• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

    Έντονες αντιδράσεις για τις καταδίκες μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

    Πηγή: 902.gr

    Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοφανές γεγονός στην Κρήτη, με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου να σέρνονται στα δικαστήρια ανηλίκων, να δικάζονται και να καταδικάζονται με ποινή 80 ωρών κοινωνικής εργασίας για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του σχολείου.

    Πρόκειται για το πολλοστό κρούσμα αυταρχισμού σε βάρος μαθητών και έρχεται να προστεθεί στην καταδίκη μαθητών γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του σχολείου τους τον Οκτώβρη του 2016, στις κλούβες που έστειλαν έξω από σχολεία της Λαμίας για να συλλάβουν μαθητές που περιφρουρούσαν την κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων στην Κεφαλονιά, τα Γρεβενά και το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Το ΚΚΕ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση, να σταματήσει κάθε απειλή και δίωξη προς μαθητές και γονείς που συμπαραστέκονται στους αγώνες των μαθητών και νομοθετικά μέτρα προκειμένου να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών.
    Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, που καταδίκασε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ζητά η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα νέα «μαθητοδικεία».

    Για «κατάπτυστη απόφαση» κάνει λόγο το ΜΑΣ και σημειώνει πως μοναδική απάντηση σ΄ αυτές τις προκλήσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών της είναι η ένταση της συλλογικής διεκδίκησης και ο κοινός αγώνας φοιτητών-μαθητών-εργαζόμενων και η πάλη ενάντια στα αφεντικά, στις ενώσεις τους και τις κυβερνήσεις τους.

    Κάλεσμα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, σε όλο το λαό να καταδικάσει την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

    Η απαράδεκτη απόφαση προκαλεί αντιδράσεις και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Την καταδίκη των μαθητών καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

    Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με την ποινικοποίηση θα σταματήσουν τους αγώνες της νεολαίας τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

    Την καταδίκη του εκφράζει το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

    Παραμένει το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο

    Στο μεταξύ, την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει από πάνω της τις βαρύτατες ευθύνες της για τα «μαθητοδικεία», που φορτώνουν ποινές στις πλάτες 15χρονων μαθητών, σηματοδοτεί η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας για την καταδίκη των τριών μαθητών.

    Το υπουργείο αναγνωρίζει ευθύνες για όλα αυτά αποκλειστικά και μόνο στον διευθυντή του σχολείου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου», σαν να λέει πως θα ήταν θεμιτή μια τέτοια παρέμβαση σε διαφορετική περίπτωση! Για το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο όμως, πάνω στο οποίο πατάει ο αυταρχισμός και το οποίο διατηρεί η παρούσα κυβέρνηση σε όλο του το μεγαλείο, δεν λέει κουβέντα.

    Αξίζει μάλιστα να επισημάνουμε ότι χτες το υπουργείο Παδείας έβγαλε αρχικά μια πρώτη ανακοίνωση, στην οποία υποσχόταν γενικά και αόριστα (χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση) πως θα ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης «να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αναφέρονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες». Μετά από λίγες ώρες, όμως, ακόμα και αυτό το ελάχιστο το «μάζεψε», βγάζοντας «ορθή επανάληψη» της ανακοίνωσης και μιλώντας αποκλειστικά και μόνο για τις ευθύνες του διευθυντή!

    Με άλλα λόγια, ούτε σκέψη δεν υπάρχει για μέτρα που θα σταματήσουν ή έστω θα βάλουν εμπόδια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, η οποία προφανώς συμβαδίζει με την πολιτική που φέρνει νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που στερεί από τα σχολεία εκπαιδευτικούς, υποδομές και από τους μαθητές μια Παιδεία αντίστοιχη των αναγκών τους.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Έντονες αντιδράσεις για τις καταδίκες μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top