• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σάββατο 20 Μαΐου 2017

    ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣΙΑΣ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ: Αυξάνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

    Επαφές για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο σε Πεκίνο αλλά και Ουάσιγκτον
    Μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι 30 αναχαίτισαν αμερικανικό αναγνωριστικό στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα
    Πηγή: rizospastis.gr

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--
    Στοιχεία νέας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού προμηνύουν οι κινήσεις των ΗΠΑ. Ετσι, χτες, έγινε γνωστό ότι δεύτερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στέλνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για το αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan», που θα διεξαγάγει ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή συνοδευόμενο από μοίρα πλοίων του αμερικανικού ΠΝ. Το καθένα από τα αεροπλανοφόρα μεταφέρει 60 αεροσκάφη και 4.500 στρατιώτες. Το αεροπλανοφόρο αναχώρησε από τη βάση του στη Γιοκοσίκα της Ιαπωνίας με πορεία προς την Κορεατική Χερσόνησο, ενώ έχει ολοκληρώσει την τεχνική συντήρησή του, αλλά και μια περίοδο επιχειρησιακών δοκιμών, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού ΠΝ.

    Ενδεικτικό της έντασης είναι και το περιστατικό που σημειώθηκε την Τετάρτη και έγινε γνωστό χθες, της αναχαίτισης στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα, αμερικανικού αεροσκάφους από κινεζικά μαχητικά Su30. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «μη επαγγελματική αναχαίτιση» αεροσκάφος ανίχνευσης ραδιενέργειας αλλά η Κίνα χωρίς να σχολιάσει το περιστατικό δεν κάνει αποδεκτές στην περιοχή κατασκοπευτικές πτήσεις.

    Συναντήσεις σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον

    Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε χτες συνάντηση στο Πεκίνο με τον ειδικό απεσταλμένο του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του, Λι Χέι-τσαν, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» (THAAD) των Αμερικανών, για την οποία η Κίνα έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σι τόνισε ότι χρειάζεται να δυναμώσει η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ Σεούλ - Πεκίνου και να αντιμετωπιστούν «κατάλληλα» αποκλίσεις που υπάρχουν, προσθέτοντας ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν συμβάλει κατά πολύ στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιφέρειας.
    Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Λι συνάντησε και τον σύμβουλο Ασφαλείας της Κίνας, Γιανγκ Ζιετσί, ο οποίος κάλεσε τη Σεούλ να σεβαστεί τις μεγάλες ανησυχίες του Πεκίνου για το σύστημα THAAD αλλά και να συνεργαστεί μαζί του πιο στενά για το ζήτημα της Χερσονήσου. Από τη μεριά του, ο Λι δήλωσε ότι οι προβληματισμοί της Κίνας είναι κατανοητοί και ότι η Νότια Κορέα είναι έτοιμη να δυναμώσει τη συνεργασία για την απομάκρυνση όποιων εμποδίων υπάρχουν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Στις ΗΠΑ

    Επαφές για τις εξελίξεις στη Χερσόνησο έγιναν όμως και στην Ουάσιγκτον, όπου έφτασε ο άλλος ειδικός απεσταλμένος του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν, Χονγκ Σεοκ-χουν. Ο Χονγκ είχε σύντομη συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως αν και είμαστε στο στάδιο της άσκησης πίεσης και της επιβολής κυρώσεων, προτίθεται να επιδιώξει την ειρήνη, με δέσμευση αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη διπλωμάτη, ο Τραμπ τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων αλλά μόνο αν θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα και «είπε ότι μπορούμε να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα μέσα από σθεναρή ενότητα της συμμαχίας και τη διεθνή συνεργασία». Πάντως, δεν έγιναν δηλώσεις όσον αφορά τις «τριβές» που έχουν προκαλέσει στις διμερείς σχέσεις οι αναφορές της Ουάσιγκτον ότι η Σεούλ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος των εξόδων λειτουργίας της νέας «αντιπυραυλικής ασπίδας» (σύστημα THAAD).
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΣΙΑΣ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ: Αυξάνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Rating: 5 Reviewed By: e-kozani
    Scroll to Top