• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

  Τεράστια κατολίσθηση στο Ορυχείο του Αμυνταίου - Σε έκτακτη ανάγκη τέθηκε η δημοτική κοινότητα - Εκκένωση του χωριού Αγίων Αναργύρων

  Φωτο: kozani.tv
  Πηγή: prlogos.gr

  Τεράστιες μάζες εδάφους αποκολλήθηκαν και μετακινήθηκαν σε απόσταση τουλάχιστον 40 μ., στη μεγάλη κατολίσθηση που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. 
   Video: kozani.tv
  Οι μάζες καταπλάκωσαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς τρεις γιγάντιους καδοφόρους εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές. Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκαν σπίτια του οικισμού Αναργύρων, τα οποία βρίσκονται από την πλευρά του ορυχείου. 
   Video - Φωτο: kozani.tv
  ***
  Ολική εκκένωση των Αγίων Αναργύρων Φλώρινας λόγω της κατολίσθησης-Έρχεται ο Γιώργος Σταθάκης

  Πηγή: prlogos.gr

  Η εκκένωση των Αγίων Αναργύρων ξεκίνησε σταδιακά από το πρωί, όπου και τέθηκε σε έκτακτη ανάγκη η δημοτική κοινότητα μετά την τεράστια κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας λόγω των εγκαινίων της Σχολής Πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας βρέθηκαν εκεί και διαπίστωσαν την επικινδυνότητα παραμονής στον οικισμό.

  Ήδη 70 κάτοικοι μένουν στον Παντελίδη και 50 στο Αμύνταιο, ενώ πολλοί έχουν πάει Πτολεμαΐδα, όπου κι έχουν σπίτια.Μετά από φωνές καλύφθηκαν και τα έξοδα διαμονής των κατοίκων στα ξενοδοχεία, αν και αρχικά επικρατούσε ένα αλαλούμ.Αύριο το πρωί αναμένεται η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ.Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος στις δύο επισκέψεις του στην περιοχή δεν είχε στην προτεραιότητά του τις μετεγκαταστάσεις.

  Ι.Π.

  Επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ για το ορυχείο Αμυνταίου

  Σήμερα 10/6/2017 και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017. Παρά ταύτα η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

  Η ΔΕΗ σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του. Παράλληλα έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού. Επισημαίνεται ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν.

  ***
  Ώρα μηδέν για τον οικισμό των Αναργύρων. Εκκενώνεται ο οικισμός μετά τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, Κοτζιάς και Τόσκας επισκέφθηκαν τους κατοίκους

  Πηγή: kozani.tv

  Την εκκένωση του Οικισμού Αναργύρων που συνορεύει με το ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο διέταξε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας μετά από επίσκεψή του στο σημείο με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

  Μετά την μεγάλη καταστροφική κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου το χωριό "βουλιάζει" με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αγανακτισμένοι και φοβισμένοι και με την ανάγκη της μετεγκατάστασης να είναι επιτακτική.

  Δείτε το βίντεο του www.kozani.tv
  ***
  Αυτοψία Παναγιωτάκη στην κατολίσθηση του ορυχείου, με λεωφορεία της ΔΕΗ μεταφέρονται οι κάτοικοι των Αναργύρων σε ξενοδοχεία της περιοχής

  Πηγή: kozani.tv

  Αυτοψία στην κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου πραγματοποίησε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που έφθασε εσπευσμένα στην περιοχή συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εισήλθε στην καρδιά του ορυχείου και περιηγήθηκε σε όλο το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο τον βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης. Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, «τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες».

  Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΔΕΗ «θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές που αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού» και ήδη δύο λεωφορεία της επιχείρησης αναμένεται να μεταφέρουν τους κατοίκους στα ξενοδοχεία της περιοχής.

  Από μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων της επιχείρησης, φαίνεται ότι, εξαιτίας της κατολίσθησης, οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτές που ανέμεναν και αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της από τη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου δεν προσέφεραν κάποια ένδειξη για τέτοιου μεγέθους κατολίσθηση με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της.

  Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των οποίων επιπτώσεών του». Υπογραμμίζει ότι έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών και, εφόσον χρειαστεί, «θα πράξει ό,τι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού».

  Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που αναμένεται να αφιχθεί στην περιοχή.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Τεράστια κατολίσθηση στο Ορυχείο του Αμυνταίου - Σε έκτακτη ανάγκη τέθηκε η δημοτική κοινότητα - Εκκένωση του χωριού Αγίων Αναργύρων Rating: 5 Reviewed By: e kozani
  Scroll to Top