• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

    ΗΠΑ: Παρεμβάσεις σε σχέση με τις προοπτικές της ΕΕ

    Πηγή: rizospastis.gr

    Ιδιαίτερη σημασία για τις διεργασίες, που φουντώνουν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα μετά το Brexit, έχει η παρέμβαση Αμερικανών αξιωματούχων. Πρώτος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε να ζητάει ...ψυχραιμία, αφού υπάρχει το ΝΑΤΟ. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε μια κάποια υστερία μετά το δημοψήφισμα, σαν να είχε χαθεί με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ, σαν να διαλυόταν η Συμμαχία και η κάθε χώρα να τρέχει να κρυφτεί στη γωνιά της. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο». Επίσης, αξιοποίησε το Brexit για να παρέμβει ανοιχτά στη συζήτηση για τη λεγόμενη «εμβάθυνση της ΕΕ», σημειώνοντας πως «νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τι συνέβη είναι ο εξής: Πατήθηκε το κουμπί της παύσης όσον αφορά το σχέδιο της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και συμπλήρωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίον ψήφισαν οι Βρετανοί εξηγείται από το γεγονός ότι πιθανότατα η ΕΕ προχωρούσε πιο γρήγορα από ό,τι έπρεπε». Για τη σχέση ΗΠΑ - Βρετανίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στη Νορβηγία «που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας».

    Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έβαλε τη ...δική του πινελιά για το θέμα μετά τη συνομιλία του με τον υπό αποχώρηση Βρετανό πρωθυπουργό. Σημείωσε, μιλώντας κατά τη διάρκεια ετήσιας συνόδου, για τις Πληροφορίες και την Ασφάλεια στο Ασπεν στο Κολοράντο ότι «είναι ένα πολύ περίπλοκο διαζύγιο», φτάνοντας να πει ότι μπορεί ακόμα και να μη συμβεί ποτέ. Ο Κέρι, αφού ανέφερε ότι ο «Κάμερον αισθάνεται ακατάλληλος (...) για να αρχίσει να διαπραγματεύεται, κάτι στο οποίο δεν πιστεύει και επομένως δεν έχει καμία ιδέα πώς να το χειριστεί», συμπλήρωσε, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν μέσα για να αποτραπεί η έξοδος: «Δεν θέλω ως υπουργός Εξωτερικών να τα εκθέσω σήμερα. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά υπάρχουν μέσα».

    Επίσης, και η πρώην ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Τζ. Μπους, Κοντολίζα Ράις, μίλησε σε τόνο απαξίωσης της ΕΕ, παρατηρώντας ότι η «ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι λιγότερο δεσμευμένη με τον κόσμο και λιγότερο ικανή να διαχειρίζεται προκλήσεις όπως η ανάδειξη της Ρωσίας, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή ή η ολοκλήρωση του εκδημοκρατισμού της Κεντρικής Ευρώπης». Και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ο μόνος ατλαντικός θεσμός είναι τώρα το ΝΑΤΟ»!
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΗΠΑ: Παρεμβάσεις σε σχέση με τις προοπτικές της ΕΕ Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top