• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

  ΝΑΤΟΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ: Σχεδιάζει την επόμενη φάση «επιχειρήσεων ασφάλειας» στη θάλασσα...

  ...ενώ εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο για τον έλεγχο πηγών και διαύλων της Ενέργειας
  Το αντικείμενο του επικείμενου συνεδρίου είναι ο σχεδιασμός της «ασφάλειας» των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή. (φωτ. από πρόσφατη άσκηση ναυτών αμερικάνικου αντιτορπιλικού στις υποδομές του ΚΕΝΑΠ)
  Πηγή: rizospastis.gr

  Λίγα 24ωρα μένουν έως το 8ο ετήσιο συνέδριο του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα της Κρήτης, που γίνεται στις 6 - 8/6, με αντικείμενο την «ασφάλεια» των ευρωατλαντικών μονοπωλίων και των επιχειρηματικών σχεδίων στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου.

  Πρόκειται για χώρο και στόχο όπου διεκδικεί ρόλο - και με τις Ενοπλες Δυνάμεις της - και η ντόπια αστική τάξη, παρατάσσοντάς τες στην εν λόγω ζώνη, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για την «ασφάλεια» των πηγών και διαύλων της Ενέργειας και του εμπορίου αλλά και για τον στρατηγικό της στόχο, μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

  Αλλωστε, το ίδιο το ΚΕΝΑΠ και η λειτουργία του εδώ αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη αυτής της πρεμούρας της. Θυμίζουμε ότι το Κέντρο παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

  Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ». Π.χ. αρχές της βδομάδας το επισκέφτηκε ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ («Supreme Allied Commander Transformation» - SACT, νούμερο 2 στρατιωτικός διοικητής της λυκοσυμμαχίας), Denis Mercier.

  Με «θεματολογία» ενεργότερης εμπλοκής

  Σχετικά με το Συνέδριο, η διοίκηση του ΚΕΝΑΠ απέστειλε εδώ και καιρό στο ΓΕΕΘΑ, τα στρατηγεία και τις διοικήσεις του ΝΑΤΟ, πρεσβείες, άλλους παράγοντες και κέντρα, σχετικό ενημερωτικό υλικό για το επερχόμενο συνέδριο, με θέμα «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων ασφάλειας στη θάλασσα ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και να αντιμετωπιστούν οι εξελισσόμενες απειλές στη θάλασσα».

  Επισήμως, σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι να βοηθήσει και να εμβαθύνει στη συζήτηση για αυτά τα θέματα και να προωθήσει «λύσεις». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε 4 θεματικές:

  • «Προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».
  • «Ευκαιρίες για συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το κοινό συμφέρον ενός πιο ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος».
  • «Η στρατηγική νότια κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή και συνεργασία των εταίρων».
  • «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας και η εφαρμογή των σχετικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπως αναφέρονται στο δημόσιο ανακοινωθέν».
  Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ως ομιλητές του συνεδρίου εμφανίζονται υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κρατών - μελών τους, των ΗΠΑ, της INTERPOL, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων. Π.χ. στέλεχος της γερμανικής «Thyssenkrupp» θα αναλύσει το ρόλο των υποβρυχίων στις επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, με έμφαση στη Μεσόγειο.

  Μέρος παίρνουν και επιστήμονες, π.χ. πανεπιστημιακός από τον Καναδά, που σηματοδοτώντας και γύρω από το τι γίνεται όλη αυτή η κινητοποίηση στρατιωτικών δυναμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αναπτύξει το θέμα «Τα γεωλογικά φαινόμενα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσογειακή λεκάνη».

  Να καταγραφεί, και ως δείγμα ότι μεθοδεύουν συστηματικά την προετοιμασία τους πάνω σ' αυτά τα μέτωπα, ότι το 8ο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ δένει θεματολογικά με το το 6ο συνέδριό του, του 2015, που πραγματεύτηκε τις «Τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον», που αντανακλούσε από τότε το αυξημένο ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τον έλεγχο, και με στρατιωτικά μέσα, πηγών Ενέργειας, εγκαταστάσεων, αγωγών και διαύλων.

  Τέλος, μια εικόνα της σημασίας και της απήχησης που έχουν τα συνέδρια του ΝΑΤΟικού κέντρου δίνει και το γεγονός ότι στο περσινό, 7ο συνέδριο (με θέμα «Προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια προερχόμενες από το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα») συμμετείχαν 155 σύνεδροι από την Ελλάδα, 24 κράτη - μέλη και οργανισμούς του ΝΑΤΟ, κράτη εκτός Συμμαχίας, οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας.

  Με αναβαθμισμένο ρόλο στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

  Στο μεταξύ, την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναλάβει «αναβαθμισμένους ρόλους» στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών αποτυπώνει και το γεγονός ότι οι ΕΔ ανέλαβαν ηγετικό ρόλο και σε μια ακόμα κρίσιμης σημασίας διαδικασία του ΝΑΤΟ: Την τυποποίηση της εκπαίδευσης, των οπλικών μέσων και των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

  Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στελέχη του επισκέφτηκαν την έδρα των Πολωνικών Αρχών Τυποποίησης στη Βαρσοβία, και συμφώνησαν τη συνδιοργάνωση «εκπαιδευτικών ενοτήτων τυποποίησης ΝΑΤΟ», οι οποίες προγραμματίζεται να γίνουν στο ΚΕΝΑΠ από τον Οκτώβρη, με τη διεξαγωγή πιλοτικού σχολείου.

  «Οι ανωτέρω δράσεις προκύπτουν από την εφαρμογή του πλαισίου υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού ΝΑΤΟ για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και τυποποίησης της Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σε συνεργασία με την Πολωνία ανέλαβαν, στο επίπεδο της Ανώτατης Επιτροπής Τυποποίησης ΝΑΤΟ ("Committee for Standardization" - CS), το ρόλο των επικεφαλής κρατών ("lead nations"), με σκοπό τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσεως ενίσχυσης της εκπαίδευσης στην τυποποίηση ΝΑΤΟ», αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΝΑΤΟΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ: Σχεδιάζει την επόμενη φάση «επιχειρήσεων ασφάλειας» στη θάλασσα... Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top