• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

    Αμερικανο-ιρανική κόντρα με φόντο τη φονική επίθεση στην Τεχεράνη

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
    Νέο «λάδι στη φωτιά» της έντασης στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις προκάλεσαν τα συλλυπητήρια του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα της προχτεσινής διπλής επίθεσης στην Τεχεράνη, με τουλάχιστον 16 νεκρούς και πάνω από 40 τραυματίες, καθώς συνοδεύτηκαν από αιχμές και κατηγορίες σε βάρος του Ιράν.

    «Θλιβόμαστε και προσευχόμαστε για τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράν και για τον ιρανικό λαό που περνά τέτοιες δύσκολες μέρες. Σημειώνουμε όμως πως τα κράτη που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ρισκάρουν να πέσουν θύματα του κακού που προωθούν», έγραφε η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ, ενώ νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια για τα θύματα της διπλής φονικής επίθεσης στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι «η διαφθορά της τρομοκρατίας δεν έχει θέση σε έναν ειρηνικό, πολιτισμένο κόσμο».

    Την ίδια ώρα όμως που εκφράζονταν συλλυπητήρια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προωθούσαν στο Κογκρέσο προς ψήφιση νομοσχέδιο με νέες κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται στο πυραυλικό πρόγραμμα, αλλά και κατά των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης».

    «Απεχθή» τα συλλυπητήρια του Τραμπ, λέει ο Ζαρίφ

    Ωστόσο τα «συλλυπητήρια» του Τραμπ, επειδή ακριβώς συνοδεύονταν και από αιχμές για τη σχέση του Ιράν με την «τρομοκρατία», απορρίφθηκαν ως «απεχθή» από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Απεχθής ανακοίνωση του Λευκού Οίκου... Ο ιρανικός λαός απορρίπτει τέτοιες αμερικανικές εκδηλώσεις "φιλίας"», ήταν το σχόλιο που ανάρτησε στο twitter ο Ιρανός αξιωματούχος.

    Η ιρανική ηγεσία, παράλληλα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Σαουδικής Αραβίας για πιθανή σχέση της με τους δράστες της διπλής φονικής επίθεσης στο ιρανικό Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη.

    Οι «Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης» κατηγόρησαν τη σαουδαραβική μοναρχία πως είναι πίσω από τη διπλή επίθεση, δίχως να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες. Ιρανικά ΜΜΕ ωστόσο υπενθύμισαν τις περίεργες δηλώσεις που είχε κάνει στις αρχές του περασμένου Μάη ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και δεύτερος διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πως «ο πόλεμος πρέπει να διεξαχθεί εντός των συνόρων του Ιράν, προτού φτάσει στη Σαουδική Αραβία». Η δήλωση Σαλμάν είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιρανού ομολόγου του, Χοσεΐν Ντεγκάν, που προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Σαουδική Αραβία πράξει κάτι εναντίον της Τεχεράνης, το Ιράν «δεν θα αφήσει περιοχή ανέγγιχτη» εκτός από τις (ιερές για τους μουσουλμάνους) πόλεις Μεδίνα και Μέκκα.

    Τη θεωρία της πιθανής διασύνδεσης των προχτεσινών επιθέσεων στην Τεχεράνη με τη Σαουδική Αραβία υποστήριξε χτες σε δηλώσεις του ο Αμερικανός αναλυτής Στέφεν Λέντμαν από το «Ερευνητικό Κέντρο για την Παγκοσμιοποίηση» στο Ιλινόις, μιλώντας σε δημοσιογράφους του ιρανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Tasnim». «Είναι πολύ πιθανό η Σαουδική Αραβία να αναμείχθηκε, αλλά αμφιβάλλω ότι αυτό έγινε δίχως έγκριση των ΗΠΑ. Μπορεί οι δύο αυτές χώρες και το Ισραήλ να ήταν πίσω από ό,τι συνέβη», τόνισε ο Λέντμαν.

    Συλλυπητήρια Ασαντ στον Ροχανί

    Χτες, πάντως, η ιρανική ηγεσία συνέχισε να δέχεται συλλυπητήρια από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, η Σιγκαπούρη, η Κίνα και η Συρία. Μάλιστα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ τηλεφώνησε στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και καταδικάζοντας τις επιθέσεις, τονίζοντας πως τέτοια γεγονότα (όπως οι προχτεσινές επιθέσεις) «αποκαλύπτουν τις αδυναμίες των εχθρών του Ιράν». Ο Ροχανί χαιρέτισε από τη μεριά του τις νίκες του συριακού στρατού κατά της «τρομοκρατίας», επισημαίνοντας πως Ιράν και Συρία «είναι στο ίδιο μέτωπο πολέμου ενάντια στους τρομοκράτες».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αμερικανο-ιρανική κόντρα με φόντο τη φονική επίθεση στην Τεχεράνη Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top