• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

    ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Η Κίνα καταγγέλλει είσοδο αμερικανικού πλοίου στα χωρικά της ύδατα

    Πηγή: rizospastis.gr

    ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
    Οτι η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) παραμένει πεδίο έντονων γεωπολιτικών ανταγωνισμών επιβεβαιώνει το νέο «επεισόδιο» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό πλοίο «USS Dewey» μπήκε στα χωρικά ύδατα της χώρας «χωρίς άδεια», όταν πλησίασε τις ακτές του ύφαλου Μιστσίφ (σ.σ. ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι, του οποίου η Κίνα διεκδικεί την κυριότητα).

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό «αναγνώρισε το αμερικανικό πλοίο (...) και του ζήτησε να αποχωρήσει», ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι η κυριαρχία της Κίνας στα νησιά Σπράτλι και τα γύρω ύδατα είναι «αδιαμφισβήτητη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τέτοιες περιπολίες «είναι πιθανόν να προκαλέσουν απροσδόκητα ατυχήματα σε θάλασσα και αέρα».

    Το ζήτημα έθιξε σε δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ρεν Γκουακιάνγκ, που είπε ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ αλλά και ότι τέτοιες κινήσεις δε συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ο Ρεν υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι καταχρηστικές συμπεριφορές της αμερικανικής πλευράς προκάλεσαν ζημιά στη βελτιωνόμενη κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

    Η εμφάνιση του «USS Dewey» συνδέεται με την πρόθεση που ανοιχτά έχουν διακηρύξει οι ΗΠΑ για περιπολίες και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο όνομα της διασφάλισης της ελεύθερης κυκλοφορίας σε θάλασσα και αέρα. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «επιχειρούμε στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Επιχειρούμε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

    Σημειώνουμε ότι η ΝΚΘ αποτελεί πεδίο έντονων εδαφικών διαφορών, ανάμεσα στην Κίνα και χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία κ.ά. Ωστόσο, παρά τις διαφορές, διαμορφώνονται διάφοροι δίαυλοι συνεργασιών και κάθε πλευρά εκτιμά τις αντιθέσεις σε συνάρτηση με ευρύτερες διεργασίες στις ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Η Κίνα καταγγέλλει είσοδο αμερικανικού πλοίου στα χωρικά της ύδατα Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top