• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

    Δυναμικά άνοιξαν οι πύλες του Φεστιβάλ των Αναιρέσεων - Πλούσιο το πολιτικό και το πολιτιστικό πρόγραμμα σήμερα και την Κυριακή

    της Πένης Γαλάνη
    Πηγή: prin.gr

    Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η πρώτη μέρα του φεστιβάλ Αναιρέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στην Αθήνα, η Γεωπονική Σχολή αποτέλεσε για ακόμη μια φορά ένα κέντρο πολυάριθμων πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που επιδιώκει να αποτελέσει τόπο συνάντησης της νεολαίας και των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

    Τον παλμό της πρώτης μέρας έδωσε αναμφίβολα η μεγάλη εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που στηρίχθηκε από πλήθος κόσμου, με τίτλο «Η εμπειρία του Οκτώβρη οδηγός για τις νέες εφόδους στον ουρανό. Επανάσταση, Πρωτοπορία, Κομμουνισμός από τη σκοπιά των σημερινών αναμετρήσεων». Οι ομιλητές Βασίλης Μηνακάκης (μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), Δημήτρης Μπελαντής (Δικηγόρος και συγγραφέας) καθώς και ο Περικλής Παυλίδης (Καθηγητής του ΑΠΘ και συγγραφέας) έδωσαν τον τόνο της εκδήλωσης γύρω από την ανάγκη να αποτελέσει το μεγάλο άλμα της επανάστασης του Οκτώβρη πηγή έμπνευσης, γνώσης αλλά και συμπερασμάτων για νέα, μεγαλύτερα άλματα, θέτοντας παράλληλα την ανάγκη για μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική.

    Στο χώρο του φεστιβάλ βρίσκονται, επίσης, διάφορα περίπτερα με κολάζ, κείμενα κόμιξ καθώς και διάφορες άλλες παρεμβάσεις που έφτιαξαν μέλη αλλά και φίλοι της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και το βιβλιοπωλείο με τη συμμετοχή διαφόρων εκδόσεων, fanzine και πολλών βιβλίων όπου κέντρισε το ενδιαφέρον των φιλοξενουμένων. Στο χώρο του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, διατίθενται και τα δύο τεύχη των Τετραδίων Μαρξισμού, μιας προσπάθειας για μια νέα περιοδική, θεωρητική και πολιτική επιθεώρηση και συμβολή στον μαχόμενο μαρξισμό, που σε αυτό το τεύχος έχουν αφιέρωμα στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή επανάσταση. Εκεί όμως βρίσκεται και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Αναιρέσεις με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία: Πρόσημο και Προοπτικές» και πληθώρα άρθρων που καταπιάνονται με ζητήματα της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, πολιτικών αλλά και φιλοσοφικών προεκτάσεων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, φιλοξενείται στο χώρο πληθώρα συλλογικοτήτων.
    Το μουσικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεκίνησε με δυνατές συγκινήσεις. Στη σκηνή του hip-hop, το live άνοιξαν οι Zoro&Buzz και στη συνέχεια οι Rationalistas ξεσήκωσαν τα πλήθη με τους ήχους του ταξικού hip-hop. Ακολούθησαν οι Social Waste και ο Βέβηλος που με τη δυναμική παρουσία και τον πολιτικό τους στίχο έκαναν την «πίσω» σκηνή να πάρει φωτιά! Στην άλλη σκηνή, η Μελίνα Κανά και η Φωτεινή Βελεσιώτου μας ταξίδεψαν με τις φωνές και τις ερμηνείες τους! Τη σκηνή μαζί τους μοιράστηκαν η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή. 
    Αναιρέσεις 2017, Αθήνα, Γεωπονική

    Πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον είναι το πολιτικό αλλά και το πολιτιστικό πρόγραμμα των «Αναιρέσεων», τόσο σήμερα Σάββατο 3/6, όσο και την Κυριακή. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Στις 7.30 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Ο πόλεμος στη γειτονιά μας. Για μια αντιπολεμική διεθνιστική απάντηση». Στην εκδήλωση αυτή, θα «φιλοξενηθεί» ο Μοχάμεντ Κατίμπ στέλεχος της Παλαιστινιακής Νεολαίας, υπεύθυνος του δικτύου υπεράσπισης για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων Samidoun στην Ελλάδα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Επιπλέον τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος εκ μέρους της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης. Στο μουσικό πρόγραμμα, από τις 9 μ.μ. και μετά στην πρώτη σκηνή θα ανέβουν ο Quantic, ο Stiko, o Kill Emil και η Mamaletta, η μουσική κολλεκτίβα των Wolfy Funk Project με τον MC Yinka, o εκρηκτικός Blend Mishkin και οι Roots Evolution με τον BNC aka Jeff Gonzalez (Smoke), οι Andyfellaz των Billa Qause και Νίκου Μαρτζιώκα και ο εμβληματικός Cayetano αναλαμβάνουν δράση σε ένα χορευτικό πάρτυ μέχρι το πρωί!

    Ταυτόχρονα, στην άλλη σκηνή, οι αγαπημένοι γνώριμοι αυτού του Φεστιβάλ, οι Χειμερινοί Κολυμβητές μαζί με τη Μπάντα της Φλώρινας θα μας χαρίσουν μια μοναδική συνάντηση που η Αθήνα σπάνια μπορεί να παρακολουθήσει. Η βραδιά θα έχει μεγάλη διάρκεια με τη σκυτάλη να παίρνουν οι Φυστικί Σαλόνι σε ένα εξαιρετικά ανεβαστικό παραδοσιακό-νησιώτικο γλέντι..

    ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

    «Δεν μας αξίζει το σκοτάδι που ζούμε… Είμαστε το μέλλον και δε θα υποταχθούμε. Οι πολλαπλές εκφράσεις του κινήματος της νεολαίας», τιτλοφορείται η κεντρική πολιτική εκδήλωση της Κυριακής 4/6, η οποία ξεκινά στις 7.30 μ.μ. Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν οι Κώστας Τριχιάς (νΚΑ), Δημήτρης Κοσκινάς (ΑΡΙΣ), Χρήστος Ξαγοράρης (ΑΡΑΝ) και Αντώνης Φάρας (Ανασύνθεση ΟΝΡΑ). Την τελευταία μέρα, στο πολιτιστικό πρόγραμμα τη σκυτάλη παίρνουν οι εξ’ Αμερικής ορμώμενους Karma to Burn, οι Naxatras, οι Chickn και οι Sexy Christians. Παράλληλα, στη δεύτερη σκηνή, μετά από την stand up comedy παράσταση των Μιχάλη Μαθιουδάκη και Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, το «λόγο» θα πάρουν οι gravitysays_i, η Sofia Sarri και οι M.A.t.E.

    Το φεστιβάλ «Αναιρέσεις» της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, επιστρέφει και φέτος, για ένατη συνεχή χρονιά για τα Γιάννενα, στο γνωστό του ραντεβού του Ιουνίου, στο θεατράκι της Σκάλας. Πάντα ελεύθερες και πάντα ρηξιακές, οι «Αναιρέσεις» ήταν από τα πρώτα φεστιβάλ που εκτός από την ανατρεπτική πρόταση στην πολιτική συζήτηση και τον πολιτισμό, συνέβαλαν καθοριστικά στη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου στην πόλη. Φέτος, στις 9 και 10 Ιουνίου, το διήμερο περιλαμβάνει εκδηλώσεις, συναυλίες όπως και κάθε χρόνο, πολυποίκιλες και άκρως ενδιαφέρουσες. Την Παρασκευή 9 του μήνα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το εργαστήρι για την τέχνη γύρω από την Οκτωβριανή επανάσταση και συνεχίζονται στις 8 μ.μ. με την εκδήλωση με τίτλο «1917-2017: η εμπειρία του Οκτώβρη, οδηγός για τις νέες εφόδους στον ουρανό». Θα μιλήσουν οι Δ. Γρηγορόπουλος (μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), ο Λέανδρος Μπόλαρης (μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα Κάτω») και ο Νίκος Μαντέλας (μέλος του ΚΣ της νΚΑ). Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι με τους Τάσο Πουλή, Κώστα Τσιμπούκη και Δώρα Βέτσου και παραδοσιακό γλέντι, με τη «Βουκολική διαταραχή».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Δυναμικά άνοιξαν οι πύλες του Φεστιβάλ των Αναιρέσεων - Πλούσιο το πολιτικό και το πολιτιστικό πρόγραμμα σήμερα και την Κυριακή Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top