• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

  Ανθρωποκτονία από αμέλεια η κατηγορία του ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ

  Πηγή: prlogos.gr

  Στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια οδηγήθηκε το πρωί της 2ας Μαΐου ο 72χρονος απόστρατος ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ, ο οποίος κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος.

  Σύμφωνα με το άρθρο 924 ΑΚ ο κάτοχος ζώου ευθύνεται για τη ζημία που προξενήθηκε απ’ αυτό σε τρίτον. Αν η ζημία έγινε από κατοικίδιο ζώο που χρησιμοποιείται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου του, αυτός δεν ευθύνεται εάν αποδείξει ότι δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα ως προς τη φύλαξη και την εποπτεία του ζώου. Ουσιαστικά δηλαδή αν παραμείνει η παραπάνω κατηγορία χωρίς βελτιώσεις, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από μαρτυρικές καταθέσεις δεν υπάρχει κακουργηματική πράξη.

  Σύμφωνα όμως με όσα διαδίδονται από συγχωριανούς και αν φυσικά αυτές επιβεβαιωθούν με δικές τους μαρτυρίες, τα ροτβάιλερ του ιδιοκτήτη είχαν επιδείξει στο παρελθόν επικίνδυνη συμπεριφορά. Μάλιστα είχαν γίνει και συστάσεις στον ιδιοκτήτη, αλλά μάταια. Διαβάζουμε επίσης σε ειδικές σελίδες για τα ροτβάιλερ πόσο φιλικά ζώα είναι στα παιδιά με την παρακάτω υποσημείωση:

  «Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις άπειρων ιδιοκτητών ζώων που αναζητούν απλά ένα κατοικίδιο συντροφιάς, αλλά η έλλειψη κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης αυτού του σκύλου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός επικίνδυνου και απρόβλεπτου ζώου, που αναλαμβάνει την αρχηγεία και θέτει εκείνο τους κανόνες.»

  Και αλλού: «Πρόκειται για ένα ήρεμο σκυλί που χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Εάν ο ιδιοκτήτης του το παραμελήσει ή αδιαφορήσει για αυτό, ενδεχομένως να βγάλει μία επιθετική συμπεριφορά».

  Αυτά σε συνδυασμό με τα όσα ακούγονται ότι ο 5χρονος μπήκε στο χώρο που βρίσκονταν τα δύο σκυλιά και όχι τα σκυλιά σε αυτόν ίσως να αλλάξει τις κατηγορίες. Πάντως ακούγεται παράλογο να έχεις στην ιδιοκτησία σου οκτώ ροτβάιλερ, σκυλιά με τρομακτική δύναμη που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση…

  Ι.Π.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Ανθρωποκτονία από αμέλεια η κατηγορία του ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top