• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

    KINA – ΗΠΑ: Νέες τριβές με επίκεντρο τη Νότια Σινική Θάλασσα

    Τεχνητό κινεζικό νησί στη Νότια Σινική Θάλασσα
    Πηγή: 902.gr

    Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η διπλωματία της Κίνας για αυτά που χαρακτήρισε «ανεύθυνα σχόλια» σχετικά με τη Νότια Σινική Θάλασσα από πλευράς του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μια σύνοδο για την ασφάλεια στην Ασία το Σαββατοκύριακο.

    Στην ομιλία του ο Μάτις κατηγόρησε την Κίνα ότι αντιμετωπίζει με περιφρόνηση τα συμφέροντα άλλων χωρών και ότι αψηφά το διεθνές δίκαιο. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σιγκαπούρη, ο Μάτις είπε ότι η κατασκευή και η στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα υπονομεύουν την ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας.

    Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ, δήλωσε ότι η κατασκευή εγκαταστάσεων από την Κίνα στο αρχιπέλαγος Σπράτλι στη Νότια Σινική Θάλασσα αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους εκεί, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων του Πεκίνου.

    Η Χουά Τσουνγίνγκ πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Κίνας δεν έχουν καμιά σχέση με τον μιλιταρισμό, σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού ΥΠΕΞ αργά το βράδυ της Κυριακής.

    Η Χουά σημείωσε ότι οι χώρες που βρέχονται από τη Νότια Σινική Θάλασσα καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης, όμως άλλοι εκτός της περιοχής «έχουν στόχο να αποτρέψουν αυτή την τάση, κάνοντας επανειλημμένα λαθεμένα σχόλια, αγνοώντας τα γεγονότα και κάνοντας το άσπρο μαύρο με εντελώς υστερόβουλα κίνητρα».

    Η Χουά ανέφερε πως το Πεκίνο πάντοτε σεβάστηκε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αλλά αντιτίθεται σε επιδείξεις ισχύος στη Νότια Σινική Θάλασσα που εγείρουν απειλές για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας.

    (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters)
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: KINA – ΗΠΑ: Νέες τριβές με επίκεντρο τη Νότια Σινική Θάλασσα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top