• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

    Στοιχεία ΕΦΚΑ για απασχόληση – αμοιβές: Με 330 ευρώ μέσο μισθό 600.000 μισθωτοί - Νέα αύξηση κατά 14,37% μέσα σε ένα χρόνο για τη μερική απασχόληση

    Πηγή: rizospastis.gr

    Την καταβαράθρωση των μισθών και τη δραματική αύξηση της υποαπασχόλησης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της απασχόλησης και για τον μήνα Σεπτέμβρη του 2016, τα οποία δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΕΦΚΑ.

    Οπως προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, τον περασμένο Σεπτέμβρη, με μερική απασχόληση εργάζονται 604.513 μισθωτοί, ποσοστό 29,1% του συνόλου των μισθωτών, με το μέσο μισθό να είναι μόλις 394,8 ευρώ μεικτά! Δηλαδή, τρεις στους δέκα μισθωτούς, επιβιώνουν με περίπου 330 ευρώ το μήνα, αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

    Η μέση απασχόληση σε αυτήν την ομάδα μισθωτών είναι 16,85 μέρες εργασίας.

    Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η όποια αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, αντίθετα με τους ψεύτικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ενισχύεται η πλήρης απασχόληση έναντι της μερικής.

    Ετσι, συγκρίνοντας τον Σεπτέμβρη του 2016 με τον Σεπτέμβρη του 2015, προκύπτει πως, ενώ ο συνολικός αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,54%, η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 3,91%, ενώ η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,37% (!). Δηλαδή, η εμφανιζόμενη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, η οποία, στο πλαίσιο του συνολικότερου χτυπήματος των μισθών από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, οδηγεί σε αμοιβές με τις οποίες δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες του εργαζόμενου.

    Νέα υποχώρηση στον μέσο μισθό και τη μέση απασχόληση

    Επιπλέον, καθώς στην πλήρη απασχόληση δεν καταγράφεται ξεχωριστά η εκ περιτροπής εργασία, η οποία διευρύνεται όπως διευρύνεται και η μερική απασχόληση, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη γενική αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων μισθωτών, η μέση απασχόληση, δηλαδή οι μέρες ασφάλισης στις κοινές επιχειρήσεις - συγκρίνοντας Σεπτέμβρη του 2015 και του 2016 - υποχωρεί κατά 1,25%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και ο μέσος μισθός κατά 2,71%. Αυτή είναι η... «επιστροφή στην κανονικότητα» που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντεργατική επίθεση των προκατόχων της.

    Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, με πλήρη απασχόληση το Σεπτέμβρη του 2016 δούλευαν 1.476.303 μισθωτοί, με τον μέσο μισθό να ανέρχεται στα 1.162,1 ευρώ μεικτά και την μέση απασχόληση να φτάνει τις 23,19 μέρες ασφάλισης. Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτούς τους εργαζόμενους περιλαμβάνονται και αυτοί που, ενώ δουλεύουν πλήρες ωράριο, μπορεί να εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή στην πράξη να υποαπασχολούνται, γεγονός που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το ποσοστό των μισθωτών με υποαπασχόληση και ευέλικτη σχέση εργασίας.

    Ο μέσος μισθός συνολικά για τους 2.078.649 μισθωτούς ήταν 940,19 ευρώ μεικτά, δηλαδή αν αφαιρέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου (περίπου 16%), ο μέσος μισθός για το σύνολο των μισθωτών της χώρας διαμορφώνεται στα 850 ευρώ και αυτά προ φόρων. Η μεγαλύτερη απασχόληση καταγράφεται στο Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο (21,29% του συνόλου των μισθωτών), στα Ξενοδοχεία και Εστιατόρια (20,13%) και στη Μεταποιητική Βιομηχανία (13,29%).
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Στοιχεία ΕΦΚΑ για απασχόληση – αμοιβές: Με 330 ευρώ μέσο μισθό 600.000 μισθωτοί - Νέα αύξηση κατά 14,37% μέσα σε ένα χρόνο για τη μερική απασχόληση Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top