• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

  ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ KYΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ: Τακτικισμοί και παζάρια απ' όλες τις πλευρές

  Ο Κύπριος Πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για «να ξεπεραστούν αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί»

  Από τις διαβουλεύσεις στην Ελβετία
  Πηγή: rizospastis.gr

  ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ.--
  Οι ευρύτερες διαστάσεις που έχει το παζάρι γύρω από τη νέα διχοτομική «λύση» του Κυπριακού αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, καθώς συνεχίζεται η Διάσκεψη στην Ελβετία, από τις 28 του Ιούνη.

  Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε γίνει γνωστό ότι σήμερα αναμένεται στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα και πάλι ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με πολλούς να συνδέουν την παρουσία του με μια προσπάθεια «απεμπλοκής» των διαπραγματεύσεων. Αλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της προώθησης των ιδιαίτερων μεθοδεύσεων της μίας ή της άλλης πλευράς, εντάσσονται και οι ερμηνείες, διαρροές και δηλώσεις που κυκλοφορούν αβέρτα σε τουρκικά, ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ, για το λεγόμενο «πλαίσιο» που έχει θέσει ο γγ του ΟΗΕ και το αν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί συνάδουν με αυτό.

  Η ουσία είναι βέβαια πως όλη η σημερινή βάση συζήτησης για την «επανένωση» της Κύπρου είναι στημένη πάνω στις τρέχουσες ανάγκες ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων και κατ' επέκταση πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αλλά και προσπαθειών συμβιβασμού, που αφορά όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

  Ενδεικτικό είναι πως στις προτάσεις όλων των πλευρών, που διαρρέουν στον Τύπο ανάλογα και με τις σκοπιμότητες που κάθε συγκρότημα ΜΜΕ εξυπηρετεί, προτάσσεται η ανάγκη η μία ή η άλλη συνιστώσα «πολιτεία» να μην «παρεμβαίνει» στα εσωτερικά της άλλης, να διασφαλιστεί η «ισότιμη μεταχείριση» των δύο κοινοτήτων και άλλα σημεία που βεβαιώνουν ότι αυτό που επιταχύνεται δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο διαμελισμός του νησιού, σε μια απόπειρα «ισορρόπησης» ανάμεσα σε συγκρουόμενα συμφέροντα και πολλούς παράλληλους σχεδιασμούς, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας και της Ασφάλειας.

  Χτες το πρωί, αναβλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις και έγιναν απανωτές διμερείς συναντήσεις. Αργότερα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ανέλαβε «την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις», αναμένοντας ότι «και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε, ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί».

  Σύμφωνα με διαρροές σε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, οι προτάσεις Αναστασιάδη προέβλεπαν (με την προϋπόθεση η Τουρκία να αποδεχτεί ορισμένες πλευρές στο κεφάλαιο της Ασφάλειας): Συμμετοχή Τούρκων σε πολυεθνική αστυνομική δύναμη που θα δημιουργηθεί για την «ασφάλεια» της Κύπρου. Συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας. Σεβασμό της «συναισθηματικής σύνδεσης» στο Περιουσιακό, αποδοχή των «τεσσάρων ελευθεριών» της ΕΕ για μέρος των Τούρκων πολιτών, περιορισμούς στην αγορά περιουσίας από Ελληνοκύπριους στο τουρκοκυπριακό «συνιστών κρατίδιο» κ.λπ.

  Ανάμειξη και «τρίτων» πλευρών

  Στο μεταξύ, στο τραπέζι έχει πέσει η συμμετοχή νέων «μερών» που μπορούν να συμβάλουν στην πορεία υλοποίησης της όποιας συμφωνίας προκύψει, αναδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων να έχουν εντονότερο «ρόλο» στις ισορροπίες στην Κύπρο και έτσι στην ευρύτερη περιφέρεια.

  Το έγγραφο που πριν ένα 10ήμερο ο Αϊντε προσπαθούσε να λανσάρει ως «κοινό έγγραφο» (και μετά υποτίθεται ότι επίσημα αποσύρθηκε ως βάση για τις συνομιλίες) αναφέρεται σε «τρίτο μέρος», το δε «πλαίσιο Γκουτέρες» φέρεται να αναφέρει πως χρειάζεται «ένας νέος μηχανισμός εφαρμογής (σ.σ. της επανένωσης) ο οποίος θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου».

  Μεταξύ άλλων, το «πλαίσιο Γκουτέρες» φέρεται να συνιστά στην τουρκοκυπριακή πλευρά να «διαφοροποιήσει το χάρτη σε σχέση με κάποιες τοπικές περιοχές», αλλά και εστιάζει στο θέμα «της αποτελεσματικής συμμετοχής» (στη διακυβέρνηση της «ομόσπονδης Κύπρου»), στη σημασία να συζητηθεί και το ζήτημα της «εκ περιτροπής προεδρίας, όπως έχει απαιτήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την αναλογία 2 προς 1».

  Ολες οι πλευρές εντοπίζουν τα «νέα δεδομένα» που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με το 1960 και από αυτή την πλευρά εξετάζεται και το σχήμα αποχώρησης στρατευμάτων που σήμερα υπάρχουν στο νησί, μεταξύ άλλων και των τουρκικών, με σημαντικές διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και το αν αυτή θα είναι πλήρης ή αν θα πρέπει να επανεξετάζεται.

  Στη βάση αυτή ξεδιπλώνουν την τακτική τους όλες οι αντιπροσωπείες, ιεραρχώντας φυσικά πώς θα προστατεύσουν τα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προτάσσει επίμονα τη χάραξη «Συμφώνου Φιλίας» για τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας, μάλιστα - σύμφωνα με πληροφορίες - «σε ένα εύρος θεμάτων, όπως μετανάστευση, απειλές από τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές κ.ά.» Πρόκειται για σχήματα αντίστοιχα με αυτά των γνωστών «τριγώνων» με Ισραήλ - Κύπρο, ή Ισραήλ - Αιγυπτο, που αποσκοπούν στη λεηλάτηση του φυσικού πλούτου των λαών και, με δεδομένες τις σοβαρές αντιθέσεις των αντίστοιχων αστικών τάξεων, ανοίγουν το δρόμο σε νέα, ακόμα πιο επικίνδυνα για τους λαούς παζαρέματα.

  «Ευελιξία» και «ανταπόκριση»

  Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως «αν είναι να υπάρξει λύση, πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας... Επανειλημμένα ασκήσαμε επίδραση ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα, ταυτόχρονα και με τη μορφή πακέτου, για να κερδίσουμε χρόνο. Επιδείξαμε καλές προθέσεις και ευελιξία, αλλά αυτό χρειάζεται να βρει ανταπόκριση. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

  Από τη μεριά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς δήλωσε προχτές ότι «κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε. Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει».

  Στο μεταξύ, χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους».

  Ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης εστίαζε πάντως στον «εποικοδομητικό ρόλο» που οι δύο πλευρές (στην Κύπρο) έχουν διαδραματίσει για να φτάσουν σήμερα οι συνομιλίες στο σημείο όπου βρίσκονται, τονίζοντας πως η Μέι «επανέλαβε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί», προσθέτοντας ότι «κάθε συμφωνία απαιτεί όλες οι πλευρές να δείξουν ηγετική ικανότητα και ευελιξία, αλλά και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει μια διευθέτηση». Βεβαίως, ούτε λόγος να γίνεται για τη συνέχιση της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στο νησί.

  Ενημέρωση από Κοτζιά

  Αργά χτες βράδυ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Εχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί». Είπε ακόμα ότι ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση «την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει». Κατέληξε λέγοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Εχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων»...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ KYΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ: Τακτικισμοί και παζάρια απ' όλες τις πλευρές Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top