Δανίας, ακόμη και της Γερμανίας που θεωρούν ότι το ζήτημα είναι «εσωτερική υπόθεση της Βρετανίας». Επιφυλακτικός στις κινήσεις της Στάρτζεον είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που απέρριψε την πιθανότητα να τη συναντήσει.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ανησυχία Κάμερον για την ενότητα της χώρας Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top