• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

    Έτσι αρχίζουν οι πόλεμοι - Μετά από έναν αποτυχημένο αποκλεισμό η Σαουδική Αραβία προκαλεί το Κατάρ με τελεσίγραφο

    του Knut Mellenthin
    Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας
    Πηγή: junge Welt, 24.06.2017 - orizondas.blogspot.co.uk

    Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της όξυναν την καμπάνια τους τη Παρασκευή ενάντια στο Κατάρ με μια εκτενή λίστα αιτημάτων. Η μορφή και το περιεχόμενό τους μοιάζει με το τελεσίγραφο προς την Σερβία, με το οποίο η Αυστρία προκάλεσε την κρίση του 1914 που οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο σαουδαραβικός βασιλικός οίκος, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, διέκοψαν χωρίς εμφανή επίκαιρη αφορμή τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Ταυτόχρονα, από τους πολίτες αυτών των τεσσάρων κρατών που ζουν στο μικρό πριγκιπάτο, τούς ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε 14 ημέρες. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έκλεισαν τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά τους με το Κατάρ, απαγόρευσαν τις αεροπορικές εταιρίες στον εναέριο χώρο τους και διέκοψαν το εμπόριο για όλα τα προϊόντα. Το Κατάρ ναι μεν έχει στατιστικά το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, κατά τα άλλα όμως δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Ιδιαίτερα ο εφοδιασμός των κατοίκων με τρόφιμα εξαρτιόνταν μέχρι τώρα σχεδόν αποκλειστικά από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

    Το Κατάρ μέχρι τώρα ξεπέρασε καλά την κρίση που προκλήθηκε από τους αντιπάλους του. Οι προμηθευτές βασικών μέσων διατροφής, κρέατος, φρέσκων λαχανικών και φρούτων, αντικαταστάθηκαν αμέσως από το Ιράν μέσω θαλάσσης, που βρίσκεται μερικά μόνο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και την Τουρκία. Με την Τουρκία το πριγκιπάτο συνεργαζόταν ήδη όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία λόγω μιας συμφωνίας που κλείστηκε το 2014 είναι έτοιμη να κατασκευάσει στο Κατάρ μια στρατιωτική βάση. Την Πέμπτη έφτασε εκεί το πρώτο μικρό τμήμα τούρκων στρατιωτών.

    Πολιτικά, η σαουδαραβική καμπάνια που διεξήχθη ενάντια στο Κατάρ, στην οποία προσχώρησαν μόνο ένας αισθητά μικρός αριθμός άλλων μουσουλμανικών κρατών, φάνηκε ότι ήδη έχει αποτύχει. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του πριγκιπάτου απέρριψε τις διαπραγματεύσεις όσο διάστημα δεν είναι εμφανής κάποια πρόοδος για την άρση του αποκλεισμού ενάντια στη χώρα του. [Σύμφωνα μ’ αυτόν] σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε βασικά ζητήματα.

    Το τελεσίγραφο των 13 σημείων που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, φαίνεται σ’ αυτό το φόντο ως μια περιπετειώδης φυγή προς τα μπρος. Από το Κατάρ ζητείται στην αρχή η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, η απέλαση όλων των μελών της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς και η διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας –τόσο με το Ιράν όσο και με την Τουρκία. Η τουρκική βάση πρέπει να διαλυθεί.

    Παραπέρα, το πριγκιπάτο πρέπει να κλείσει τον σταθμό Αλ Τζαζίρα που βρίσκεται στην πρωτεύουσά του Ντόχα και να διακόψει όλες τις σχέσεις με την παλαιστινιακή Χαμάς, με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και την Μουσουλμανική Αδελφότητα που δραστηριοποιείται διεθνώς. Άλλα σημεία αφορούν στην έκδοση εξόριστων πολιτικών της αντιπολίτευσης εκείνης της ομάδας κρατών στην οποία ηγεμονεύει η Σαουδική Αραβία.

    Απαιτείται η υπαγωγή του Κατάρ σε ένα σύστημα ελέγχου διάρκειας δώδεκα ετών –με «ελέγχους», που τον πρώτο χρόνο θα είναι μηνιαίοι, στη συνέχεια θα λαμβάνουν χώρα σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, και στο τέλος μόνο μια φορά το χρόνο. Ήδη την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Ενωμένων Εμιράτων προσκάλεσε τις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη να συμμετάσχουν στην επιτήρηση του μικρού κράτους.

    Το Κατάρ θα πρέπει να εγκρίνει το τελεσίγραφο μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Στην πιθανή περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στο αίτημα, δεν εκφράζεται απειλή για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Έτσι αρχίζουν οι πόλεμοι - Μετά από έναν αποτυχημένο αποκλεισμό η Σαουδική Αραβία προκαλεί το Κατάρ με τελεσίγραφο Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top