• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

    ΗΠΑ – ΣΥΡΙΑ: Η Ουάσιγκτον ενέκρινε την προμήθεια όπλων στους Σύρους Κούρδους μαχητές του YPG

    Κούρδοι πολιτοφύλακες
    Πηγή: Associated Press
    Πηγή: 902.gr

    Νέο λάδι στη φωτιά της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας, αναμένεται να ρίξει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την προμήθεια όπλων στην Κουρδική πολιτοφυλακή «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) στη Συρία «όσο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί μια καθαρή νίκη» στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

    Η απόφαση της Ουάσιγκτον, η οποία ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

    «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες στον τομέα ασφάλειας που εγείρει η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάϊτ, από τη Λιθουανία, όπου βρίσκεται με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποτροπή πρόσθετων κινδύνων ασφάλειας και στην προστασία του νατοϊκού μας συμμάχου», σημειώνει η ανακοίνωση.

    Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», η απόφαση για προμήθεια όπλων στους μαχητές του YPG ελήφθη από την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκας. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δεν αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει η προμήθεια των όπλων στους Σύρους Κούρδους μαχητές.

    Κινητικότητα για τα επόμενα στάδια επιχειρήσεων
    Τεθωρακισμένο του Ιορδανικού Στρατού στα σύνορα με τη Συρία
    Πηγή: Associated Press
    Ανησυχία για νέα πιθανή εστία συγκρούσεων στη μεθόριο Συρίας - Ιορδανίας - Ιράκ προκάλεσε η χτεσινή έντονη κινητικότητα αμερικανικών, βρετανικών και ιορδανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, η κινητικότητα των δυνάμεων αυτών δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας «Πρόθυμος Λέων», που ξεκίνησαν την Κυριακή στην Ιορδανία με τη συμμετοχή περίπου 7.500 στρατιωτών από 20 χώρες της περιοχής και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ από Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

    (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)
    ***
    ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
    Ο εξοπλισμός των YPG θα έχει «αρνητικό αποτέλεσμα» για τις ΗΠΑ, λέει ο Γιλντιρίμ
    Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ
    Πηγή: Associated Press
    Πηγή: 902.gr

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, που πολεμά εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσιγκτον.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί τις ΗΠΑ να χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση.

    «Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, αυτή θα έχει ασφαλώς συνέπειες και θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

    Η Τουρκία θεωρεί πως η YPG είναι η συριακή προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που από το 1984 διεξάγει ένοπλο αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την ΕΕ.

    Μάτις: «Θα διευθετήσουμε κάθε ανησυχία»

    Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις εξέφρασε σήμερα, από τη Λιθουανία στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη, την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιλύσουν τις εντάσεις με την Τουρκία σχετικά με την αμερικανική απόφαση να εξοπλισθούν Κούρδοι στη Συρία, λέγοντας: «Θα διευθετήσουμε κάθε ανησυχία».

    «Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Τουρκία υπέρ της ασφάλειάς τους στα νότια σύνορά τους. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα παραμείνουμε σε στενή σύνδεση», δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του σε πεδίο βολής στη Λιθουανία.


    (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - «Reuters»)
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΗΠΑ – ΣΥΡΙΑ: Η Ουάσιγκτον ενέκρινε την προμήθεια όπλων στους Σύρους Κούρδους μαχητές του YPG Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top