• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

  (N)τροπολογίες και αθλιότητες: Η κυβέρνση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ολοκληρώνει με πραξικοπηματικές διαδικασίες τα «προαπαιτούμενα» της «αξιολόγησης»

  Πηγή: imerodromos.gr

  Με απαράδεκτες, πραξικοπηματικές, διαδικασίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προωθεί σήμερα (Παρασκευή 9 Ιουνίου) στη Βουλή,  την ψήφιση πέντε σημαντικών, ιδιαιτέρως αντιλαϊκών, ρυθμίσεων, που εντάσσονται στο 4ο μνημόνιο. Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών είναι το πάγωμα (μετά τη μείωση) των συντάξεων ως το 2022, η παραπομπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις καλένδες, η περαιτέρω διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η δυνατότητα επίσπευσης του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, από το 2019 (και όχι από το 2020) αν κριθεί αναγκαίο από τους δανειστές.

  Δεν είναι, όμως, μόνον το περιεχόμενο των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Είναι και ο τρόπος που η κυβέρνηση αποφάσισε να τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Έτσι, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προωθούνται ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο»!

  Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Βουλής, οι τροπολογίες θα συζητηθούν με κατεπείγουσα διαδικασία, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και ομιλίας των βουλευτών.

  Οι τροπολογίες  

  Για τις συντάξεις. Η εισηγητική έκθεση αναφέρει: «από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ» για να πιαστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων και για αυτό το λόγο «μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών».

  Για τις συλλογικές συμβάσεις. Στο κείμενο αναφέρεται πως «με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το ΜΠΔΣ, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20.8.2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος». Συνεπώς η επαναφορά των συλλογικών διπραγματεύσεων μετατίθεται στο άδηλο μέλλον.

  Για το αφορολόγητο. Σκοπός της τροπολογίας είναι με σαφέστερη διατύπωση να ξεκαθαριστεί ότι αν κριθεί αναγκαίο η μείωση του αφορολόγητου ορίου μπορεί να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020.  Αυτό θα αποφασιστεί το 2018 σε συμφωνία με το ΔΝΤ και του ευρωπαϊκούς θεσμούς, με κριτήριο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019. Σε αυτή την περίπτωση οι μειώσεις των συντάξεων θα αρχίσουν από το 2019 και όχι από το 2020.

  Για τους πλειστηριασμούς. Με τη σχετική τροπολογία διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού κατοικιών, ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οφειλετών του δημοσίου, ή των τραπεζών.
   
  Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Απαγορεύεται να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης ορίζεται η υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.

  Το ΚΚΕ καταγγέλλει και αποχωρεί

  Η συζήτηση των τροπολογιών άρχισε σήμερα το πρωί και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 5 μ.μ. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει τις άθλιες απαράδεκτες πραξικοπηματικές διαδικασίες που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, αλλά και το περιεχόμενο των τροπολογιών και αποχωρεί από τη διαδικασία.

  «Όλοι σήμερα έξω από τη Βουλή στις 3.30 μ.μ.. Δεν πρόκειται να τηρήσουμε σιγήν ιχθύος», επισημαίνει το ΠΑΜΕ καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: (N)τροπολογίες και αθλιότητες: Η κυβέρνση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ολοκληρώνει με πραξικοπηματικές διαδικασίες τα «προαπαιτούμενα» της «αξιολόγησης» Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top