Ενέκρινε, την Τετάρτη, το αίτημα του Μάνεση να απολύσει πάνω από τους μισούς εργαζόμενους από τη «Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο
Μέσα κι από αυτό το παράδειγμα, επιβεβαιώνεται ότι ο συμβιβασμός με τις αξιώσεις της εργοδοσίας δεν σώζει τους εργαζόμενους, δεν διαφυλάσσει τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας. |
Επικαλούμενη το υψηλό ενεργειακό κόστος και τη μειωμένη ζήτηση, η εργοδοσία απειλούσε να κλείσει και τη μονάδα στο Βόλο, αν δε γινόταν δεκτό το αίτημά της να απολύσει το σύνολο σχεδόν του προσωπικού στον Ασπρόπυργο. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είχαν απομείνει να δουλεύουν «εκ περιτροπής» 74 εργαζόμενοι.
Το αίτημα για ομαδικές απολύσεις το είχε καταθέσει ο Μάνεσης τον περασμένο Φλεβάρη, τότε που οι βιομήχανοι του κλάδου ζητούσαν επίμονα ακόμα φτηνότερη Ενέργεια, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους σαν μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ. Την ίδια περίοδο και με τον ίδιο στόχο, η «Χαλυβουργική» είχε βγάλει σε διαθεσιμότητα έξι βδομάδων τους 200 από τους 263 εργαζόμενους.
Ο συμβιβασμός δε σώζει
Το Φλεβάρη, στο εργοστάσιο της "Χαλυβουργίας Ελλάδας" στον Ασπρόπυργο δούλευαν 107 εργαζόμενοι και ο Μάνεσης ζητούσε να διώξει τους 90. Μέχρι το Μάη, με «οικειοθελείς αποχωρήσεις», που στήριξε και η πλειοψηφία του σωματείου, το προσωπικό μειώθηκε στους 74. Μετά τις ομαδικές απολύσεις, θα απομείνουν 29, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το οριστικό λουκέτο στην παραγωγική μονάδα του Ασπρόπυργου.
Μέσα κι από αυτό το παράδειγμα, επιβεβαιώνεται ότι ο συμβιβασμός με τις αξιώσεις της εργοδοσίας δεν σώζει τους εργαζόμενους, δεν διαφυλάσσει τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας. Μετά τον εννιάμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών, η νέα διοίκηση του σωματείου συνυπέγραφε τη μια μετά την άλλη τις απαιτήσεις του Μάνεση, με το επιχείρημα ότι έτσι θα παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό. Οι εξελίξεις διέψευσαν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και χτυπάνε καμπανάκι και για άλλους χώρους.
Θυμίζουμε ότι από τις αρχές της βδομάδας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία» στο Βόλο βρίσκονται σε αναγκαστική (κανονική) άδεια, αμέσως μόλις απέρριψαν την πρόταση εργοδοσίας - σωματείου για νέα παράταση στη μείωση των μισθών τους κατά 12,5% σε σχέση με την επιχειρησιακή σύμβαση. Επαληθεύεται, δηλαδή, ότι η επίθεση στους εργαζόμενους του ομίλου είναι ενιαία και σχετίζεται άμεσα με τον ανταγωνισμό στον κλάδο, που οξύνθηκε σε συνθήκες κρίσης.
Πάγια απαίτηση των εργοδοτών
Σχολιάζοντας χτες την απόφαση του ΑΣΕ για τη «Χαλυβουργία Ελλάδας», η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δικαιολόγησε πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Είπε εκβιαστικά ότι «αν χρεοκοπήσει η επιχείρηση, θα φύγουν όλοι και κανείς δε θα ρωτηθεί», ενώ χαρακτήρισε «αναγκαία» την τροποποίηση του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, «ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες "αναδιαρθρώσεις" των επιχειρήσεων».
Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης των απολύσεων αποτελεί πάγιο αίτημα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στην προσπάθειά τους να αναδιοργανωθούν, με βάση τα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση και ο ανταγωνισμός, με το κλείσιμο ή την εργολαβοποίηση τμημάτων, ακόμα και με τη μεταφορά κεφαλαίων σε άλλους τομείς.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο η έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, σημειώνει την υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει έως το τέλος Σεπτέμβρη κατά πόσο το σημερινό σύστημα είναι συμβατό με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν αστοχίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, για να αλλάξει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση το υφιστάμενο καθεστώς. Ολα αυτά, με την αιτιολογία ότι «παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος της επιχειρηματικότητας και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση μεγάλων επιχειρήσεων», όπως γράφει η έκθεση.
Συνένοχη η ΓΣΕΕ
Σε αυτές τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις, η συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βγάζει μάτι. Οχι μόνο συμφώνησε στην αλλαγή της διαδικασίας για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, αλλά επιπλέον προσπάθησε να την ωραιοποιήσει στα μάτια των εργαζομένων, σπέρνοντας επανάπαυση και αποπροσανατολισμό.
Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν κοροϊδία προς τους εργαζόμενους μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΑΣΕ δε συμφώνησε με την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στη «Χαλυβουργία». Το ίδιο, άλλωστε, έκαναν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, που μετείχαν στη συνεδρίαση. Την πρόταση υπερψήφισαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, άλλοι δύο εκπρόσωποι του υπουργείου και ο ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών που συμμετέχει στην επταμελή επιτροπή.
Χτες, μάλιστα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπάθησε να εμφανιστεί «αθώα του αίματος», παρουσιάζοντας τις απολύσεις στη «Χαλυβουργία» σαν «παράπλευρη απώλεια», στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να επιβεβαιώσει στην τρόικα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της». Η ίδια πλειοψηφία, που, μαζί με την ΠΟΕΜ, στήριξε τους εκβιασμούς των εργοδοτών για φτηνότερη Ενέργεια, τώρα βλέπει στις ομαδικές απολύσεις «πίεση» των βιομηχάνων για νέα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «δεν έχει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και το σθένος να αρνηθεί τα επαχθή μέτρα των δανειστών».
Δε διστάζει, μάλιστα, να προκαλέσει τους εργαζόμενους, όταν φτάνει να καταγγέλλει την αλλαγή της νομοθεσίας στην οποία η ίδια συναίνεσε. Γράφει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση «περνά με νόμο την έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το ΑΣΕ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η σύνθεση πλειοψηφικά θα στηρίξει τέτοιου είδους αιτήματα»!
***
Αμεση απάντηση με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Σε συνάντηση με τους συνδικαλιστές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπερασπίστηκε την κατάπτυστη απόφαση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας |
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από δεκάδες συνδικάτα της Αττικής, τα οποία εξέδωσαν ταυτόχρονα ανακοινώσεις καταδίκης της απόφασης του ΑΣΕ. Συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο και μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, παρουσία του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου και της γγ Αννας Στρατινάκη, που υπέγραψε την απόφαση για τη «Χαλυβουργία». Ολοι τους, με προκλητικά επιχειρήματα, υπερασπίστηκαν τις ομαδικές απολύσεις και προσπάθησαν να τις παρουσιάσουν σαν ωφέλιμες για τους εργαζόμενους, επειδή θα πάρουν την αποζημίωση και θα μπουν σε κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ!
Οι συνδικαλιστές ζήτησαν ανάκληση της απόφασης και δήλωσαν ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων. Μετά το τέλος της συνάντησης, στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Σ. Πουλικόγιαννης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και ο Γ. Σιφωνιός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου στη «Χαλυβουργία».
Πηγή: Ριζοσπάστης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου